-->

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την ημερομηνία διεξαγωγής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που έφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και μαζί με αυτό το ΔΝΤ και Σια. 

Οι εκλογές αυτές θα περάσουν στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου σαν οι εκλογές που έγιναν μετά από εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το  κερδήθηκαν με μια σωρεία πολιτικών ψεμάτων που τόσο ξεδιάντροπα ελέγχθηκαν από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αν και ήταν απόλυτα ενήμερη της οικονομικής κατάστασης που βρισκόταν  η χώρα αφού, όπως αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές,  οι ηγεσίες των κομμάτων είχαν ενημερωθεί πλήρως από τους επίσημους οικονομικούς παράγοντες για την υφιστάμενη οικονομική κρίση.

Παρόλα αυτά ο σημερινός  πρωθυπουργός δεν δίσταζε να καταφέρεται κατά των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης  Καραμανλή και  να διακηρύσσει παντοιοτρόπως ότι λεφτά υπάρχουν και ότι τα μέτρα που επρόκειτο να πάρει το ΠΑΣΟΚ ήταν προς την κατεύθυνση της  βελτίωσης της οικονομικής ευμάρειας των πολιτών και των επιχειρήσεων. 

Αντιθέτως ο τέως  πρωθυπουργός  Κώστας Καραμανλής εγγυάτο ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις πλην όμως θα αναγκαζόταν να συνεχίσει την στενή οικονομική του πολιτική και να πάρει και άλλα δραστικά οικονομικά μέτρα.

Φυσικά ο λαός ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου, ξεχνώντας  το γιατί είχε καταψηφίσει το 2004 το ΠΑΣΟΚ και είχε φέρει πανίσχυρο τον Κώστα Καραμανλή στην εξουσία.


Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί στην τηλεοπτική συζήτηση της 21ης Σεπτεμβρίου. Από αριστερά:
  Χρυσόγελος, Καρατζαφέρης, Τσίπρας, Παπαρήγα, Παπανδρέου, Καραμανλής

 
Για την ιστορία οι βουλευτικές εκλογές  του  2009 διεξήχθηκαν πρόωρα μετά από  αιφνίδια διάλυση της Βουλής και έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 127/2009, στις 4 Οκτωβρίου. Οι εκλογές διεξήχθησαν με  τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάση του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 έδρες. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου με 43,9% και 160 από τις 300 βουλευτικές έδρες. Η ΝΔ υπέστη την βαρύτερη ήττα από συστάσεως της που είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της ηγεσίας της και την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην αρχηγία του κόμματος.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοινώθηκε αιφνίδια από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος  στις 2.9.2009. 

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως λόγους για την απόφασή του:
  • Την δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 - 2010.
  • Ακόμα κυριότερα όμως, την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει επίσημα από το καλοκαίρι του 2009, ότι τον Φεβρουάριο του 2010  δεν θα ψήφιζε τον Κάρολο Παπούλια, αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης και μετά τις εκλογές θα τον ψήφιζε εκ των υστέρων. Όπως τόνισε ο Καραμανλής, «η χώρα δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μία προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο, η οποία θα απέβαινε καταστροφική για την οικονομία μας».
Μία μέρα πριν, γύρω στους 40 βουλευτές της ΝΔ του Β΄ Θερινού τμήματος της Βουλής είχαν επιχειρήσει να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό και να τον μεταπείσουν να μην προκηρύξει εκλογές. Τελικά έπειτα από παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η κίνηση δεν ολοκληρώθηκε. Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Σιούφας, κήρυσσε την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής.

 

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά ο Ελληνικός Λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά πλην όμως λίγους μήνες αργότερα παραδόθηκε από αυτό, το κόμμα ΛΑΟΣ και την κα Μπακογιάννη στα χέρια της Τρόϊκας και του ΔΝΤ που ρυθμίζουν σήμερα τις τύχες των Ελλήνων .

Δυστυχώς ο φίλος που μου είχε στείλει παραμονές των εκλογών του 2009 το παρακάτω έμμετρο σχόλιο του είχε απόλυτο δίκιο.



Ούτε Γιώργο, ούτε Κώστα

 

Ούτε Γιώργο, Ούτε Κώστα
που κρατούν γερά τα πόστα
και αρμέγουν την Ελλάδα
σαν ωραία αγελάδα

Πάντοτε εγώ πληρώνω
αφού μ' έχουνε για όνο
και περνούν αυτοί ωραία
μόνοι τους ή με παρέα

Ήλθε η ώρα Πατριώτη
και γενναίε στρατιώτη
να τους κάνουμε πια πέρα
να φωνάξουμε "ΑΕΡΑ"

Παρ' την ψήφο και προχώρα
άλλο δεν σε παίρνει η ώρα
τρέχα τώρα να φωνάξεις
πως μπορείς να τους ξεγράψεις

Και επειδή στα ΨΕΜΑΤΑ τους
 δυστυχώς δεν θα τους φτάσεις
ήλθε η ώρα μπρος στην κάλπη
καταλλήλως να τους γράψεις.

Τώρα κάποιον θα ψηφίσω
να μου πείτε, δεν σας λέω
μια που σίγουρα κηρρύσω
πως αργότερα..... θα κλαίω
Θ.Γ.  3.10.2009

Το ΠΑΣΟΚ ως… Μαρία Αντουανέτα

Είναι βέβαιο, πλέον, ότι το Μνημόνιο δεν «βγαίνει»…

Ένα πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής», το οποίο έπειτα από 5 χρόνια της πιο σκληρής λιτότητας δεν καταφέρνει να μηδενίσει το έλλειμμα, ενώ αντιθέτως αυξάνει υπερβολικά το χρέος, δεν είναι «πρόγραμμα εξυγίανσης». Είναι πρόγραμμα που οδηγεί σε χρεοκοπία! Κι επειδή η Ελλάδα έχει ήδη παραδοθεί σε «διεθνή διαχείριση», η χρεοκοπία θα είναι «ελεγχόμενη».

Τι σημαίνει «ελεγχόμενη χρεοκοπία»;

Για την ίδια τη χώρα που χρεοκοπεί είναι σκέτη χρεοκοπία, αν και πολύ πιο οδυνηρή…

Για τις χώρες που την έχουν δανείσει (οι τράπεζές τους) είναι λιγότερο επώδυνη ωστόσο. Διότι προλαβαίνουν να ξεφορτωθούν τα «τοξικά» της ομόλογα, με κάποια «έκπτωση» ασφαλώς, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Αυτό το ομολογεί πλέον και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, ο κ. Τομάζο Σκιόπα.

Χώρια που το αποκαλύπτουν πλέον και οι αριθμοί:

Σε όλα, σχεδόν, η Μνημονιακή Πολιτική έπεσε έξω:

-- Σχεδίαζε για φέτος αύξηση των Εσόδων κατά 13,7%. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο πέτυχε άνοδο κατά 3,4%. Κι αυτό σχεδόν συνολικά από την «έκτακτη εισφορά» των επιχειρήσεων. Χωρίς την έκτακτη εισφορά η αύξηση των εσόδων είναι ουσιαστικά γύρω στο 0,6%! Δηλαδή έκαναν όλες αυτές τις σαρωτικές αυξήσεις σε πάσης φύσεως φόρους για να βγάλουν… τίποτε!
– Τους ξέφυγαν και οι Δαπάνες. Εδώ υπάρχει μείωση, αλλά με μέτρα εκτός Μνημονίου: Περιόρισαν, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 33%, ενώ προγραμμάτιζαν να το μειώσουν κατά 3,3%.
– Τους ξέφυγε, τέλος, και ο πληθωρισμός – είναι τριπλάσιος απ' όσο τον υπολόγιζαν!

Ήδη έχουν πέσει έξω σε όλα.

Συνεπώς;

Μας πάνε για χρεοκοπία! Μακρόσυρτη και βασανιστική. Για πολλά χρόνια, όσο κοιτάμε στο μέλλον θα βλέπουμε σκοτάδι… Και το χειρότερο: Τώρα πια ξέρουμε ότι δεν ήταν «αναπόφευκτο»: Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είχαν πριν από λίγες μέρες το ίδιο δίλημμα που είχαμε εμείς τον περασμένο Μάιο. Δεν προσέφυγαν σε Μηχανισμό Στήριξης και δεν υπέγραψαν Μνημόνιο. Προτίμησαν να δανειστούν από τις αγορές κατευθείαν. Με πολύ υψηλό επιτόκιο. Πάνω από 6% και ενίοτε πάνω από 6,5%. Όσο μπορούσαμε κι εμείς να δανειστούμε τον περασμένο Απρίλιο... Μόνο που εκείνοι γλίτωσαν το Μνημόνιο

Προσέξτε: Η Ιρλανδία έφτασε να δανείζεται με τρέχον έλλειμμα 32%, όχι 13,6% που είχαμε εμείς πέρυσι (κι αυτό «πειραγμένο», από το ΠΑΣΟΚ). Και με συνολικό χρέος λίγο πάνω από 100%, πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε κι εμείς πέρυσι (112%). Αυτοί δανείστηκαν όμως. Δεν παραδόθηκαν στην «τρόικα»…

Τώρα, λοιπόν, αποκαλύφθηκε ότι ακόμα και στο «παρά ένα», στα τέλη του περασμένου Απριλίου, μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε, έστω και ακριβά, για να αποφύγουμε το Μνημόνιο. Όπως ακριβώς έκαναν τώρα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία – η δεύτερη με πολύ χειρότερα νούμερα από τα δικά μας.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μας «έδεσε» με το Μνημόνιο και ταυτίστηκε απόλυτα με το Μνημόνιο, είναι ήδη χαμένη. Για να μην πω «τελειωμένη». Αποδεικνύεται «μιας χρήσεως» γι' αυτούς που τη χρησιμοποίησαν…

Μαζί με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όμως, είναι τελειωμένοι και οι καθεστωτικοί μηχανισμοί: Οι εφημερίδες και τα μεγάλα ΜΜΕ που στήριζαν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ –ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση– πνέουν τα λοίσθια.

Η πορεία μιας κοινωνίας σε χρεοκοπία με ταυτόχρονη διάλυση των παραδοσιακών «στηριγμάτων» του καθεστώτος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική. Όσο πιο λίγο κρατήσει, όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο.

Το ερώτημα είναι, πλέον, αν το ΠΑΣΟΚ θα παραδώσει την εξουσία ομαλά και σύντομα ή θα το «τραβήξει όσο πάει» (πιθανόν για να προλάβει ο πρωθυπουργός να μεταπηδήσει σε άλλα «διεθνή καθήκοντα» για τα οποία εμφανώς προετοιμάζεται)…

Η κάθαρση της Ελληνικής Τραγωδίας
δεν θα γίνει μέσα από…εξεταστικές που ουδέν ανακαλύπτουν. Αλλά από την οδυνηρή αφύπνιση και την ψήφο του λαού, με την οριστική ήττα του κόμματος που έφερε τρία πράγματα στην Ελλάδα: τον κρατισμό, τον λαϊκισμό και τη συστηματική πολιτική εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Αυτό το κράμα κυνισμού και υποκρισίας δηλητηριάζει πια την κοινωνία περισσότερο κι από την ίδια την ύφεση.

Το να ακούς υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης να λέει στους ψηφοφόρους του «μη διαμαρτύρεστε, μαζί τα φάγαμε» είναι πολύ χειρότερο από εκείνο που ξεστόμισε η Μαρία Αντουανέτα, όταν από το μπαλκόνι της αντίκρισε τον επαναστατημένο όχλο του Παρισιού: «Γιατί φωνάζουν για ψωμί και δεν τρώνε… παντεσπάνι»;

Το «λεφτά υπάρχουν» και το «μαζί τα φάγαμε» είναι οι τέσσερις λέξεις που κλείνουν μιαν ολόκληρη 35ετία «προδομένων οραμάτων», και καμιά δεκαπενταριά χρόνια ολοφάνερης παρακμής. Που την έβλεπαν πολλοί. Αλλά δεν την ομολογούσε κανείς. Και τώρα τη βιώνουν στο πετσί τους όλοι…

Με το «παντεσπάνι» η Μαρία Αντουανέτα το 'φαγε το όμορφο κεφαλάκι της. Σήμερα δεν υπάρχουν γκιλοτίνες και Ροβεσπιέροι. Αλλά η έπαρση και η αλαζονεία των ισχυρών συναντούν πάντα τη Νέμεση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα παραδώσει γρήγορα και ομαλά, για να σωθεί ό,τι μπορεί ακόμα να σωθεί. Και για να αποτραπούν τα χειρότερα που, δυστυχώς, φάνηκαν ήδη στον ορίζοντα…

Ν. Ζ. 

 Πηγή:
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59352&colid=&catid=34&dt=2010-10-03%200:0:0










Δεν υπάρχουν σχόλια: