-->

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!



ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
Θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο για τις δηλώσεις του κύπριου Προέδρου, που αθωώνουν την Τουρκία και δίνουν συγχωροχάρτι για την εισβολή


Προκλητικός και σκανδαλώδης ήταν ο κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πρόσβαλε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στις ΗΠΑ σε αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» ισχυρίστηκε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα που εισέβαλε στην Κύπρο. «Και οι δύο», είπε χαρακτηριστικά, «λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο»!

Συγχωροχάρτι

Ο κύπριος Πρόεδρος με τη δήλωσή του αυτή δίδει συγχωροχάρτι στην Τουρκία, ενώ διαβρώνει και εξουδετερώνει την πολιτική θέση ότι η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατοχή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Σε διεθνές πλέον επίπεδο, όταν Αθήνα και Λευκωσία θα μιλούν για τουρκική εισβολή, ευλόγως οι ξένοι θα επικαλούνται τον Πρόεδρο Χριστόφια για να αθωώνουν την Τουρκία και να τονίζουν: «Και η Ελλάδα εισέβαλε στην Κύπρο»!

Να αποσύρει και να απολογηθεί

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε τα εξής: «Αυτό που ακούσαμε μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για δύο δήθεν μητέρες πατρίδες που φέρουν την ίδια ευθύνη». Σε αυτά πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. Και μάλιστα ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό εκπροσωπώντας το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι σε κάποιο κομματικό ακτίβ».

Είναι άλλο πράγμα, συνέχισε, να αντικρίζουμε την Ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό ο ίδιος ο Πρόεδρος να προβαίνει σε μια τέτοια «ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού, και προσβάλλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη».
Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να απολογηθεί και να αποσύρει την «ατυχή» δήλωσή του.

Το ατόπημα

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια «σοβαρό ατόπημα» διότι, όπως τόνισε, «εξίσωσε την τουρκική εισβολή με το τι έγινε στην Κύπρο λόγω του πραξικοπήματος». «Με τη διαγραφή της Ιστορίας», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, «και γενόμενοι περίπου απολογητές της Τουρκίας, δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας».

«Ο ρόλος του Προέδρου», τόνισε «είναι να πολεμά για να δικαιώσει τους αγώνες μας, καθώς και για να πείσει ότι πρέπει να τερματιστεί η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, η οποία εισέβαλε στο νησί το 1974».

Παραχάραξη της Ιστορίας

Τραγικό σφάλμα, ιστορική αναλήθεια και παραχάραξη της πραγματικότητας που μόνο θλίψη προκαλούν, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε δήλωσή του ο κ. Παπαδάκης επισήμανε τα ακόλουθα: «Η ευθύνη δεν μπορεί να βαρύνει την Ελλάδα και μάλιστα με το χαρακτηρισμό της εισβολής, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, «η προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ είναι ασφαλώς καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 υπήρξε, ωστόσο, καθ' ομολογία, συνωμοσία που σχεδιάστηκε από ξένα κέντρα με έδρα τις ΗΠΑ».


Ύβρις κατά της Ελλάδας
και των νεκρών

Για νέο ολίσθημα και προκλητική και εθνικά απαράδεκτη δήλωση κάνει λόγο το ΕΥΡΩΚΟ και καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να απολογηθεί δημοσίως. Ταυτοχρόνως, καλεί τον κύπριο Πρόεδρο να σταματήσει να ενισχύει, όπως αναφέρει, την επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Σύμφωνα με το ΕΥΡΩΚΟ, η δήλωση αποτελεί ύβριν για τους εκατοντάδες έλληνες στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι εναντίον των τούρκων εισβολέων, αλλά και περιφρόνηση στη διαχρονική υποστήριξη που η Ελλάδα προσφέρει στον κυπριακό λαό.

Απενοχοποίηση της Τουρκίας

Στον χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι Οικολόγοι, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν τις δηλώσεις Χριστόφια άτοπες, άστοχες και εμπρηστικές. Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι «ο ίσος επιμερισμός ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία οδηγεί σε απενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης και πυροδοτεί αχρείαστες εντάσεις στο εσωτερικό». Ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Περδίκης διερωτήθηκε «αν με τις δηλώσεις αυτές ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη συζήτηση για τις προτάσεις που καταθέτει και να αποφύγει την ανάληψη των ευθυνών του».

Η απάντηση της κυβέρνησης στις κατηγορίες

Τις επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας απέρριψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, αναφέροντας ότι κάποιοι απομονώνουν μια πρόταση για να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε προσβλητική και απαράδεκτη την προσέγγιση αυτή και διευκρίνισε ότι η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στο πλαίσιο ιστορικής αναδρομής και για να υπογραμμισθεί η συμπαιγνία της ελληνικής χούντας με την τότε τουρκική κυβέρνηση, σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, αναφερόταν στο δίδυμο έγκλημα και τη συνεννόηση που υπήρξε, στο πλαίσιο του σχεδίου για διχοτόμηση της Κύπρου.
Εκτός, τόνισε, και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έγινε το δίδυμο έγκλημα για να παραγράψουν ευθύνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση του ΑΚΕΛ. Ο Γ.Γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρη και διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια. Η ελλαδική χούντα, παρατήρησε, δυστυχώς ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β΄, και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μια «δικαιολογία» για την Τουρκία να εισβάλει στο νησί, δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια. Και διευκρίνισε: «Σε καμιά περίπτωση το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και, πολύ περισσότερο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανένας να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο».

Αυτή, είπε, είναι η ξεκάθαρη και διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Χριστόφια και παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του, γιατί στη συγκεκριμένη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές που ξεκαθαρίζουν αυτά τα ζητήματα «και δεν θα έπρεπε κάποιος να απομονώνει μια φράση για να προσπαθήσει να πείσει περί του αντιθέτου». 

Πηγή:

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59553&colid=&catid=48&dt=2010-10-03%200:0:0&page=2&mode=1&page=1&mode=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: