-->

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

έργο Στέλιου Πεδιαδίτη


Άννα, η μητέρα της Θεοτόκου.

Στις  9 Δεκεμβρίου εορτάζεται η ημέρα της Συλλήψεως της Αγίας Άννης.

Για τη μητέρα της Θεοτόκου Άννα, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα με τα απόκρυφα Ευαγγέλια και την παράδοση της Εκκλησίας ο ιερέας Ματθαν κάτοικος της Βηθλεέμ απέκτησε τρεις κόρες τη Μαρία τη Σώβη και την Άννα. Η Μαρία παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ και γέννησε την Ελισάβετ τη μητέρα του Ιωάννου του Βαπτιστού. Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαία όμως δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά. Ένα βράδυ είδε στον ύπνο της τον Άγγελο Γαβριήλ που τις ανήγγειλε ότι θα αποκτήσει παιδί από το σύζυγό της.

Πραγματικά απέκτησαν μία κόρη, μολονότι και οι δύο ήταν υπερήλικες, που την ονόμασαν Μαρία. Ήταν το Πανάγιο εκείνο πλάσμα που επρόκειτο να φέρει στον κόσμο το σωτήρα του. 

Οι Δύο ηλικιωμένοι γονείς αφιέρωσαν το παιδί του στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ όταν ήταν μόλις τριών χρόνων. Μετά δύο χρόνια απεβίωσαν.

Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου. Επίσης, το έτος 550 μ.Χ., ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας. 

Η εκκλησία μας τιμά την Αγία Άννα τρεις φορές: στις 9 Δεκεμβρίου -που γιορτάζουν και οι περισσότερες χριστιανές που τις ονόμασαν Άννα- πανηγυρίζουν την ανάμνηση του Ευαγγελισμού της συλλήψεως της Αγίας Άννας, στις 25 Ιουλίου που τιμούμε την Κοίμηση της προμήτορος του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και στις 9 Σεπτεμβρίου που προσκυνούμε τη Σύναξη των δικαίων γονέων της Υπερ-Αγίας Θεοτόκου, Ιωακείμ και Άννης .

Απολυτίκιο:

Ήχος δ'.

Σήμερον της ατεκνίας δεσμά διαλύονται· του Ιωακείμ γαρ και της Άννης εισακούων Θεός, παρ ελπίδα τεκείν αυτούς σαφώς, υπισχνείται θεόπαιδα· εξ ης αυτός ετέχθη ο απερίγραπτος, βροτός γεγονώς, δι Αγγέλου κελεύσας βοήσαι αυτή· Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σού.

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός




Πηγές:
Αγγελική Δαμίγου Το Συναξάρι των Αγίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: