-->

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ηφαίστεια εν δράσει





Ηφαίστεια εν δράσει
 
Γράφει η Άντα Μακρή
 
Αν αγαπάτε τη λήψη φωτογραφιών στη φύση, τότε η ιδέα να φωτογραφίσετε ένα ηφαίστειο θα σας συναρπάσει, αφού ενεργό ή σβησμένο έχει πάντα κάτι να σας προσφέρει: φως, κίνηση, υφή, χρώμα, αντίθεση και φυσικά συναίσθημα. Μπορούν όλα αυτά να χωρέσουν μέσα σε ένα φωτογραφικό κάδρο;
 
Μερικοί πιστεύουν οτι η φωτογραφία είναι απλώς η απαθανάτιση μιας δεδομένης στιγμής, την οποία αξίζει να θυμόμαστε για πάντα. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια πηγή πληροφοριών, που περιλαμβάνει διάφορες παραμέτρους, όπως ο χρόνος, ο τόπος και τα πρόσωπα. Όπως και να έχει, το βασικότερο όλων είναι να συνδυάσετε αρμονικά και τα δύο στοιχεία, ώστε να αποδώσετε με μία μόνο εικόνα κάτι μοναδικό: το συναίσθημα. Και, πιστέψτε μας, η επίσκεψη σε ένα ηφαίστειο θα αφυπνίσει τα συναισθήματα σας και θα... βάλει φωτιά στη φωτογραφική σας μηχανή. Είτε είναι σβησμένα είτε ενεργά, τα ηφαίστεια ποζάρουν προκλητικά στο φακό σας με πρωτόγονα χρώματα, μεγάλες αντιθέσεις και μια ανυπέρβλητη αίσθηση μυστηρίου.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΣΒΗΣΜΕΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
 

 
Φτάνοντας στην περιοχή, θα συνειδητοποιήσετε ότι ένα ηφαίστειο που δεν παρουσιάζει καμία δραστηριότητα δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα κοινό τοπίο. Στην αρχή μάλιστα μπορεί να μην κινήσει καν το ενδιαφέρον σας, αλλά μη βιαστείτε να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα. Παρατηρήστε τα σκούρα χρώματα του εδάφους, που συνήθως είναι είτε μαύρα είτε κοκκινωπά. Πρόκειται για παλαιότερα ηφαιστειακά προϊόντα ή ροές λάβας που έχουν ψυχθεί, παίρνοντας αυτό το σκούρο χρώμα. Η μεγάλη αντίθεση του με το χρώμα του ουρανού είναι εκπληκτική και χαρίζει την αίσθηση του μυστηρίου στη φωτογραφία σας. Παράλληλα, είναι ιδανική για να αποδώσει τη «σκοτεινή» απόχρωση που κυριαρχεί στις πλαγιές του ηφαιστείου. Προσπαθήστε να αποτυπώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τις λεπτομέρειες τόσο του μαύρου τοπίου όσο και του ουρανού, όπως, για παράδειγμα, τα σύννεφα ή ακόμα και το χιόνι που μπορεί να καλύπτει ορισμένα τμήματα του ηφαιστείου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να εστιάσετε σωστά στο σημείο που σας ενδιαφέρει περισσότερο και που λογικά είναι η μαύρη, παγωμένη λάβα. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι το θέμα σας είναι το ηφαίστειο! 
 
Παρ' όλα αυτά, εάν κρίνετε ότι ο ουρανός είναι εξίσου ενδιαφέρων, μη διστάσετε να εκμεταλλευτείτε το μαύρο φόντο, για να δώσετε έμφαση, ας πούμε στα περίεργα σχήματα και χρώματα των σύννεφων. Η φωτογραφική μηχανή είναι παιχνίδι στα χέρια σας και μπορείτε να τη χειριστείτε όπως εσείς θέλετε. Γι’ αυτό μια καλή ιδέα είναι να πειραματιστείτε με τη φωτομέτρηση σημείου στις φωτεινές και στις σκούρες περιοχές του κάδρου σας. 
 
Ένα ηφαίστειο σας παρέχει τη δυνατότητα να φωτογραφίσετε αξιοπερίεργες εικόνες που έχουν δημιουργήσει οι δυνάμεις της φύσης, όπως κρατήρες ή ακόμα και θειούχες ατμίδες. Σε αυτή την περίπτωση, μην παραλείψετε να ποζάρετε μπροστά από αυτούς, αφού εκτός από τη δική σας φωτογραφία [ή των φίλων σας) σε ένα τόσο εντυπωσιακό τοπίο θα αποτελέσετε ταυτόχρονα και ένα πολύ καλό μέτρο σύγκρισης. Είναι λογικό το μέγεθος των ηφαιστειακών κρατήρων να είναι πολύ πιο εμφανές, αν μπροστά από αυτούς υπάρχει η φιγούρα ενός ανθρώπου. Μπορείτε επίσης να αφήσετε τους φίλους σας να προχωρήσουν αρκετά πιο μπροστά από εσάς. Όταν τους φωτογραφίσετε, θα έχετε μια άριστη απόδοση της κλίσης του εδάφους και τη απόστασης που πρέπει να διανύσετε ή έχετε ήδη διανύσει.
 
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. 
 

 
Ξεχάστε ότι διαβάσατε μέχρι στιγμής, καθώς από εδώ ξεκινά ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο. Η βίωση μιας ηφαιστειακής έκρηξης από κοντά αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής, που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.  Τώρα, η φωτογράφηση δεν είναι μόνο απόλαυση και επιλογή φόντου. Το διάπυρο υλικό που εκτινάσσεται από τους κρατήρες ή κυλά στις πλαγιές του ηφαιστείου μπορεί να μετατρέψει τη διασκέδαση σε περιπέτεια. Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η ασφάλεια σας.
 
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από ολόκληρο το ηφαίστειο στην καυτή λάβα. Δυστυχώς, η ιδανικότερη ώρα για να απαθανατίσετε το κόκκινο χρώμα της είναι το βράδυ. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλεια σας, προκειμένου να παραμείνετε στο ηφαίστειο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εναλλακτική λύση αποτελείτο σούρουπο, το οποίο μαζί με το δειλινό συνθέτουν τις «χρυσές ώρες» φωτογράφησης των ηφαιστείων σε δραστηριότητα. Το χρώμα της λάβας είναι τώρα πιο έντονο, οι σκιές είναι μεγαλύτερες και αποδίδουν μια εξαιρετική αίσθηση βάθους, ενώ κάθε σημείο του ορίζοντα έχει το δικό του χαρακτηριστικό χρώμα. Αν αποφασίσετε ότι θα περάσετε το βράδυ σας στο ηφαίστειο, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο για την ένδυση σας (ισοθερμικά ρούχα, αδιάβροχα, γάντια, σκούφο κ.λπ.) όσο και για την προστασία σας (μάσκα οξυγόνου, πυξίδα, χάρτη κ.λπ.). Σε καμία περίπτωση μην ξεχάσετε το τρίποδο σας, αφού διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολη η λήψη επιτυχημένης (σταθερής) φωτογραφίας. 
 
Τώρα μπορείτε να πειραματιστείτε με μία άλλη επιλογή της μηχανής σας: την έκθεση. Έκθεση τριάντα δευτερολέπτων είναι ιδανική για να αποτυπώσει την κίνηση της λάβας. Από την άλλη, βέβαια, μπορείτε να προτιμήσετε την αυτόματη επιλογή της μηχανής σας, ώστε να φαίνονται τα κομμάτια της λάβας που εκτινάσσονται από τον κρατήρα. Αφουγκραστείτε τους ήχους του ηφαιστείου για να είστε σε ετοιμότητα. Η επιτυχημένη λήψη της εκτινασσόμενης τουλάχιστον λάβας (για τη ρέουσα τα πράγματα είναι ευκολότερα) είναι θέμα ταχύτητας (δικής σας). Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ή αργότερα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά, αφού αντί για την καυτή λάβα θα σας δώσουν μόνο μια «καυτή πατάτα».
 
Οι ροές λάβας μπορούν κάλλιστα να φωτογραφηθούν και το πρωί, γιατί η ποσότητα του διάπυρου υλικού είναι αρκετή ώστε να δώσει το επιθυμητό κόκκινο χρώμα στη φωτογραφία σας. Με βασικότερα κριτήρια την απόσταση, την οπτική γωνία, αλλά και την ασφάλεια σας, επιλέξτε το σωστό σημείο για να τραβήξετε τη φωτογραφία σας. Δυστυχώς, οι όξινοι καπνοί αποτελούν εχθρό της μηχανής, γι' αυτό προσπαθήστε να τους αποφύγετε, τοποθετώντας ειδικό φίλτρο στο φακό σας ή παρατηρώντας απλώς τη διεύθυνση του ανέμου.
 
ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ.
 

 
Εκτός από το ίδιο το ηφαίστειο, μην παραλείψετε να φωτογραφίσετε οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο σας και το αφορά άμεσα. Για παράδειγμα, μην προσπεράσετε κάποιο κατεστραμμένο σπίτι ή κάποια οροφή που είναι θαμμένη κάτω από τόνους στάχτης και λάβας. Αρχικά, φαίνονται αστεία και επιπόλαια, ωστόσο ακόμα και αυτά είναι εντός Θέματος! Μια καλή ιδέα επίσης είναι να φωτογραφίσετε τον εαυτό σας και την παρέα σας, πριν και μετά την επίσκεψη στο ηφαίστειο. Ο λόγος είναι απλός: Η περιπέτεια θα είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα σας. Ενώ πριν φαίνονται ξεκούραστα, καθαρά και χαλαρά, μετά είναι τελείως διαφορετικά, ταλαιπωρημένα και ιδρωμένα. Τα ρούχα σας θα είναι σίγουρα βρόμικα και σκονισμένα, ενώ η κόπωση θα είναι ορατή. Χαμογελάστε λοιπόν και δείξτε πόσο πολύ το απολαύσατε!
 
 
Τέλος, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσετε ότι το τοπίο που βλέπετε μια δεδομένη στιγμή, μπορεί να αλλάξει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Στα μεγάλα ηφαίστεια, όπως στην Αίτνα της Ιταλίας, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες, οι πιο άτυχοι μπορεί να «εγκλωβιστούν» μέσα στην ομίχλη. Ακόμα και έτσι φωτογραφίστε το άσπρο τοπίο γύρω σας και τις αχνές, σχεδόν απόκοσμες φιγούρες των υπόλοιπων ορειβατών. Σε ηφαίστεια όπως της Σαντορίνης ο καιρός δεν είναι τόσο απρόβλεπτος, ωστόσο τα πλήθη των τουριστών μπορεί να σας δυσκολέψουν και να σας εκνευρίσουν. Μην αγχώνεστε όμως. Χαλαρώστε και αιχμαλωτίστε με ένα κλικ όποιον «τρυπώσει» στο φωτογραφικό σας πλάνο. Το θέμα το καθορίζετε εσείς και όχι αυτοί που υπάρχουν μέσα στη φωτογραφία σας.
 

RAM

Δεν υπάρχουν σχόλια: