-->

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Μετατροπή Κασέτας και δίσκων βινυλίου σε CD ήχου.




Μετατροπή Κασέτας και δίσκων βινυλίου σε CD ήχου.

Πρόσφατα με ρώτησε κάποιος φίλος πως μπορεί να μετατρέψει κάτι παλιές κασέτες που έχει σε CD. Επειδή υποθέτω ότι αυτή την απορία θα την έχουν και άλλοι, δημοσιεύω εδώ την απάντηση...

Για να γίνει η μετατροπή μίας κασέτας ήχου σε CD ήχου, θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω διαδικασίες:

Να γίνει εγγραφή του ήχου στον υπολογιστή σε αρχείο. (όπως τα .wav ή .mp3)
Στη συνέχεια να γίνει εγγραφή των αρχείων που έχουμε στον υπολογιστή σε cd με τη μορφή ενός audio cd.

ΒΗΜΑ 1 - Εγγραφή αρχείου ήχου

Θα πρέπει για κάθε «κομμάτι» του CD που θέλουμε να γράψουμε να έχουμε και ένα ξεχωριστό αρχείο, διαφορετικά θα γίνει εγγραφή σαν ένα ενιαίο κομμάτι.

Για παράδειγμα αν έχουμε μία κασέτα με 5 μουσικά κομμάτια, θα πρέπει κάθε μουσικό κομμάτι να το κάνουμε ένα ξεχωριστό αρχείο στον υπολογιστή.

Σύνδεση Κασετοφώνου

Για να γίνει αυτό, συνδέουμε το κασετόφωνο με τον υπολογιστή με ένα καλώδιο (μικρό jack, σαν αυτό των walkman). Η μία πλευρά συνδέεται στον υπολογιστή στη θέση «Line IN» ή εάν δεν διαθέτει Line in, το συνδέουμε στη θέση «MIC». Καλό είναι να αποφύγουμε τη θέση MIC εάν η κάρτα ήχου του υπολογιστή μας διαθέτει Line IN (οι περισσότερες διαθέτουν, και συνήθως η υποδοχή έχει μπλε χρώμα). Από τη πλευρά του κασετοφώνου θα πρέπει να το συνδέσουμε στη θέση ακουστικών γιατί είναι λίγο σπάνιο το κασετόφωνό μας να έχει Line Out.

Εγγραφή Αρχείων

Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας μουσικών κομματιών ή εγγραφής μουσικών αρχείων. Αρκετά καλά προγράμματα είναι τα Cool Edit, Adobe Audition κ.α. Τα συγκεκριμένα είναι ακριβά επαγγελματικά προγράμματα με Commercial License (δηλαδή δεν είναι δωρεάν).

Προγράμματα για αυτή τη δουλειά υπάρχουν αρκετά στο Internet, μεταξύ των οποίων και κάποια που είναι εντελώς δωρεάν. Λίστα με προγράμματα μπορείτε να βρείτε με αναζήτηση στο google.  

Ένα εντελώς δωρεάν πρόγραμμα που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για εγγραφή αρχείων από εξωτερικές πηγές, όπως η κασέτα, είναι το Audiograbber και μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://www.audiograbber.org/

Επειδή η διαδικασία αυτή για κάποιον αρχάριο χρήστη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, προτείνω τη χρήση ενός απλού προγράμματος όπως το Audiograbber που είναι και δωρεάν. Στη περίπτωση του AudioGrabber, θα πρέπει να πάτε στο “File, Line In Sampling” και να πατήσετε το Record για να αρχίσει η εγγραφή.

Το audiograbber έχει δυνατότητες διαχωρισμού των κομματιών σε ξεχωριστά αρχεία, και με λίγο πειραματισμό μαζί του θα καταφέρετε να εξοικειωθείτε αρκετά γρήγορα.

Για καλύτερη διαχείριση των αρχείων στη συνέχεια, προτείνω να χρησιμοποιήσετε εγγραφή σε .wav αρχεία, που διευκολύνουν την εγγραφή σε CD. Σε διαφορετική περίπτωση, αν είναι δηλαδή MP3, το πρόγραμμα εγγραφής σε CD στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει μετατροπή σε .wav πριν τα γράψει σε CD.




ΒΗΜΑ 2 - Εγγραφή των Αρχείων σε CD

Η εγγραφή των αρχείων που δημιουργήσαμε στη προηγούμενη διαδικασία μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε πρόγραμμα εγγραφής CD, ακόμη και με το ενσωματωμένο πρόγραμμα εγγραφής των Windows XP. Φυσικά προτείνεται καλύτερα η χρήση κάποιου εξειδικευμένου λογισμικού όπως το Nero ή το Easy CD Creator ή άλλα παρεμφερή που κυκλοφορούν στην αγορά.

Προσοχή μόνο κατά την επιλογή του τρόπου εγγραφής, γιατί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα «Audio CD» και όχι ένα «Data CD». Η διαφορά είναι ότι στη πρώτη περίπτωση θα το γράψει σαν μουσικά κομμάτια και θα αναγνωρίζεται από όλα τα CD Players, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα γίνει εγγραφή ως αρχείων ήχου και θα διαβάζεται μόνο από υπολογιστές.

Συμβουλές

Έχει παρατηρηθεί ότι η αργή εγγραφή των CD (δηλαδή σε ταχύτητα 4X ή 8X) τα κάνει να παίζουν σε περισσότερα CD Players, ακόμη και πολύ παλιού τύπου, ενώ η γρήγορη εγγραφή (π.χ. 52X) τα κάνει να μην παίζουν παντού.

Εάν σκοπεύετε να κρατήσετε τα αρχεία στον υπολογιστή, καλό θα είναι να τα μετατρέψετε σε MP3. Διαφορετικά αφού φτιάξετε το CD σας, σβήστε τα αφού πιάνουν πολύ χώρο.

Όταν φτιάχνετε μουσικά CD, καλό είναι να επιλέγετε να το κλείνει (finalize) ώστε να μην μπορεί να γίνει μελλοντική προσθήκη άλλων μουσικών αρχείων στο ίδιο CD. Ορισμένα CD Players δεν διαβάζουν CD που είναι «ανοιχτά».





Μεταφορά από LP Βινυλίου σε CD ήχου.

Ακολουθώντας τα όσα αναφέρουμε στην παρακάτω ανάρτηση με θέμα Μετατροπή Κασέτας (ή άλλου μέσου) σε CD ήχου μπορείτε να πετύχετε και την μεταφορά μουσικής από δίσκους βινυλίου στον υπολογιστή σας σαν αρχείων mp3 ή wav. Στην συνέχεια τα αρχεία αυτά με την βοήθεια του NERO ή κάποιου αναλόγου προγράμματος μεταφέρονται σε cd.

Η μόνη διαφορά είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε το πικάπ ή τον ενισχυτή του συγκροτήματός σας.

Πιο συγκεκριμένα θα βάλετε την έξοδο του πικάπ ή του ενισχυτή στο LINE IN της κάρτας του ήχου ή στην υποδοχή MIC του υπολογιστή σας και από εκεί με ένα πρόγραμμα, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω, αντιγράφεις ότι παίζει το πικ-άπ σε πραγματικό χρόνο.

Να αναφέρουμε εδώ το audacity ότι είναι μια δωρεάν πλατφόρμα εγγραφής, επεξεργασίας και μετατροπής ήχου με απεριόριστες δυνατότητες. Μπορεί να κάνει ηχογράφηση μέχρι 16 καναλιών ταυτόχρονα στα 32-bit και στα 96 KHz. Σας επιτρέπει να απομακρύνετε το σφύριγμα, το βούισμα ή άλλους επίμονους θορύβους που υπάρχουν στο βάθος του τραγουδιού. Αφού, λοιπόν, συνδέσετε το πικάπ ή το κασετόφωνό σας και κάνετε την εγγραφή σε wav το μόνο που απομένει είναι να επεξεργαστείτε, όπου χρειάζεται, χρησιμοποιώντας τα εφέ του προγράμματος και στη συνέχεια να κάνετε εξαγωγή σε Μp3. ( http://audacity.sourceforge.net/ ).




Πολυεργαλεία για την ευκολία μας

Να επισημάνουμε επίσης ότι η παραπάνω διαδικασία αποτελεί την ανέξοδη αλλά όχι απαραίτητα και την ευκολότερη λύση διότι υπάρχει και η σχετικά ακριβή με την χρήση κάποιων compact συσκευών που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Σαν παράδειγμα να αναφέρουμε το Doctor Sound που είναι ένα μουσικό πολυεργαλείο αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν πηγή εγγραφής το πικάπ, το κασετόφωνο, το cd player ή το ενσωματωμένο ραδιόφωνο και να αποθηκεύσετε απευθείας σε μορφή Μp3 σε ένα USB stick, ενώ το κόστος του αγγίζει περίπου τα 200€.


Δεν υπάρχουν σχόλια: