Δίλημμα για σούβλα ή... ταψί
Μισό αρνάκι στο ταψί και όχι ολόκληρο στη σούβλα προσανατολίζονται να ψήσουν φέτος χιλιάδες καταναλωτές.
Το πατροπαράδοτο έθιμο του οβελία... σκιάζεται από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα spreads των ομολόγων και τα φορολογικά μέτρα που φέρνουν οικονομική στενότητα. Αποτέλεσμα, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι να μην αγοράζουν ολόκληρο αρνί, αφού τα χρήματά τους δεν αρκούν. Ετσι, προμηθεύονται μισό ή ένα μπούτι ή παϊδάκια.
Επιστρέφουν στο... ταψί πολλές οικογένειες, αδυνατώντας να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, όπως λένε στο "Εθνος" τόσο κρεοπώλες της φθηνής Βαρβακείου Αγοράς καθώς και οι ίδιοι οι καταναλωτές. Η κρεαταγορά της οδού Αθηνάς ξαναγεμίζει κόσμο, μια και είναι φθηνότερη και, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των καταστηματαρχών της, "και ποιοτική!"
"Επειδή έχω εγγόνια. Αλλες χρονιές ήταν καλύτερη η ζωή μας", λέει
Εκατοντάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου, κατεβαίνουν από τα προάστια στη δημοτική αγορά και ψάχνουν ένα ένα τα κρεοπωλεία, για το φθηνό αρνάκι ή κατσικάκι και γενικά για κρέατα σε χαμηλές τιμές προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
Συνταξιούχοι με 400 ευρώ, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα από το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Χαλάνδρι, τη Ν. Ιωνία παίρνουν το λεωφορείο, το μετρό, τον ηλεκτρικό και... σεργιανούν στις στοές της κρεαταγοράς του Δήμου Αθηναίων.
Η... καχυποψία από τα διατροφικά σκάνδαλα αλλά και η ανασφάλεια από την οικονομική κρίση, ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους, αποτυπώνονται στην καταναλωτική συμπεριφορά τους. Επίμονα ζητούν από τους χασάπηδες το κομμάτι του κρέατος που πιστεύουν ότι είναι καλό να τους το ζυγίσουν και να το πληρώσουν στην τιμή που είναι κρεμασμένο στο τσιγκέλι. Απαιτούν απόδειξη και φεύγοντας από το κρεοπωλείο κοιτούν ξανά και ξανά το ποσό που πλήρωσαν.
"Με 400 ευρώ σύνταξη πώς να βγω. Θα κάνω με τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου Πάσχα. Αλλά θα ψήσουμε στον φούρνο. Μισό αρνάκι. Δυσκολευόμαστε!", λέει η κ. Αλεξάνδρα.
Και δεν είναι η μόνη και ο κ. Κώστας ξεσπά: "Στο ταψί θα ψήσουμε. Δεν φτάνουν τα χρήματα για ολόκληρο αρνί. Εχουμε κόψει τα πάντα... Ας ψήσουν στη σούβλα αυτοί που τα έκλεψαν... Αυτοί που τα έχουν".
Με παράπονο και θυμό απαντά και ο κ. Βαγγέλης: "Εσείς τι λέτε; Μπορούμε να κάνουμε με άνεση τα ψώνια μας; Πολύ δύσκολα. Αλλες χρονιές ήταν καλύτερη η ζωή μας. Παρ' όλα αυτά, επειδή έχω εγγόνια θα βάλω σούβλα".
Περιορισμό στις δαπάνες του κάνει και ο κ. Αλέξανδρος Γιαννούτσος. Μας μιλά έχοντας κάνει τα ψώνια του με τη σύζυγό του: "Κάθε χρόνο και πιο δύσκολα. Ολα ακριβαίνουν. Εχουμε περικόψει όσο μπορούμε τις δαπάνες μας. Πάσχα, όμως, είναι το έθιμο θα το τηρήσουμε. Θα βάλουμε σούβλα. Ωστόσο, του χρόνου τέτοια μέρα, ελάτε να μας ρωτήσετε ξανά".
Τι λένε οι κρεοπώλες
«Οι καταναλωτές είναι σφιγμένοι»
Λιγότερα κιλά ή παϊδάκια θα πάρουν για το Πάσχα πολλές οικογένειες, όπως λέει ο κρεοπώλης, Δημήτρης Ορφανός: "Οι καταναλωτές είναι σφιγμένοι. Ολο και περισσότεροι σταματάνε να αγοράζουν ολόκληρο αρνί. Παίρνουν μικρότερες ποσότητες 5 με 6 κιλά, μισό ακόμη και παϊδάκια. Ψήνουν στον φούρνο. Φέτος δεν κάνουν παραγγελίες.
Οπως μας λένε, περιμένουν μήπως πέσουν οι τιμές και θα αγοράσουν τελευταία στιγμή". Αντίθετη άποψη έχει ο Δημήτρης Δημητριάδης, καταστηματάρχης στη Βαρβάκειο: "Ναι, είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση. Αλλά ο κόσμος τα τρόφιμα δεν τα κόβει. Στο φαγητό δεν βάζει ψαλίδι. Αγοράζει κανονικά ολόκληρο αρνί. Το Πάσχα του δεν θα το χαλάσει".
Δυστοκία
«Ο κόσμος ψωνίζει όλο και λιγότερο»
Λιγότερες παραγγελίες έκαναν φέτος οι κρεοπώλες, καθώς βλέπουν τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται. "Πέρυσι, είχα φέρει 38.000 κεφάλια. Φέτος μόλις 8.000. Ο κόσμος ζορίζεται και ψωνίζει όλο και λιγότερο", λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης και συνεχίζει: "Αν πέρυσι οι καταναλωτές αγόραζαν κρέας δίνοντας 20 με 25 ευρώ, φέτος ίσως πέσουν στα 15 ευρώ. Οι έχοντες και κατέχοντες θα πάρουν ολόκληρο αρνάκι ή κατσικάκι να το ψήσουν στη σούβλα. Οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι, πια, θα αγοράσουν μισό και θα το βάλουν στο ταψί. Βλέπουμε πάντως ότι έρχονται ακόμη και από την επαρχία για να ψωνίσουν στη Βαρβάκειο. Είναι φθηνή, αλλά και ποιοτική αγορά".
Χρήστος Κολώνας
Φωτό: Δημήτρης Ψαρρός
Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=10923024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου