Σύνταξη στα 65 για τις γυναίκες
Σε ολική ανατροπή των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την επερχόμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Η «έξοδος» από το Δημόσιο -εκτός ειδικών περιπτώσεων- θα γίνεται στο 65ο έτος, με αποτέλεσμα την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών έως και 17 χρόνια!
Η απόφαση -που αναμένεται να είναι καταδικαστική- θα βγει από το ευρωπαϊκό δικαστήριο την Πέμπτη, ωστόσο η κυβέρνηση σπεύδει να καταστήσει σαφές πως θα την εφαρμόσει! Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η απόφαση του Δικαστηρίου είναι εκτελεστή και δεν σηκώνει δεύτερη κουβέντα» και προσέθεσε: «δεν μπορούμε να μην προσαρμοστούμε, αυτό είναι προφανές».
Απευθυνόμενος στις ασφαλισμένες, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως «δεν πρέπει να φεύγουν πανικόβλητες», ωστόσο ουσιαστικά... ενίσχυσε την αναστάτωσή τους, επισημαίνοντας πως «κακώς βγαίνει κάποιος στη σύνταξη σήμερα στα 49».
Οι επερχόμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας αγγίζουν τις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα αλλά και όσες γυναίκες απασχολούνται στον στρατό και στα σώματα ασφαλείας. Συγκεκριμένα στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται:
Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 (ασχέτως της οικογενειακής κατάστασης). Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά από τα 5 και φτάνει τα 17 χρόνια.
Οι μητέρες ανηλίκων αλλά και οι γυναίκες που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά, που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κυμαίνεται από 6 έως και 10 χρόνια.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν ανήσυχες 250.000 εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, εκ των οποίων ωστόσο οι 100.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Επομένως εκτιμάται πως άμεσο κίνδυνο διατρέχουν περίπου 150.000 ασφαλισμένες.
Γλιτώνουν
Από τις σαρωτικές ανατροπές στα όρια ηλικίας γλιτώνουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.
Δεν αναμένεται να θιγούν όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν αλλά συνεχίζουν να εργάζονται, προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στην απόφαση θα καθορίζεται και η περίοδος προσαρμογής της χώρας μας, δηλαδή θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Ετοιμες για φυγή 100.000 εργαζόμενες
Τη «μεγάλη φυγή» σχεδιάζουν 100.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψουν την εργασία τους. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες εργαζόμενες ανοίξουν την πόρτα εξόδου, το ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου θα... τιναχτεί στον αέρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν αποχωρήσουν 50.000 γυναίκες -δηλαδή οι μισές απ όσες έχουν δικαίωμα- το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτιναχτεί από τα 650 εκατομμύρια ευρώ στα 2,8 δισεκατομμύρια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου στοιβάζονται ήδη πάνω από 15.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο η έκδοση του βοηθήματος καθυστερεί έως και δύο χρόνια εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.
Τα προβλήματα θα επεκταθούν και στα άλλα ταμεία του Δημοσίου -το επικουρικό (ΤΕΑΔΥ) και το μετοχικό- όπου η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους θα πέσει κάτω από το δύο προς ένα. Υπό ομαλές συνθήκες αυτή η ανατροπή στην αναλογία δεν επρόκειτο να σημειωθεί πριν από το 2013.
Σημειώνεται πως για την παραπομπή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση που με τους λάθους χειρισμούς της άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Με την απόφαση του Δικαστηρίου το ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου θα θεωρείται επαγγελματικό ταμείο, με αποτέλεσμα η Κοινότητα να παρεμβαίνει στους όρους ασφάλισης και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης!
Θεωρητικά η χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση, ωστόσο συνδικαλιστές επισημαίνουν πως υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και τίποτα δεν έχει χαθεί οριστικά. Για παράδειγμα, μία λύση είναι η μείωση του αντίστοιχου ορίου συνταξιοδότησης των ανδρών, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για μια τέτοια πρωτοβουλία.
Εναλλακτικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ταμείο κοινωνικής ασφάλισης Δημοσίου, έτσι ώστε να αντικρούσει τα επιχειρήματα περί επαγγελματικής ασφάλισης.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γιώργος Κουτρουμάνης - πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής
Μπορεί και τώρα να επανορθώσει η κυβέρνηση
«Μετά τα πολλά λάθη που έγιναν, μπορεί η κυβέρνηση να επανορθώσει έστω και σήμερα και να διασφαλιστεί το καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών. Αυτό μπορεί να γίνει με διαπραγμάτευση του μεταβατικού σχεδίου, με δυνατότητα διαζευκτικά και για τους άντρες να έχουν το ίδιο δικαίωμα και με αλλαγή της νομικής μορφής στο καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης του Δημοσίου. Αν αυτά δεν γίνουν, τότε θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη συγκεκριμένη απόφαση για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».
Πιο νωρίς στη σύνταξη άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι!
«Πράσινο φως» για να συνταξιοδοτούνται οι άνδρες νωρίτερα, με βάση το ευνοϊκότερο σύστημα που ισχύει για τις γυναίκες, ανάβει με απόφαση-βόμβα το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ παράλληλα προστατεύει όλους τους ασφαλισμένους (άνδρες και γυναίκες) που έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με βάση τον χρόνο πρόσληψής τους και προσδοκούν τη συνταξιοδότησή τους.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) δικαίωσε άνδρα ασφαλισμένο του υπουργείου Οικονομικών, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του συνταξιοδοτικού Κώδικα (ΠΔ 166/00) οι οποίες του επέτρεπαν να συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος, ενώ επέτρεπε στις γυναίκες τη συνταξιοδότηση στο 60ό έτος.
Τις παραμονές έκδοσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το ΕΣ ανοίγει τον δρόμο για να μπορέσουν χιλιάδες άνδρες να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα με βάση τα ευνοϊκότερα ηλικιακά μέτρα που ισχύουν για τις γυναίκες.
Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει τον δρόμο για να προστατευθούν και οι γυναίκες εργαζόμενες που προσλήφθηκαν την περίοδο 1982-93 (υπολογίζονται γύρω στις 120.000), καθώς δέχεται τη θεμελίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με συνέπεια να μην μπορούν να θιγούν αναδρομικά από όποια μελλοντική νομοθετική ρύθμιση, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλ. Μητρόπουλος, που υπέβαλε γνωμοδότηση στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Το ΕΣ, κάνοντας δεκτή την αγωγή πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών που υπέβαλε ο δικηγόρος, δρ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Ματθαίου, έκρινε ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις του ΠΔ 166/00 είναι αντισυνταγματικές, γιατί καθιερώνουν για τις γυναίκες μόνο μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης σε σύγκριση με τους άνδρες, με κριτήριο μόνο το γεγονός του φύλου τους και χωρίς να συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ή λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ειδική αυτή μεταχείριση.
Συνεπώς για την αποκατάσταση της ισότητας πρέπει να εφαρμοστεί και για τους άνδρες η ευνοϊκότερη ρύθμιση.
Το ΠΔ προβλέπει ότι όσοι άνδρες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 1998 συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος ηλικίας, αυξάνοντας το συγκεκριμένο όριο σταδιακά ανά 6μηνο μέχρι να συμπληρώσουν το 65ο έτος, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες προβλεπόταν το 58ο έτος, αυξανόμενο μέχρι το 60ό.
Η Ολομέλεια ΕΣ δέχθηκε ομόφωνα ότι το 2001 οι άνδρες μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 και οι γυναίκες στα 60 και έκρινε ότι ο άνδρας ασφαλισμένος αφού μπορούσε το 2001 να συνταξιοδοτηθεί, έπρεπε το αίτημά του να γίνει δεκτό παρόλο που ήταν 60 ετών.
Η δικαστική απόφαση (44/09) προστατεύει όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχοντας την προσδοκία να βγουν στη σύνταξη έγκαιρα, ακόμα και στην περίπτωση που για κάποιο παράπτωμα τέθηκαν για ένα διάστημα σε αργία.
Το ΕΣ δέχεται ότι αν αργότερα οι ασφαλισμένοι απαλλαγούν από τις σε βάρος τους κατηγορίες, τότε το διάστημα της αργίας τους πρέπει να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος.
«Μετά τη σημαντική αυτή δικαστική εξέλιξη -υπογράμμισε ο Αλ. Μητρόπουλος- δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών στην Ελλάδα «προς τα πάνω». Προσέθεσε ότι η απόφαση του ΕΣ είναι σε σωστή κατεύθυνση για τα όρια ηλικίας όλων (ανδρών - γυναικών) προς τα κάτω.
Υπογραμμίζοντας ότι η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης και ότι ο νεοφιλελεύθερος σχεδιασμός του κοινωνικού κράτους απέτυχε παταγωδώς, ο καθηγητής τονίζει ότι χρειάζεται πλέον νέος σχεδιασμός σε ευαίσθητη γενναιόδωρη βάση με στόχο την ευημερία όλων και την αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, κοινωνική συνοχή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Ανάρτηση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8333&pubid=2754750
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου