ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ συνέβη στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ την περασμένη Δευτέρα;Ποιοι και γιατί διέκοψαν την ομιλία του Πρωθυπουργού φωνάζοντας συνθήματα; Το «επίσημο» βίντεο που έκανε τον γύρο τον ελληνικών καναλιών παρουσιάζει τον κ. Γ.Παπανδρέου ήρεμο,να καλεί τους νέους σε διάλογο, χωρίς να λαμβάνει καμία απάντηση από το εξαγριωμένο ακροατήριο. Ωστόσο, η κάμερα είναι διαρκώς στραμμένη στο πρόσωπό του.Τι ακριβώς συνέβαινε στο πίσω μέρος της αίθουσας και γιατί οι νέοι ισχυρίζονται ότι δεν αποχώρησαν οικειοθελώς αλλά εκδιώχθηκαν με τη βία;
Ο κ. Μάκης Τσαμαλίκος, απόφοιτος Μουσικολογίας και διδακτορικός φοιτητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου,συμμετείχε στην οργάνωση της παρέμβασης,τράβηξε βίντεο και φωτογραφίες και έθεσε ερώτηση στον Πρωθυπουργό μετά τη λήξη της ομιλίας.Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» δίνει τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν.
- Κύριε Τσαμαλίκο,ποιοι ήταν οι νέοι που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία; Ο Τύπος έχει κάνει λόγο για «αριστεριστές» και «εξαγριωμένους φοιτητές».Ποιος έχει δίκιο εν τέλει;
« Στην αίθουσα έγιναν δύο διαδοχικές παρεμβάσεις από δύο ανεξάρτητες ομάδες ατόμων. Για την πρώτη ομάδα δεν γνωρίζει κανείς τίποτε και δεν μπορώ να προσδιορίσω αν ήταν ή όχι φοιτητές. Η δεύτερη παρέμβαση, όμως, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από έλληνες φοιτητές σε πανεπιστήμια του Βερολίνου. Κάποιοι από αυτούς ανήκαν σε μια “συλλογικότητα” που ονομάζεται “Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Βερολίνου” και δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».
- Ανήκετε σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;
« Οχι, δεν είμαστε ούτε οργανωμένη ομάδα ούτε επαγγελματίες συνδι καλιστές. Είμαστε απλώς μια ομάδα φοιτητών που συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο με σκοπό να εκφράσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ».
- Είναι ειρηνική η διαμαρτυρία όταν οι φωνές και τα συνθήματα διακόπτουν μια ομιλία;
«Οχι, γι΄ αυτό και στόχος μας ήταν απλώς να αναρτήσουμε τα πανό μας σε απόλυτη σιωπή και μετά την ομιλία να θέσουμε ερωτήσεις. Δεν επιθυμούσαμε σε καμία περίπτωση να διακόψουμε τη διάλεξη. Μάλιστα είχαμε συνεννοηθεί να καθήσω σε απομακρυσμένο σημείο, ώστε αν τα κορίτσια με τα πανό αποχωρούσαν για οποιονδήποτε λόγο, να παρέμενα τουλάχιστον εγώ στην αίθουσα για να θέσω ερωτήσεις».
- Πώς, όμως, κατέληξε η διαμαρτυρία σας εκτός ελέγχου;
« Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο καθώς είχε προηγηθεί η παρέμβαση της πρώτης ομάδας, η οποία φώναζε συνθήματα. Στη συνέχεια, τα μέλη της δικής μας ομάδας σήκωσαν σιωπηλά δύο πανό. Δεν άρθρωσαν λέξη! Οι άνδρες της φρουράς του Πρωθυπουργού, όμως, έσπευσαν να αφαιρέσουν τα πανό. Τότε οι φοιτητές αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα, ενώ τα κορίτσια φώναζαν «αφήστε μας να τα κρατήσουμε σιωπηλά». Οι άνδρες της φρουράς απλώς αφαίρεσαν τα πανό. Δεν προσπάθησαν να βγάλουν τους φοιτητές από την αίθουσα».
- Ο Πρωθυπουργός φαίνεται στο βίντεο να καλεί τους νέους να ορίσουν έναν εκπρόσωπο για να συνομιλήσει μαζί του. Γιατί δεν παρουσιάστηκε κάποιος;
« Γιατί τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ρωτούσε αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπός μας, μέλη της Κομματικής Οργάνωσης του ΠαΣοΚ Βερολίνου έδιωχναν με τη βία τα κορίτσια από την αίθουσα! Το βίντεο που προβλήθηκε στα κανάλια δείχνει αποκλειστικά το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου και δεν καταγράφει τι γινόταν στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή. Αν παρακολουθήσετε, όμως, τα αναρτημένα στο Διαδίκτυο ερασιτεχνικά βίντεο και τις φωτογραφίες, θα διαπιστώσετε ότι μέλη του ΠαΣοΚ Βερολίνου, άνθρωποι κάποιας ηλικίας οι περισσότεροι, έσπρωχναν τις φοιτήτριες».
- Γιατί λέτε ότι οι άνδρες ήταν μέλη του ΠαΣοΚ Βερολίνου; Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ήταν γερμανοί αστυνομικοί με πολιτικά και μέλη της φρουράς του Πρωθυπουργού.
« Φυσικά και δεν ήταν Γερμανοί, εφόσον διαπληκτίζονταν στα… ελληνικά με τις φοιτήτριες, την ώρα που τις έσπρωχναν έξω από την αίθουσα. Ούτε μέλη της φρουράς του Πρωθυπουργού ήταν όμως. Τα πρόσωπά τους είναι γνωστά σε εμάς τους φοιτητές του Βερολίνου. Το ίδιο βράδυ διασταυρώσαμε φωτογραφίες και βίντεο από την αίθουσα με πρόσωπα που είναι φωτογραφημένα με σημαίες και κασκόλ ως μέλη του κόμματος στην ιστοσελίδα του ΠαΣοΚ Βερολίνου. Πρόκειται για τα ίδια άτομα. Υπάρχουν όλα στο Διαδίκτυο, μπορεί οποιοσδήποτε να το διαπιστώσει και μόνος του».
- Το επισημάνατε αυτό στον Πρωθυπουργό;
«Ναι. Εγώ ο ίδιος όταν έλαβα τον λόγο, τον ρώτησα αν εγκρίνει τη βίαιη αντίδραση του περιβάλλοντός του σε μια μη βίαιη διαμαρτυρία. Καθώς η ομιλία του είχε ως βασικό άξονα τη δημοκρατία, τον κάλεσα επίσης να κοιτάξει πόσοι νέοι είχαν απομείνει στην αίθουσα, τονίζοντας ότι ίσως το περιβάλλον του να μην αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο όπως ο κ. Παπανδρέου».
- Τι σας απάντησε;
« Είπε ότι θέλει να ακούσει τις απόψεις των νέων και μας κάλεσε να φέρουμε τις ιδέες και την ενέργειά μας στον διάλογο. Οτι και ο ίδιος θα ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα, ωστόσο η διαμαρτυρία από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα».
http://www.tοvima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4618945