ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Λιτότητα που θυμίζει εποχή Τσαουσέσκου
Σκληρή λιτότητα, με αντάλλαγμα δάνειο 12 δισ. ευρώ, επιβάλλει και στη Ρουμανία το ΔΝΤ. Ο γενικός διευθυντής, μάλιστα, του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα, προκειμένου να πιέσει τη ρουμανική κυβέρνηση να μειώσει μισθούς και να κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Η ρουμανική κυβέρνηση έχει περάσει ήδη νομοσχέδιο για τους μισθούς και τις συντάξεις, το οποίο προβλέπει την απόλυση περισσότερων από 100.000 δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα. Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ακόμη η αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 60 χρόνια για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες από το 2014 και αύξηση στα 65 χρόνια και για τα δύο φύλα από το 2030.
Η Ρουμανία έχει μέσο όρο ζωής τα 72 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη.
Για να μειώσει τις δαπάνες η ρουμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάργηση 15.000 θέσεων εργασίας στο εκπαιδευτικό σύστημα και άνω των 10.000 θέσεων εργασίας στην κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων. Υπάρχουν επίσης σχέδια για αύξηση της φορολογίας και καθιέρωση αμοιβής στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.
Η ανεργία αυξάνεται και ανερχόταν στο 8,3% τον Φεβρουάριο από 8,1% τον Ιανουάριο και 4,9% τον Φεβρουάριο του 2009. Το 25,5% των ανέργων είναι ηλικίας κάτω των 29 ετών. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 253 ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στην Ε.Ε.
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα. Η ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία Dacia, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Renault, ετοιμάζεται για δραστική μείωση της παραγωγής από τα μέσα του 2010 και εκτιμά ότι θα φθάσει τα επίπεδα παραγωγής του 2007, το 2014. Η γνωστή χαλυβουργία ArcelorMittal, της οποίας οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι είναι οι μεγαλύτερες της χώρας, έχει παγώσει τους μισθούς από το 2008 και ετοιμάζεται για άλλες 1.500 απολύσεις, μετά τις 4.500 απολύσεις που έκανε σε σύνολο 12.000 εργαζομένων στα τέλη του 2008.
Η σκληρή λιτότητα που προωθεί το ΔΝΤ και στη Ρουμανία θυμίζει την εποχή Τσαουσέσκου. Τότε που ο ρουμάνος δικτάτορας, αφού έλαβε από τη Δύση δάνεια περισσότερα των 13 δισ. δολαρίων, λόγω της αντίθεσής του προς την πολιτική των Σοβιετικών, αποφάσισε να ξεπληρώσει το εξωτερικό χρέος.
Τη δεκαετία του 1980, ο Τσαουσέσκου αποφάσισε το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής της χώρας να διατεθεί μέσω των εξαγωγών για αποπληρωμή του χρέους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις και οι Ρουμάνοι να χρειάζονται δελτίο για να εξασφαλίσουν τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα. Το χρέος ξεπληρώθηκε το 1989. Λίγο μετά οι εξεγερμένοι Ρουμάνοι έστελναν τον Τσαουσέσκου στα αζήτητα της Ιστορίας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=152553
Ο στόχος επετεύχθη, οι εργαζόμενοι όμως παραμιλούν
Στους δρόμους έχουν βρεθεί πολλές φορές τελευταία οι εργαζόμενοι.
Για να κλείσει την πόρτα στο εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα Jobbik (Κίνημα για μία Καλύτερη Ουγγαρία) που ήλθε τρίτο στις εκλογές, ο νικητής και επικρατέστερος για νέος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν του δεξιού κόμματος Fidesz (Ομοσπονδία Νέων Δημοκρατών) υπόσχεται μείωση φόρων από το 2011, στήριξη των ουγγρικών επιχειρήσεων και δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στα επόμενα δέκα χρόνια.
Μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με τη στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος κυβερνούσε από την περασμένη άνοιξη την Ουγγαρία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ferenc Gyurscany, ενός από τους πλουσιότερους Ούγγρους (νεαρός κομμουνιστής που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία τη δεκαετία του '90). Ο Guyrsany είχε εκλεγεί πρωθυπουργός το 2006 υποσχόμενος οικονομικές μεταρρυθμίσεις «χωρίς λιτότητα», για να κάνει τελικά ακριβώς το αντίθετο. Επιχείρησε με σκληρά μέτρα να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2008 από 9%, για να μπορέσει η Ουγγαρία να ανταποκριθεί στα κριτήρια του Μάαστριχτ και να εισέλθει στο ευρώ.
Με το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, το ουγγρικό φιορίνι διολίσθησε κατά 10% έναντι του ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια των Ούγγρων ήταν σε ευρώ και ελβετικά φράγκα, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι δόσεις και να μην μπορούν να πληρώσουν. Οι ουγγρικές τράπεζες ΟΤΡ και FHB, οι οποίες ανήκουν στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο Allianz, έλαβαν κρατική ενίσχυση 529 δισ. φιορινιών (1,73 δισ. ευρώ) για να επιβιώσουν.
Για να αντιμετωπίσει μάλιστα την κρίση η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε τα επιτόκια από 3% σε 11,5% τον Οκτώβριο του 2008, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα: η οικονομία κατέγραψε τελικά αρνητική ανάπτυξη 0,6%.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αναγκάστηκε τότε να προσφύγει στο ΔΝΤ που μαζί με την Ε.Ε. υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισ. δολαρίων, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί τότε γιατί το ΔΝΤ έμπαινε στα χωράφια της Ε.Ε. Για τις χώρες του άλλοτε ανατολικού μπλοκ η προσφυγή στο ΔΝΤ και οι θεραπείες σοκ θεωρούνταν εκ των ων ουκ άνευ.
Δύο χρόνια μετά την εισβολή του ΔΝΤ το έλλειμμα πλησίασε μεν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση σαρώνει τη χώρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,9% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 3,8% του ΑΕΠ φέτος, ποσοστό που είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.
Λήγει τον Οκτώβριο
Ο Ορμπαν θεωρεί ανέφικτο τον στόχο αυτό και προειδοποιεί ότι αν ληφθούν υπόψη τα οικονομικά των κρατικών επιχειρήσεων τότε το έλλειμμα μπορεί να φθάσει πάνω από το 7% το 2010. Παρ' όλο που οι σοσιαλιστές διακήρυτταν ότι δεν θα χρειαστεί άλλο το ΔΝΤ, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανανεώσει την τρέχουσα συμφωνία που λήγει τον Οκτώβριο.
Η ουγγρική οικονομία κατέγραψε αρνητική ανάπτυξη 6,3% πέρυσι, λόγω της κατάρρευσης των εξαγωγών, ενώ και η εγχώρια ζήτηση έχει παγώσει εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες, τις μειώσεις μισθών (περικόπηκε ήδη από το 2008 το δώρο Χριστουγέννων) και τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η ανεργία βρίσκεται στο 11,4%, υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Περί τα 740.000 άτομα εξακολουθούν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα, παρά τις απολύσεις 10.000 εργαζομένων που επέβαλλε το ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για μείωσή τους κατά 30%. Υπάρχουν 3 εκατ. συνταξιούχοι σε μία χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμύριων. Η μέση σύνταξη ανέρχεται σε μόλις 230 ευρώ το μήνα.
Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=152554
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου