-->

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Η ιστορία του Οσάμα Μπιν Λάντεν


 
ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
 
Μια ιστορία πλούτου θρησκευτικού φανατισμού και τρομοκρατίας
 
Όλα ξεκίνησαν το 1925, από μια... αρμαθιά κλειδιά που ένα δύστροπο αφεντικό εκσφενδόνισε εναντίον του νεαρού που καθάριζε το μαγαζί του. Αν δεν δεχόταν αυτή την επίθεση, που μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το δεξί του μάτι, ο 17χρονος τότε Μοχάμεντ μπιν Λάντεν μπορεί να μην είχε ποτέ αποφασίσει να αφήσει τη μίζερη ζωή του στην Αιθιοπία -είχε καταφύγει εκεί από την πατρίδα του, Υεμένη, για να βρει δουλειά- και να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Τζέντα. Το μέλλον του πατριάρχη της οικογένειας Μπιν Λάντεν σίγουρα θα ήταν διαφορετικό και μάλλον ο Οσάμα, ο γιος του, δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ. 
             
 
Της Τασούλας Επτακοίλη
 
Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, η τύχη άρχισε να χαμογελά στον αναλφάβητο, αλλά πανέξυπνο, φιλόδοξο και πολύ εργατικό μετανάστη. Έπιασε δουλειά ως χτίστης στην Aramco (Arabian American Oil Company).. Οι προϊστάμενοι του γρήγορα εκτίμησαν την οργανωτικότητα και την αφοσίωση του. Η άνοδος του ήταν ραγδαία. Μέχρι το 1935, είχε φτιάξει τη δική του κατασκευαστική εταιρεία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήταν ανάδοχος των μεγαλύτερων δημόσιων έργων -αναλαμβάνοντας από τζαμιά έως αυτοκινητόδρομους- και επιπλέον ένας από τους ισχυρότερους άντρες της χώρας και έμπιστος της βασιλικής οικογένειας, των Αλ Σαούντ. Οι δουλειές του είχαν επεκταθεί στη Μέκκα, τη Μεδίνα αλλά και την Ιερουσαλήμ. Στους πελάτες του συγκαταλέγονταν και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η General Electric. Η οικογένεια του είχε επίσης αρχίσει να γιγαντώνεται. Μόνο το 1957 γεννήθηκαν επτά παιδιά του - ανάμεσα τους κι ο δέκατος έβδομος γιος του, στον οποίο δόθηκε το όνομα Οσάμα, δηλαδή «λιοντάρι».
 
 
Η μητέρα του, Χαμίντα (Αλία Γκάνεμ το πατρικό της όνομα), όμορφη και μορφωμένη, ήταν μόλις 15 ετών όταν τον γέννησε και βρισκόταν χαμηλά στην οικογενειακή ιεραρχία. Όχι μόνο γιατί ήταν η δέκατη κατά σειρά σύζυγος του Μοχάμεντ, αλλά και γιατί καταγόταν από τη Συρία. Στα μάτια των υπολοίπων ήταν μια ξένη. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο πως μεγάλωσε ο γιος της. Ο Οσάμα, από τότε που άρχισε να καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του, έπρεπε να προσπαθεί πολύ για να τραβήξει το ενδιαφέρον του πατέρα του - ο οποίος, άλλωστε, τους περισσότερους μήνες του χρόνου έλειπε για δουλειές. Προσκολλήθηκε στη μητέρα του τόσο πολύ, που λέγεται ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί αν κάποιο βράδυ την έβλεπε λίγο στενοχωρημένη.
 
Όμως, λίγο πριν η Χαμίντα κλείσει τα δεκαοκτώ της, ο Μοχάμεντ της ανακοίνωσε το διαζύγιο τους, καθώς και το όνομα του νέου της συζύγου, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία του. Εκείνη δέχτηκε αδιαμαρτύρητα -σύμφωνα με τα μουσουλμανικά ήθη- την αναπάντεχη αποπομπή της από την έπαυλη των Μπιν Λάντεν και μετακόμισε σ' ένα ταπεινό σπίτι, στα περίχωρα της Τζέντα, χωρίς τις ανέσεις στις οποίες είχε συνηθίσει, χωρίς τα Chanel που λάτρευε, χωρίς υπηρέτριες. Όμως ο νέος της άντρας ήταν τρυφερός, ευγενικός και πιστός. Μαζί του έζησε μια ήρεμη ζωή και απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά.
 
Διψώντας για την πατρική παρουσία
 

 Ο πατριάρχης
Ο Μοχάμεντ ΜπινΛάντεν, στα μέσα της
δεκαετίας του '60.
 
Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον μεγάλωσε ο μικρός Μπιν Λάντεν, με τον πατριό και τα ετεροθαλή αδέλφια του - με τη στοργή της μητέρας του, αλλά διψώντας για την πατρική παρουσία. 
 
Αν και πολυάσχολος, πάντως, ο Μοχάμεντ συχνά οργάνωνε συγκεντρώσεις των γιων του. Κάποιες φορές, μάλιστα, έφευγαν όλοι μαζί για ολιγοήμερες «εκπαιδευτικές» εξορμήσεις στην έρημο, όπου τους επέτρεπε ακόμη και να οδηγήσουν τα θηριώδη αυτοκίνητα του. Ο Οσάμα ανυπομονούσε γι' αυτές τις συναντήσεις. Αν και με τα αδέλφια του δεν διατηρούσε πλέον ιδιαίτερα στενές σχέσεις, σεβόταν και λάτρευε τον πατέρα του. Του άρεσε να τον ακούει να αφηγείται ιστορίες από τη ζωή των προγόνων τους, στην Υεμένη, αλλά και έτρεμε το θυμό του - ιδιαίτερα όταν το βλέμμα του έπεφτε πάνω στο ψεύτικο, γυάλινο μάτι του...
 
Και πριν κλείσει τα δέκα του χρόνια, έμελλε να ζήσει μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες στη ζωή του. Ο Μοχάμεντ είχε αναλάβει μια μεγάλη δουλειά στη Μέκκα και πήρε τον μικρό μαζί του. Μόνο που αυτήν τη φορά, δεν έπρεπε να χτίσει, αλλά να γκρεμίσει μια σειρά παλαιών κτιρίων. Ο Οσάμα έγινε μάρτυρας μιας σειράς εντυπωσιακών ελεγχόμενων εκρήξεων, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τόνοι εκρηκτικών. Αυτές οι εικόνες έμειναν για πάντα στη μνήμη του.
 
 
Πίσω στο καινούργιο του σπίτι, η ζωή κυλούσε χωρίς προβλήματα και χωρίς εξάρσεις. Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Στιβ Κολ στο βιβλίο του «The Bin Ladens» (2008) περιγράφουν ένα ήσυχο και ντροπαλό αγόρι, όχι ιδιαίτερα κοινωνικό. Με τον ίδιο τρόπο μίλησε για τον μετέπειτα αρχιτρομοκράτη και ο διευθυντής του σχολείου της Μπρουμάνα στο Λίβανο, όπου τον έστειλε ο πατέρας του για να σπουδάσει. «Ήταν ήρεμος και πολύ ευγενικός. Επίσης υπάκουος. Και μελετούσε σκληρά...» είπε στον Κολ.
 
Στο Λίβανο, το Σεπτέμβριο του 1967 ο Οσάμα έμαθε την τραγική είδηση: το μικρό αεροσκάφος (ελικόπτερο συμφωνά με άλλους) του Μοχάμεντ μπιν Λάντεν είχε συντριβεί στην έρημο και ο ίδιος ήταν νεκρός. «Από λάθος του Αμερικανού πιλότου», του είπαν - αυτήν τη φράση δεν επρόκειτο να την ξεχάσει ποτέ. Ο πατριάρχης της οικογένειας ήταν 59 ετών. Είχε παντρευτεί 22 φορές, είχε αποκτήσει 54 παιδιά και άφηνε πίσω του μια πανίσχυρη εταιρεία, την οποία είχε προνοήσει να μοιράσει ακριβοδίκαια: 2,7% για κάθε γιο, 1% για κάθε κόρη.
 
Η αρχή της «μετάλλαξης»
 

 
Οι περισσότεροι γιοι του, από τη στιγμή που πήραν στα χέρια τους το μέρος της πατρικής κληρονομιάς που τους αναλογούσε (περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια για τον καθένα), συνέχισαν να εργάζονται στις οικογενειακές επιχειρήσεις, διάγοντας, όμως, βίο κοσμικό - με ταξίδια στη Δύση και πολυτέλειες. Όχι όμως ο Οσάμα. Όσοι τον γνώρισαν λένε πως ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα του τον άλλαξε βαθιά. Επέστρεψε στην Τζέντα και γράφτηκε σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Μπαίνοντας στην εφηβεία, έγινε περισσότερο εσωστρεφής αλλά και θεοσεβούμενος: καθημερινά μελετούσε το Κοράνι και προσευχόταν πέντε φορές. Απέφευγε να βγαίνει από το σπίτι. Περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας ταινίες καράτε και γουέστερν. Αγαπημένη του σειρά ήταν η «Μπονάντζα»! Τις λιγοστές φορές που δεχόταν να παίξει ποδόσφαιρο με τα γειτονοπούλα, τους ζητούσε επίμονα να φορέσουν μακριά παντελόνια - δυσανασχετούσε στη θέα των γυμνών ποδιών τους. Το θεωρούσε ασέβεια για έναν καλό μουσουλμάνο.
 
Το 1971 ήτο 1972, όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αμπντουλαζίζ (σπούδασε αρχικά Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη συνέχεια πολιτικός μηχανικός), επήλθε μία ακόμη σημαντική αλλαγή στη ζωή του: έγινε μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία είχε ιδρύσει το 1928 στην Αίγυπτο ο Χασάν αλ Μπάνα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της βρετανικής κατοχής της χώρας. Η Αδελφότητα είχε τεθεί εκτός νόμου το 1954, με την κατηγορία της ανάμειξης στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Νάσερ - κάτι το οποίο ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. Στους κόλπους της οργάνωσης, στην οποία τον μύησε ο Ιορδανός Αμπντουλάχ Αζάμ, μια πατρικά για εκείνον φιγούρα, οι ισλαμιστικές πεποιθήσεις του έγιναν ακόμη πιο δυνατές. Θεωρούσε ότι η μόνη αλήθεια προέρχεται από το Κοράνι και το μόνο αποδεκτό νόμιμο σύστημα είναι η σαρία (ο ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας). Οι άπιστοι και οι αλλόθρησκοι έπρεπε να εξοντωθούν... Άρχισε και η εμφάνιση του να αλλάζει: άφησε γενειάδα και κυκλοφορούσε με ασιδέρωτα ρούχα γιανα μοιάζουν με το ένδυμα του Προφήτη. Δεν κάπνιζε. Απεχθανόταν τον τζόγο και την κοσμική μουσική.
 
Τον Ιούνιο του 1973, ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τζέντα έστειλε στο Foreign Office μια απόρρητη αναφορά με τίτλο «Οι νεαροί Σαουδάραβες» - οι οποίοι έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής. Στη λίστα περιλαμβανόταν, για πρώτη φορά, το όνομα του Μπιν Λάντεν με μνεία στον «ιδιαίτερα έντονο θρησκευτικό προσανατολισμό του». Η διορατικότητα του Βρετανού διπλωμάτη δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. Το 1980, ο Οσάμα έφευγε για το Αφγανιστάν, για να πολεμήσει εναντίον των Σοβιετικών, στήνοντας το αρχηγείο του στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν. Για τη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος της πατρικής κληρονομιάς. Συνέχισε, πάντως, να λαμβάνει το ετήσιο μέρισμα των μετοχών που διατηρούσε στην οικογενειακή εταιρεία.
 

 
Εκείνα τα χρόνια, στο Πακιστάν, γνώρισε έναν γιατρό, τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, μέλος της ισλαμικής αιγυπτιακής τζιχάντ, ο οποίος είχε αναλάβει τη φροντίδα των τραυματιών. Το 1988, ο Ζαουάχρι θα ήταν στον στενό πυρήνα της οργάνωσης που θα ίδρυε ο Οσάμα μπιν    Λάντεν, σε ένα μικρό σπίτι που είχε νοικιάσει στην Πεσαβάρ: της Αλ Κάιντα, που στα αραβικά σημαίνει «η βάση»... Έκτοτε, και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν επέστρεψε και πάλι στην Πεσαβάρ, θα περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά του, σε μια έκταση που είχε αγοράσει στο Σουδάν. Εκεί -σύμφωνα με το βιβλίο του Στιβ Κολ- επιδιδόταν στα τρία πράγματα που περισσότερο τον ευχαριστούσαν: να εκτρέφει άλογα, να καλλιεργεί ηλιοτρόπια και να εκπαιδεύει τρομοκράτες που θα πραγματοποιούσαν αποστολές της Αλ Κάιντα στη Βοσνία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Σομαλία, στο Τατζικιστάν.
 
Το μίσος που επί χρόνια έτρεφε για τους Σοβιετικούς στράφηκε και προς τις ΗΠΑ το 1991, όταν 300.000 Αμερικανοί στρατιώτες, για τις ανάγκες του πολέμου κατά του Ιράκ, απέκτησαν βάσεις στη Σαουδική Αραβία, «σε ιερό έδαφος». Ο Μπιν Λάντεν ορκίστηκε να εκδικηθεί για τη βλασφημία. Την ίδια ώρα, πολλά από τα αδέλφια του έκαναν ακόμη πιο στενούς τους δεσμούς τους με τη Δύση, κλείνοντας συμφωνίες εκατομμυρίων - και με αμερικανικές εταιρείες. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του μεγαλύτερου αδελφού του, Σάλεμ, ο οποίος είχε ανοίξει παράρτημα των γραφείων του στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, συνέτρωγε με τον Ντόναλντ Τραμπ και είχε στην ατζέντα του τηλέφωνα σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σιγκούρνι Γουίβερ και η Μπρουκ Σιλντδ...
 
Μίσος για το... ταμπάσκο
 
Η οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν 

 
Τα έργα και οι ημέρες της οργάνωσης στα χρόνια που ακολούθησαν είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ήδη το 1998, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία (με 224 θύματα) ο Μπιν Λάντεν συγκαταλεγόταν στη λίστα του FBI με τους δέκα πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο. Και το 2000, ένα χρόνο πριν από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, η CIA τον είχε επικηρύξει με 5 εκατομμύρια δολάρια.
 
Λίγοι όμως γνωρίζουν κάποιες πτυχές της προσωπικής ζωής του. Ότι παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, ανιψιά της μητέρας του, το 1974, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Ακολούθησαν άλλοι τρεις γάμοι και ένα διαζύγιο. Απέκτησε έντεκα γιους και ανεξακρίβωτο αριθμό θυγατέρων. Ως πατέρας ήταν πουριτανός και μάλλον απόμακρος και αυστηρός, επιμένοντας σε θέματα σωστής μουσουλμανικής συμπεριφοράς, όπως η καθημερινή προσευχή των παιδιών του και η εμφάνιση τους, που σε τίποτα δεν έπρεπε να θυμίζει τα δυτικά ήθη. Τους απαγόρευε να βάζουν ταμπάσκο στο φαγητό τους (εν είδει εμπάργκο προς τα αμερικανικά προϊόντα) ή πάγο στο νερό τους το καλοκαίρι, για να σκληραγωγηθούν. Οι μοναδικές χαλαρές στιγμές που μοιραζόταν μαζί τους ήταν κάποια μαθήματα ιππασίας και ελάχιστα οικογενειακά πικνικ σε κοντινές τοποθεσίες, με την παρουσία πάντα ένοπλων φρουρών.
 
Η διετία 1997-1998 ήταν η μοναδική περίοδος «εξωστρέφειας» για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων σε αραβικά αλλά και δυτικά μέσα ενημέρωσης -ανάμεσα τους τα αμερικανικά CNN και το ABC- και ήταν από τους πρώτους που διείδαν τη ραγδαία ανερχόμενη δύναμη του AL Jazeera. Σε μία από αυτές τις συνεντεύξεις, ένας Πακιστανός δημοσιογράφος τού ζήτησε να σχολιάσει την απόφαση των αδελφών του να τον αποκηρύξουν και να διακόψουν τη ροή χρημάτων προς εκείνον. «Το αίμα είναι πιο πυκνό από το νερό», απάντησε αινιγματικά ο Οσάμα. «Είστε ακόμα δισεκατομμυριούχος;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Η καρδιά μου είναι πλούσια και γενναιόδωρη», έκλεισε τη συζήτηση εκείνος.
 
«Τι σκαρώνει ο αδελφός σου;»
 
 
Τον Ιούνιο του 2000, σε μια γκαλερί του Λονδίνου, ο πρίγκιπας Κάρολος συνάντησε τον Μπακρ μπιν Λάντεν. «Τι σκαρώνει ο αδελφός σου αυτές τις μέρες;» τον ρώτησε, αναφερόμενος στον Οσάμα. Η ομήγυρης γέλασε, αλλά η απάντηση δόθηκε στις 11 Σεπτεμβίου 2001. Εκείνη την ημέρα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στους λόφους της Λογκάρ, περιοχής του Πακιστάν. Από ένα μικρό ραδιόφωνο πληροφορήθηκε την «επιτυχία» των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης - μια επιχείρηση που όλο το καλοκαίρι σχεδίαζε με το επιτελείο του. Όπως και ότι είχε πλέον ανακηρυχθεί σε Νο 1 εχθρό της Δύσης και πιο μισητό άνθρωπο στον πλανήτη. Άρχισε να μετακινείται διαρκώς: μεταξύ της Καμπούλ, της Κανταχάρ και της οροσειράς Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν, την οποία οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τον επόμενο Δεκέμβριο, μετά την άρνηση των Ταλιμπάν να τον παραδώσουν.
 
Πολλά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης σκοτώθηκαν τότε. Ο ίδιος τραυματίστηκε. Εμφανίστηκε καταπονημένος σε ένα νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η καταδίωξη συνεχιζόταν. Βρήκε νέα βάση στο Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Εκεί ξεκίνησε την ανασύσταση της οργάνωσης. Το 2004, η επίθεση στη Μαδρίτη, αν και σχετίζεται άμεσα με την Αλ Κάιντα, έδειχνε ότι η ιδεολογία του Μπιν Λάντεν είχε «ποτίσει» με το δηλητήριο του μίσους για τη Δύση μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου.
 
Ελάχιστα μάθαμε έκτοτε -πέρα από τα μαγνητοσκοπημένα διαγγέλματα του προς τους «απίστους»- μέχρι τη μέρα που έπεσε νεκρός από σφαίρες Αμερικανών κομάντος. Πως αντέδρασε η οικογένεια Μπιν Λάντεν στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του; Μάλλον ανακουφίστηκαν, αν πιστέψουμε τον παιδικό του φίλο Καλέντ Μπαταρφί, ο οποίος μίλησε με αρκετά από τα αδέλφια του. «Λένε πως για εκείνους αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας τους έκλεισε οριστικά...» δήλωσε στον Guardian.
 
Ο επίλογος, πάντως, γράφτηκε από τον ίδιο, αν θεωρήσουμε έγκυρο το δημοσίευμα της κουβεϊτιανής εφημερίδας Al-Anbaan, με αποσπάσματα από τη διαθήκη που ο Οσάμα έγραψε στις 14 Σεπτεμβρίου 2001. Στο κείμενο αυτό φέρεται να απαγορεύει στις συζύγους του να ξαναπαντρευτούν. Ζητά συγγνώμη από τα παιδιά του για το γεγονός ότι δεν τους αφιέρωσε πολύ χρόνο λόγω της αφοσίωσής του στην τζιχάντ και τα παρακαλεί να μην στρατολογηθούν στην Αλ Κάιντα! «Επέλεξα ένα μονοπάτι γεμάτο δυσκολίες, κινδύνους, απογοήτευση και προδοσία», καταλήγει η διαθήκη. «Κι αν δεν υπήρχε η προδοσία, τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά...»
 
Ο ΟΣΑΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ
 
 Από «αγοράκι της μαμάς» σε No 1 καταζητούμενο. Ο Οσάμα, δεύτερος από δεξιά,
 σε διακοπές με τα αδέλφια του στη Σουηδία, το 1971
 
Ο Μοχάμεντ μπιν Λάντεν ήθελε τα παιδιά του να λάβουν τη μόρφωση που εκείνος στερήθηκε. Τα περισσότερα στάλθηκαν σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία του Λιβάνου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Στόχος του ήταν να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που θα τους επέτρεπαν να συμμετάσχουν ενεργά στις οικογενειακές επιχειρήσεις. «Όλοι κάποτε πεθαίνουν», έλεγε συχνά. «Κι εσείς πρέπει να είστε έτοιμοι». Μέχρι να σκοτωθεί στο αεροπορικό δυστύχημα, είχε προλάβει να μεταδώσει στους γιους του την αγάπη του για τα αεροπλάνα. Τουλάχιστον δέκα απέκτησαν δίπλωμα πιλότου, όχι όμως ο Οσάμα. Μετά το θάνατο του, ο πρωτότοκος Σάλεμ έγινε αρχηγός της οικογένειας και οι επιχειρήσεις άρχισαν να εξαπλώνονται εκτός σαουδαραβικών συνόρων. Το 1973 ίδρυσε στο Τέξας την αεροναυτική εταιρεία «Μπιν Λάντεν», με έδρα το Σαν Αντόνιο. Με τα χρόνια έγινε ένας ισχυρός κρίκος που ένωσε τα παιδιά του Μοχάμεντ μπιν Λάντεν με τις ΗΠΑ, παροτρύνοντας πολλά αδέλφια του, τη δεκαετία του 70, να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Ο ίδιος, βέβαια, έγινε γνωστός περισσότερο για τα περίφημα πάρτι με δεκάδες κολ γκερλ που διοργάνωνε στο Λας Βέγκας παρά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, μέχρι το θάνατο του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1988, ακριβώς όπως ο πατέρας του. Ο δευτερότοκος Μπακρ ανέλαβε στη συνέχεια τα «ηνία» της εταιρείας. Περιγράφεται ως μετρημένος και σοβαρός, όπως και η Ράντα, η αδελφή του, η οποία σπούδασε Ιατρική στον Καναδά, όπου και εγκαταστάθηκε. Από τα υπόλοιπα αδέλφια του Οσάμα μπιν Λάντεν, την επικαιρότητα κατά καιρούς έχουν απασχολήσει ο Χασάν, ως βασικός μέτοχος της αλυσίδας  Hard Rock Cafe στον αραβικό κόσμο, ο Γιεσλάμ, για την εντυπωσιακή συλλογή αυτοκινήτων του (Ferrari, Porsche και Lamborghini) και το άρωμα με το όνομα του, και ο Ιμπραχίμ, για την αντίστοιχη συλλογή με Rolls Royce.
 
Ορόσημα μιας αιματηρής διαδρομής
 

 
1957. Ο Οσάμα μπιν Μοχάμεντ μπιν Αουάντ μπιν Λάντεν γεννιέται στη Σαουδική Αραβία.
1967. Ο πατέρας του πεθαίνει πάμπλουτος, σε συντριβή αεροσκάφους, αφήνοντας στα παιδιά του εκατομμύρια. Ο Οσάμα μεγαλώνει παίζοντας με Σαουδάραβες πρίγκιπες και, στα 15 του, έχει τον δικό του στάβλο με άλογα.
1975. Γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Τζέντα και σπουδάζει αρχικώς Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, για να στραφεί μετά στη σχολή πολιτικών μηχανικών και να δουλέψει στην οικογενειακή επιχείρηση. Όμως, τον συνεπαίρνουν οι διδασκαλίες δύο θεολόγων και ιδεολόγων του ιερού πολέμου, των Μοχάμεντ Κουτούμπ και Αμπντουλάχ Αζάμ - ο τελευταίος δίδασκε ότι η Τζιχάντ αποτελεί καθήκον όλων των μουσουλμάνων, μέχρι να ανακτηθεί κάθε σπιθαμή γης της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας.
1979. Αποφοιτά, την ίδια χρονιά που οι Σοβιετικοί εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Εξοργισμένος, αρχίζει να παρέχει χρήματα και εφόδια στους Αφγανούς μαχητές μουτζαχεντίν.
1984. Με τον μέντορα του Αζάμ ανοίγουν ξενώνες στην Πεσαβάρ για μαχητές που κατευθύνονται στο Αφγανιστάν, ενώ, με χρήματα που έχουν συγκεντρώσει στη Σαουδική Αραβία, εγκαθιστούν κέντρα στρατολόγησης ανά τον κόσμο.
1986. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, αρχίζει να χαράσσει δική του πορεία, δημιουργώντας την «Αλ Μασάντα», το «κρησφύγετο του λιονταριού», ένα κέντρο εκπαίδευσης 50 μαχητών από τον Περσικό Κόλπο.
1988. Σε ένα νοικιασμένο σπίτι στην Πεσαβάρ του Πακιστάν ιδρύει την Αλ Κάιντα.
1989. Η ήττα των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν αποτελεί γι'αυτόν επιβεβαίωση της μουσουλμανικής ισχύος.
1990. Το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ. Προτείνει στους Σαουδάραβες να του δώσουν το πράσινο φως για να ανασυγκροτήσει έναν στρατό βετεράνων του Αφγανιστάν και να πολεμήσουν τον «άθεο» Σαντάμ. Το γεγονός ότι η υπεράσπιση του βασιλείου ανατίθεται στους «άπιστους» Αμερικανούς τον φέρνει σε ρήξη με τη Σαουδική Αραβία.
1991. Καταφεύγει στο Σουδάν και επιδίδεται σε νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, προκειμένου να χρηματοδοτεί την Αλ Κάιντα.
1992. Στις 29 Δεκεμβρίου, έκρηξη βόμβας σε ξενοδοχείο του Αντεν στην Υεμένη, όπου είχαν καταλύσει Αμερικανοί στρατιώτες, σκοτώνει δύο Αυστριακούς τουρίστες. Πρόκειται για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση που του αποδίδεται.
1993. Βόμβα σε παγιδευμένο φορτηγό εκρήγνυται στον βόρειο πύργο του World Trade Center, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Αν και αρχικά δεν προκύπτει σύνδεση του Μπιν Λάντεν με την επίθεση, στην πορεία των ερευνών προέκυψε ότι πιθανώς να την είχε χρηματοδοτήσει.
1994. Η Σαουδική Αραβία τού αφαιρεί την υπηκοότητα, κατηγορώντας τον για «ανυπακοή και ανεύθυνη συμπεριφορά», που πλήττει τα συμφέροντα της χώρας.
1996-2001. Υπό το βάρος κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, το Σουδάν τοΥ ζητάει να εγκαταλείψει τη χώρα. Καταφεύγει στο Αφγανιστάν, χρηματοδοτεί τους Ταλιμπάν με αντάλλαγμα την προστασία τους και εξασφαλίζει χρόνο και ελευθερία κινήσεων, για να μετατρέψει την Αλ Κάιντα σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.
1998. Εκρήξεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και την Κένυα αφήνουν 224 νεκρούς.
2000. Η Αλ Κάιντα πλήττει το αμερικανικό θωρηκτό «Cole», που βρίσκεται αγκυροβολημένο για ανεφοδιασμό στο λιμάνι του Αντεν, σκοτώνοντας 17 και τραυματίζοντας 39.
2001. Στις 11 Σεπτεμβρίου, η Αλ Κάιντα πετυχαίνει τη σοβαρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι ο Μπιν Λάντεν καταζητείται ζωντανός ή νεκρός.
2001, Δεκέμβριος. Παρά το «σφυροκόπημα» της οροσειράς Τόρα Μπόρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο Μπιν Λάντεν καταφέρνει να διαφύγει
2006. 0 «υπ' αριθμόν 2» της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι καλεί τους απανταχού μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν εναντίον της Αμερικής.
2011, 1η Μαΐου. Πέφτει νεκρός από πυρά ανδρών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε έπαυλη στο Πακιστάν.
 ·
 
(Πηγή: The New York Times)
«Κ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Τ.414/8.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: