-->

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΣΑΣ ΔΙΣΚΟ




ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΣΑΣ ΔΙΣΚΟ

Όταν αντικαθιστάται ένα υπολογιστή ή ένα σκληρό δίσκο τι κάνετε αυτόν που αντικαθιστάται; Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως τους παραχωρούν είτε σε γνωστούς τους, είτε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις είτε τους παραδίδουν για ανακύκλωση. Όμως τι συμβαίνει με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν πάνω τους; 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και αν διαγράψετε τα δεδομένα, ακόμα και αν κάνετε format στον δίσκο τα δεδομένα μπορούν να είναι ακόμα αναγνώσιμα. Εδώ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε πως μπορείτε με ασφάλεια να διαγράψετε τελείως κάθε bit από τον σκληρό σας δίσκο

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ

Τι υπάρχει λοιπόν σε εκείνο τον παλαιό σκληρό σας δίσκο; Υπάρχει εύλογη πιθανότητα να υπάρχουν το όνομά σας, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου, το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, οι φορολογικές επιστροφές, πληροφορίες του τραπεζικού λογαριασμού σας, επιστολές αγάπης… ίσως κάποιο λογισμικό ή άλλα «κρυφά αρχεία σας» που μάλλον κανένας δεν θα ήξερε την ύπαρξή τους, αν δεν αποφασίζατε να δώσετε τον υπολογιστή σας. Ίσως επίσης να υπάρχουν εκεί οικογενειακές πληροφορίες ου δεν επιθυμείτε να διαρρεύσουν. Πώς λοιπόν μπορείτε να σβήσετε όλα αυτά πριν να κάνετε την κίνηση απαλλαγή σας από τον παλαιό δίσκο σας ή τον υπολογιστή σας;

Θα εκπλαγείτε βέβαια να μάθετε ότι όταν διαγράφετε ένα αρχείο, στην πραγματικότητα δεν το διαγράφεται. Στην ουσία η εντολή " delete" δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να σβήνει την θέση του αρχείου στο σκληρό δίσκο, θέση που αποθηκεύεται στον κύριος πίνακας αρχείων (Master File Table - MFT) ή στον πίνακα κατανομής αρχείων (File Allocation Table - Fat). Είναι δηλαδή σαν να αφαιρείται καρτέλες κάποιων βιβλίων από την καρτελοθήκη της βιβλιοθήκης σας πλην όμως τα βιβλία εξακολουθούν να υπάρχουν στα ράφια της στην θέα οποιουδήποτε που θα μπορούσε να πέσει τυχαία απάνω τους

Εντάξει θα μου πείτε, αλλά η μορφοποίηση (format) ενός σκληρού δίσκου δεν σβήνει όλα τα στοιχεία όπως έχουμε ακούσει; Άλλωστε το λειτουργικό σύστημα σας προειδοποιεί για αυτό προτού να εκτελέσει την εντολή μορφοποίησης (format). Λυπάμαι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Να είστε σίγουροι ότι μπορείτε ακόμη και να ανακτήσετε τα αρχεία από μια πρόσφατη μορφοποίηση σκληρού δίσκου εάν δεν έχετε γράψει τίποτα νεότερο πάνω σε αυτά. 

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεται ότι υπάρχουν λογισμικά αποκατάστασης στοιχείων όπως το Data Recovery Wizard from EASEUS.com που μπορεί εύκολα να αποκαταστήσει τα αρχεία που υπήρχαν σε ένα πρόσφατα μορφοποιημένο δίσκο.

Για να διαγράψετε απόλυτα τα ευαίσθητα στοιχεία σας ώστε να μην διαβάζονται, θα πρέπει να τα καλύψετε εντελώς με νέα στοιχεία όχι μόνο μια φορά, αλλά αρκετές φορές. Είναι όπως ακριβώς συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε μια πένα ξυσίματος για να γρατσουνίσετε κάτι που είχατε γράψει νωρίτερα πάνω σε ένα χαρτί και θέλετε να το διαγράψετε. Μερικά ξυσίματα θα εξαλείψουν το παλαιό γράψιμο για τον περιστασιακό παρατηρητή. Όμως αν υπάρχει κάποιος επίμονος και κακόβουλος άνθρωπος μπορεί με κάποια ενίσχυση της όρασης του με ένα μεγεθυντικό φακό και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή να ανακαλύψει το παλαιό γράψιμό σας στο χαρτί, εκτός και αν έχετε ξαναγράψει επάνω του έξι ή και περισσότερες φορές. 

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ

Οι υπολογιστές της MACINTOSH έρχονται με ενσωματωμένη την δυνατότητα της εξάλειψη των στοιχείων σας από τον σκληρό δίσκο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετακινήσετε τους φακέλους ή τα αρχεία σας στο δοχείο απορριμμάτων και από το μενού των επιλογών να χρησιμοποιήσετε την εντολή 'Secure Empty Trash'. Τα windows δεν έχουν ενσωματωμένη αυτή την δυνατότητα αλλά υπάρχει λογισμικό τρίτων κατασκευαστών που καλύπτει αυτήν την δυνατότητα.

Το Eraser ( http://eraser.heidi.ie/ ) είναι ένα δωρεάν εργαλείο που δίνει σε περιβάλλον WINDOWS την δυνατότητα εξάλειψη των κρίσιμων στοιχείων σας (data) από τον σκληρό δίσκο. Λειτουργεί σε περιβάλλον Windows. Το εργαλείο αυτό μπορεί να έχει ένα απλό όνομα όμως διαγράφει πλήρως αρχεία με διάφορους περίπλοκους τρόπους κάνοντας σωστά την δουλειά του.

Η συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιείται από τον eraser, αλλά και από άλλα παρόμοια προγράμματα ονομάζεται the Guttmann Method από το όνομα του εφευρέτη της the Guttmann Method. Με την μέθοδο αυτή γίνεται υπερκάλυψη των στοιχείων 35 φορές εξασφαλίζοντας ότι το στοιχείο που διαγράφεται δεν μπορεί να αποκαλυφθεί.Βεβαίως η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα. Βεβαίως τόσο το πρόγραμμα αυτό όσο και άλλα παρόμοια προγράμματα σας δίνουν την δυνατότητα να προγραμματίσετε την διαγραφή των αρχείων σε χρόνο που δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

Υπάρχει μια δεύτερη, λιγότερο λεπτομερής μέθοδος που καλείται US DoD 5220-22.M μέθοδος. Αυτή είναι ένα πρότυπο που αναπτύχθηκε από τις στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ για ασφαλή διαγραφή δεδομένων και είναι μια μέθοδος " αρκετά ικανοποιητική για κυβέρνητικούς σκοπούς". Η συγκεκριμένη μέθοδος επικαλύπτει τα στοιχεία επτά φορές. Αυτή η μέθοδος μπορεί να απωθεί τους ειδικούς εμπειρογνώμονες αποκατάστασης στοιχείων, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σταματά τα " men in black" από τη CIA, τη Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ή εκείνους τους τύπους της CSI.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας του Bob Rankin πριν χρόνια, θυμάται μια ιστορία για έναν παρανοϊκό τύπο που ζούσε με τον φόβο των Ομοσπονδιακών πρακτόρων να σπάνε την πόρτα του σπιτιού του και να δημεύουν τον υπολογιστή του. Είχε λοιπόν τοποθετήσει έναν ισχυρό ηλεκτρομαγνήτη κοντά στον υπολογιστή, έτσι ώστε όταν εμφανιστούν οι επιδρομείς τα μεσάνυχτα, να μπορεί πατώντας έναν διακόπτη να εξαλείψει αμέσως τα data του από τους σκληρούς δίσκους και να τους παρουσιάσει καθαρούς. Ο Bob Rankin λέει ότι δεν συστήνει αυτή την μέθοδο, επειδή οι δικανικές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρομαγνήτες μπορούν να αφήσουν μερικά στοιχεία απολύτως άθικτα.

Μια άλλη μέθοδος, η τελευταία, για να σβήσετε τον σκληρό σας δίσκο, είναι αυτή που όπως λέει ο Bob Rankin την βρήκε απόλυτα ικανοποιητική. Αυτή απαιτεί την φυσική απομάκρυνση του σκληρού δίσκου από τον υπολογιστή και στην συνέχεια κτύπημά του, χωρίς οίκτο, με ένα χαλύβδινο σφυρί 16 lb. Επειδή υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος κάποιο κομματάκι του δίσκου να εκσφενδονισθεί και να μας χτυπήσει ο Bob συνιστά να τυλίξουμε το δίσκο σε μια σκληρή χάρτινη σακούλα και να φοράμε και προστατευτικά γυαλιά. Όταν τελειώσουμε την διαδικασία μπορούμε να επιθεωρήσουμε τα υπολείμματα και να μάθουμε κάτι λίγα σχετικά με την λειτουργία ενός σκληρού δίσκου.
Πηγή:

http://askbobrankin.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: