Θα διαβάσετε παρακάτω ένα άρθρο από το οποίο προκύπτει ότι σε περίπτωση που έκανε στάση πληρωμών η Ελλάδα όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, τότε που ο κ. πρωθυπουργός παρομοίωσε την Ελλάδα με Τιτανικό, οι τράπεζες που κατα κύριο λόγο θα πλήρωναν το μάρμαρο ήταν οι Γερμανικές.
Σήμερα με τα νέα δάνεια που έχει πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση το μόνο που πέτυχε ήταν η αύξηση των χρεών της Ελλάδος, η απαλλαγή των Γερμανικών και λοιπών Τραπεζών του εξωτερικού από τα Ελληνικά ομόλογα - αφού η κυβέρνηση τους έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο να απαλλαγούν από αυτά - και η μεταφορά αυτών των ομολόγων στις Ελληνικές Τράπεζες με αποτέλεσμα τυχόν πτώχευση να βαρύνει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα.
Προσωπικά δεν θα αισθανόμουν καθόλου άσχημα άν με μια κήρυξη στάσης πληρωμών τότε δημιουργείτο πρόβλημα στις Γερμανικές Τράπεζες, αφού άλλωστε είναι γνωστό ότι η Γερμανία μας οφείλει ακόμα, με ευθύνη ΟΛΩΝ των Ελληνικών κυβερνήσεων, ένα κατοχικό δανείου και πολεμικές αποζημιώσεις.
Πρόλα αυτά η Ελληνική Κυβέρνηση αντί να διεκδικήσει με κάθε μέσο την αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων της Γερμανίας έναντι της Ελλάδος προτίμησε να συνάψει δάνεια που εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τους πιστωτές μας και να μειώσει μισθούς και συντάξεις ρίχνοντας την οικονομία της χώρας σε παρατεταμένη ύφεση.
Αν αυτά λοιπόν δεν συνιστούν εσχάτη προδοσία τότε τι την συνιστά;
Κ. Γραικιώτης
Οικονομολόγος
Οι γερμανικές τράπεζες κατείχαν τα περισσότερα ... |
Monday, 06 June 2011 13:54 |
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι γερμανικές ήταν οι ξένες τράπεζες που είχαν το 2010 τα περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κατοχή τους, ενώ η έκθεση των γαλλικών τραπεζών διαμορφώθηκε στα 15 δισ. δολάρια. Η BIS («η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών») δημοσίευσε τα στοιχεία στην έκθεση Ιουνίου. Τα προκαταταρκτικά στοιχεία είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο.Οι γαλλικές τράπεζες είναι συνολικά (για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής της χώρας, με δάνεια 56,7 δισ. δολαρίων. Στα τέλη του 2010 οι τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας 54,2 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 96% ανήκει σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες μαζί ελέγχουν το 69% του συνολικού χρέους (των 54,2 δισ. δολ.), ενώ οι 30 μεγαλύτεροι πιστωτές ελέγχουν τα 2/3 σύμφωνα με την Barclays Capital, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση ή την εθελοντική μετακύλιση χρέους στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μεταξύ των τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα είναι οι BNP Paribas (5 δισ. ευρώ), Dexia (3,5 δισ.), Commertzbank (3 δισ.), Societe Generale (2,7 δισ.), ING (2,4 δισ.) και Deutsche Bank με 1,6 δισ. ευρώ. Στα στοιχεία της BIS δεν συμπεριλαμβάνονται 7,4 δισ. ευρώ που ελέγχει η γερμανική FMS Wertmanagement GmbH, η οποία δεν είναι τράπεζα. H EKT, στο πλαίσιο των αγορών που έκανε σε τίτλους της ευρω-περιφέρειας έχει περίπου 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες άλλα 60 δισ. ευρώ. http://www.badmoney.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=770:2011-06-06-11-54-10&catid=34:2011-05-16-11-32-52&Itemid=27 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου