-->

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Σπύρου: Θα λειτουργήσουμε στην Αγιά Σοφιά τον επόμενο Σεπτέμβρη

Αθήνα- Την απόφασή του να οργανώσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στο προσκύνημα, εκτός από μέλη της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αποκατάσταση του ιστορικού ναού. Ο Κρις Σπύρου, δημοσιοποίησε την επιστολή που έχει στείλει προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία τον ενημερώνει για την κίνηση αυτή και τον καλεί να συμμετάσχει σε αυτό το «ιστορικό», όπως το χαρακτηρίζει, «παγκόσμιο προσκύνημα και προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 556 χρόνια».

«Πεποίθησή μας είναι, κύριε πρωθυπουργέ, ότι το παγκόσμιο προσκύνημα και η λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας θα αποτελέσει το έναυσμα για μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής για την ειρήνη και τη συνύπαρξη», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Σπύρου. Την επιστολή του αυτή προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο κ. Σπύρου την έχει κοινοποιήσει στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάμουελ Μπόγκαρ και τους πρέσβεις της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα.

18.09.2009

Πηγή:

http://www.greekinsight.com/article.php?id=29082

Έπειτα από 557 χρόνια η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα «ξαναζωντανέψει» για την Ορθοδοξία. Ανήμερα της γιορτής της οι ύμνοι του Άξιον Εστί θα ακουστούν και πάλι στην εκκλησία-σύμβολο του Χριστιανισμού. Ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου δήλωσε ότι: «Σκοπεύουμε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010, ανήμερα της Αγίας Σοφίας, να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη Θεία Λειτουργία στη μητέρα όλων των εκκλησιών, την Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη».

Για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, όπως μας λέει ο κ. Σπύρου: «Έχει ενημερώσει με δύο επιστολές την κυβέρνηση της Τουρκίας. Δεν περιμένουμε απάντησή τους. Άλλωστε, την απόφασή μας την έχουμε ήδη πάρει. Θα πάμε ως πιστοί στην Αγία Σοφία και θα κάνουμε κανονικά τη λειτουργία μας. Μάλιστα, για να δώσουμε στην ημέρα αυτή και μια παγκόσμια αίγλη, έχουμε αποφασίσει να καλέσουμε όλους τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη. Θα είναι μια μεγάλη στιγμή για την Ορθοδοξία».

Ο Κρις Σπύρου δεν είναι απλώς ένας Ελληνοαμερικανός που ξαφνικά αποφάσισε να δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας. Είναι ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα και σε σημαντικές προσωπικότητες της Αμερικής, όπως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το πρώην προεδρικό ζεύγος Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον. Ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιου Χαμσάιρ, αλλά και πρόεδρος της Βουλής της ίδιας πολιτείας. «Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας δεν είναι θέμα δικό μου, που ξαφνικά άρχισε να με απασχολεί, αλλά όλων των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν έχω να κερδίσω προσωπικά κάτι μέσα από αυτήν την προσπάθεια, το μόνο που θέλω είναι να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, ώστε η Αγία Σοφία να εξακολουθεί να είναι η μητέρα όλων των εκκλησιών μας και όχι ένα μουσείο, όπως την έχει χαρακτηρίσει η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία ανήκει στους πιστούς που θέλουν να πάνε ώς εκεί να λειτουργηθούν και να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του Θεού. Αυτό είναι ένα θρησκευτικό δικαίωμα όλων μας».
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας μετρά από την έναρξη της λειτουργίας του το 2005 ως μέλη του χιλιάδες πιστούς του Χριστιανισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αρμόδιοι, άλλωστε, έχουν φροντίσει να κάνουν γνωστούς τους λόγους για τους οποίους έχει συσταθεί το Συμβούλιο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

«Τα μέλη μας δεν είναι μόνο Χριστιανοί», τονίζει ο κ. Κρις Σπύρου και προσθέτει: «Έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους και οπαδοί όλων των θρησκειών, όπως ακόμη και άθεοι, που μόλις ενημερώνονται για την ιστορία της Αγίας Σοφίας και για το πώς τη μεταχειρίζονται οι Τούρκοι, θέλουν να συμπεριληφθούν στα μέλη. Αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια με την Αγία Σοφία δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά και σε κανένα θρησκευτικό σύμβολο άλλης θρησκείας».

Όλα αυτά τα μέλη, μάλιστα, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να βρίσκονται τη 17η Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και να παρακολουθήσουν από κοντά τη Θεία Λειτουργία. Το θρησκευτικό αίσθημά τους είναι πολύ αναπτυγμένο και δεν έχει να κάνει με την πίστη τους στον Αλλάχ ή τον Μωάμεθ, αλλά με τις αρχές που μπορούν να προασπίζονται οι πιστοί ανεξαρτήτως θρησκείας.

«Αυτό που μας συνδέει όλα αυτά τα χρόνια με τα μέλη μας είναι η ακλόνητη προσήλωση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί η εποπτεία της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να ανήκει στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Ποιος είναι αυτός που τους έδωσε το δικαίωμα να βεβηλώσουν κατ αυτόν τον τρόπο την Εκκλησία μας; Ποιος τους έδωσε την άδεια να κάνουν μέσα στον ναό μας έκθεση ειδών υγιεινής και επιδείξεις μόδας; Για τουλάχιστον δεκαοκτώ χρόνια είχαν στήσει κάτω από την εικόνα του Παντοκράτορα σκαλωσιές και τις χρησιμοποιούσαν για να χρηματοδοτούνται από την UNESCO, προκειμένου να συντηρήσουν αυτό το σπάνιο, κάτι που δεν έκαναν ποτέ. Αν είναι δυνατόν να επιτρέπουν όλα αυτά και να μην αφήσουν εμάς να λειτουργήσουμε!», επισημαίνει ο κ. Σπύρου.

Ο ίδιος θεωρεί, ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για να διεκδικήσουν οι πιστοί το να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως Ιερός Ναός γιατί, όπως εξηγεί, η Κωνσταντινούπολη ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2010 πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, επομένως είναι υποχρεωμένη να δείξει ότι αποδέχεται τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Σκεφτόμαστε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Να δώσουμε εδώ όλοι ένα ραντεβού και να πάμε κομβόι εκεί. Δεν το έχουμε αποφασίσει μέχρι στιγμής, γιατί έχουμε ακόμη λίγο καιρό», αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

«Ένα βιβλίο για όλα τα εγκλήματα»

Με αφορμή την ιστορία της μητέρας όλων των εκκλησιών, της Αγίας Σοφίας, ο κ. Κρις Σπύρου έχει γράψει και ένα βιβλίο που θα εκδοθεί σε λίγους μήνες με τον τίτλο «Αγία Σοφία: Η αυτοψία ενός θρησκευτικού εγκλήματος».

«Το βιβλίο θα έχει μέσα όλα τα εγκλήματα τα οποία έχουν γίνει στις εικόνες, στους σταυρούς, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους τη χρησιμοποίησε όλα αυτά τα χρόνια η τουρκική κυβέρνηση. Μέσα από τα κείμενα οι αναγνώστες θα μπορέσουν να μάθουν την πραγματική ιστορία της εκκλησίας», εξηγεί.

Για την κίνηση αυτή και για τις αποφάσεις που έχει πάρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, ο κ. Κρις Σπύρου έχει ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τον Μπίλ και τη Χίλαρι Κλίντον.

«Φυσικά και τους ενημέρωσα, ήθελα τη γνώμη τους. Ο πρόεδρος είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη και είχε δει από κοντά όλα αυτά που έχουν συμβεί. Όσο για τη Χίλαρι, με παρότρυνε να το κάνω, επειδή θεωρεί ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που πρέπει να λυθεί. Με τους ανθρώπους αυτούς έχουμε αναπτύξει μια πάρα πολύ καλή σχέση και μπορούμε να συζητάμε μεταξύ μας πολλά θέματα. Η θρησκεία, άλλωστε, είναι θέμα όλων. Έτσι και η Αγία Σοφία ανήκει στο ποίμνιό της και ήρθε η ώρα να την διεκδικήσουμε», τονίζει ο κ. Σπύρου.

Πηγή:

http://history-geopolitics.blogspot.com/2010/02/17-2010.html


Κρίς Σπύρου προς Ερντογάν:

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσουμε στην Αγιά Σοφιά



Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγιάς Σοφιάς ,Κρίς Σπύρου.Ο κύριος Σπύρου αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο της Οργάνωσης,την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς,ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.


Ο κύριος Σπύρου αφού αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο της Ενορίας ,τόνισε ότι έχει αποστείλει ήδη στον τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί ότι στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010 τα μέλη της Ενορίας θα λειτουργήσουν την Αγιά Σοφιά!Ο κ.Σπύρου κάλεσε κάθε άνθρωπο που θεωρεί ότι η θρησκευτκή ελευθερία είναι δικαίωμα να μεταβεί μαζί του στην Πόλη.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέρου της Παγκόσμια Ενορίας:


Όπως πολλοί από σας καλά γνωρίζετε, πριν μερικά χρόνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θέσαμε ένα μεγάλο στόχο και ξεκινήσαμε τη δύσκολη πορεία της πραγματοποίησής του.

Να λειτουργήσει ξανά η Αγιά Σοφιά!


Να επανέλθει η Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης στην αρχική της λειτουργία, όπως ήταν πριν 557 χρόνια. Ως ο Καθεδρικός της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης! Ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία!


Άτομα με διαφορετική εθνική καταβολή και θρησκευτικό προσανατολισμό ξεκινήσαμε αυτή την πορεία το 1995. Αυτό που μας συνέδεε και μας συνδέει όμως ήταν η ακλόνητη προσήλωση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Θρησκευτική Ελευθερία.

Γιʼ αυτό ιδρύθηκε H Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο, Αμερικής και Ευρώπης, για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας.


Εδώ σήμερα, μαζί μας σε αυτή την αίθουσα, βρίσκονται τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας Αγιασοφιτών – Ελλάς!

Στο Συμβούλιο της Ελλάδας θα προεδρεύσω εγώ με αντιπροέδρους τον Καπετάνιο Γιάννη Καμπάνη και τον επιχειρηματία Σπύρο Σουρτζή, τους οποίους ευχαριστώ για την γενναιόδωρη συμπαράσταση που προσφέρουν και την στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα μας.

Η έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου βρίσκεται στην πολιτεία του Νιου Χάμσαιρ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκεί όπου πριν 50 περίπου χρόνια, μετανάστευσα από την Ελλάδα όταν ήμουν μικρό παιδί.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, αναγνωρίζεται από το Αμερικανικό κράτος ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
Αρχικός της σκοπός ήτανε και είναι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Ορθόδοξου Χριστιανικού Ναού, υπό την εποπτεία των Ενοριτών της απʼ όλο τον κόσμο.

Πολλά έχουν γίνει τα τεσσεράμισι τελευταία χρόνια από την ίδρυση της Ενορίας. Οι Ενορίτες του Παγκόσμιου Συμβουλίου, τώρα πια αριθμούν χιλιάδες μέλη απʼ όλο τον κόσμο. Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Καθολικοί, Προτεστάντες, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Τούρκοι, Βουδιστές, ακόμη και άθεοι. Μένουμε σε πόλεις και χωριά. Είμαστε εργάτες, αγρότες και επιστήμονες.

Όλοι μας συμφωνούμε σε ένα πράγμα: Ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση Ιερών Χώρων, να διορίζει θρησκευτικούς ηγέτες, να καθορίζει την αμφίεση ιερέων, να επιβάλει ή να καθορίζει την αρμόζουσα θρησκευτική συμπεριφορά στους πολίτες της.

Μετά από τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, η Τουρκική κυβέρνηση έχει παύσει να χρησιμοποιεί τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας ως εμπορικό και συναυλιακό χώρο. Δεν χρησιμοποιείται πια ο Ναός σαν πεζοδρόμιο για την πώληση λαϊκής τέχνης και πασαρέλα μόδας.

Η Τουρκική κυβέρνηση έχει επιτέλους καθαρίσει τον εσωτερικό χώρο του Ιερού Ναού, απομακρύνοντας πρόσφατα τις σκαλωσιές που βρισκότανε εκεί για κοντά 20 χρόνια και που είχαν ως μοναδικό σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων από διεθνείς οργανισμούς, σαν την Ουνέσκο για την δήθεν ανακατασκευή του Ιερού Ναού, τον οποίο, την ίδια ώρα μεθοδικά βεβήλωναν!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ανακηρύξει την Κωνσταντινούπολη ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010. Δώσανε, με αυτό τον τρόπο, την ευκαιρία στην Τουρκική κυβέρνηση να δείξει ότι αποδέχεται τη βασική αρχή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας.

Τι συγκυρία για την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας!


Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν με ημερομηνία16 Σεπτεμβρίου 2009, ενημέρωσε την Τουρκική κυβέρνηση ότι τα μέλη του Συμβουλίου, οι Ενορίτες της Έδρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, εμείς οι Αγιασοφίτες, θα λειτουργήσουμε την Εκκλησία μας, την Αγία Σοφία, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010.

Εμείς οι Αγιασοφίτες, θα πάμε στην Αγία Σοφία να προσευχηθούμε και να λειτουργηθούμε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 και αυτό αποτελεί δέσμευση!


Καλούμε και σας, κάθε άνθρωπο για τον οποίο η Θρησκευτική Ελευθερία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, να έλθετε μαζί μας στην Πόλη στις 17 Σεπτεμβρίου!

Όταν ανακοίνωσα την ίδρυση της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, το 1995, ρωτήθηκα από δημοσιογράφο του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης αν είχα ενημερώσει τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, τον κύριο Βαρθολομαίο. Του απάντησα τότε ως εξής: «Δυστυχώς, η έδρα της Ορθοδοξίας, όπως και το Σύμβολο της Ορθοδοξίας (η Αγία Σοφία) είναι σήμερα στην ίδια μοίρα, είναι υπό κατοχή. Ο Πατριάρχης είναι δυστυχώς όμηρος. Δεν νομίζω πως ήταν δέον να τον ενημερώσω, διότι σαν όμηρος που είναι, μπορεί να υποστεί χειρότερα από αυτούς που τον κρατούν όμηρο. »

Όταν η Έδρα της Ορθοδοξίας αφεθεί ελεύθερη, όπως και πρέπει να αφεθεί, τότε θα ενημερώσω τον Παναγιότατο πως η Αγία Σοφία έγινε ξανά Ναός λατρείας του Θεού». Στην ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου αν ήδη αυτή η κίνηση «βάζει τον Πατριάρχη σε δύσκολη θέση», απάντησα τότε: «Αυτό που θα δείτε και θα ακούσετε από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι αυτό που άκουσαν οι πολίτες του κόσμου, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες σε μια από τις πιο δραματικές εξομολογήσεις θρησκευτικού ηγέτη που έχουν γίνει στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Παναγιότατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως ο θεωρητικά πνευματικός ηγέτης 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο, είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης στην Κωνσταντινούπολη ήταν και παραμένει υπο την κυριαρχία των Τουρκικών αρχών.

Ο Παναγιότατος, μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπως σε λίγο θα δείτε, είπε ότι ο ίδιος και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που ζουν στην Τουρκία αποτελούνμ«πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Εάν αυτή η συνέντευξη στην μεγαλύτερη και πιο έγκυρη τηλεοπτική εκπομπή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γινόταν από άλλο θρησκευτικό ηγέτη, σαν τον Δαλάι Λάμα ή τον Ιμάμη του Τεμένους Αλλάχτσα στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, θα είχε ξεσηκωθεί με οργισμένες καταγγελίες η μισή οικουμένη. Δικαίως.

Εάν επρόκειτο για μια γελοιογραφία που υποτιμούσε τον Προφήτη Μωάμεθ και την Ισλαμική Πίστη, θα υπήρχε παγκόσμια κατακραυγή και έτσι θα έπρεπε να γίνει, και έτσι έγινε.

Τι όμως έγινε μετά από την πράγματι γενναία εξομολόγηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου;


Πέραν της ανάρμοστης αποδοκιμασίας του Ορθόδοξου Πατριάρχη από τα χείλη Τούρκων επισήμων, ακούσαμε ψελίσματα συμπόνιας από ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς και τίποτε άλλο!

Το Βατικανό, το οποίο μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελβετία και που απαγόρευσε την ανέγερση Μιναρέδων σε Ισλαμικά τεμένη σε αυτή τη χώρα, δήλωσε ότι η πράξη αυτή των κυβερνητικών παραγόντων της Ελβετίας, αποτελεί «βόμβα στα θεμέλια της θρησκευτικής ελευθερίας».

Για το Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης και για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ούτε φωνή, ούτε λαλιά από το Βατικανό!

Μετά τη δραματική εκπομπή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, το οποίο άκουσε με προσοχή και οδύνη τις δηλώσεις του Πατριάρχη της Ορθοδοξίας, σε επίσημη συνεδρίαση στις 18 Ιανουαρίου 2010, στο Μάντσεστερ του Νιού Χαμσάιρ, απεφάσισε να διευρύνει τους σκοπούς του Συμβουλίου.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, παράλληλα και αλληλένδετα με την Επαναλειτουργία του Μεγάλου Ναού της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, θα προωθήσει και την απελευθέρωση του Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας από την Τουρκική κυριαρχία. Πεντακόσια πενήντα επτά χρόνια κατοχής φτάνουν!


Το Συμβούλιό μας αποφάσισε και το θέμα της Αγίας Σοφίας, και το θέμα της Απελευθέρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να το πάει στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!


Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί Πιστοί σέβονται κάθε άλλη θρησκεία.

Θεωρούμε ότι το σκίτσο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε τουρκικές εφημερίδες και μπλόγκς, απεικονίζοντας τον Πατριάρχη της Ορθοδοξίας Βαρθολομαίο στο Σταυρό, αποτελεί ύβρη και μέγιστη προσβολή στη θρησκεία μας.

Θεωρούμε ότι δηλώσεις σαν κι αυτές που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, είναι το ίδιο υβριστικές και προσβλητικές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε:


«Θεωρούμε τη μεταφορά ʽσταύρωσηʼ μια εξαιρετικά ατυχή παρομοίωση. Στην ιστορία μας δεν υπήρχαν σταυρώσεις και δεν θα υπάρξουν ποτέ. Η ιστορία του Τουρκικού έθνους θεμελιώθηκε πάνω στην ανοχή θρησκειών. Ελπίζω αυτό που έγινε να ήτανε μια παραδρομή της γλώσσας του Πατριάρχη. »

Υπάρχουν αρχές στην Τουρκία. Αν ο Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα φέρει σε γνώση μας. »


Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε το κάθε παράπονο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε συγκρίσεις που δεν μας αξίζουν.»

Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι στην Τουρκία υπάρχουν και φωνές λογικής, ειλικρίνειας και θάρρους. Τούρκοι δημοσιογράφοι, με άρθρα και σχόλιά τους, έχουν έλθει στην υπεράσπιση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, και της Ορθόδοξης λατρείας μέσα στα όρια της Τουρκικής επικράτειας. Θα ήλπιζα παρόμοια γενναιότητα να επιδείκνυαν και οι εκτός Τουρκικής επικράτειας πολιτικοί και δημοσιογράφοι.


Ευχαριστώ Λευτέρη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θεέ μου, γέρασε πολύ ο συμπαθής Chris Σπύρου.

Ή μήπως δεν του τα περιέγραψαν σωστά, οι φίλοι του και τον οδηγούν σε παγίδα;

Η Αγία Σοφία από το 1453 έπαψε να είναι χριστιανικός ναός. Το 1453 με απόφαση του Πορθητή, έγινε τζαμί και έμεινε τζαμί μέχρι το 1923. Τότε ο Κεμάλ μετέτρεψε το τζαμί με το “έτσι θέλω” (ποιος να του πάει κόντρα;) σε μουσείο.

Σήμερα εξακολουθεί να είναι μουσείο.

Ο Πάπας πριν 40 χρόνια γονάτισε να προσευχηθεί και κόντεψαν να τον σκοτώσουν. Ο διάδοχός του, πριν 20 χρόνια νομίζω, πήγε και αυτός στην Αγία Σοφία αλλά ούτε τόλμησε όχι να προσκυνήσει, αλλά ούτε να κάνει την παραμικρή κίνηση του κεφαλιού του, τόσο τον είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες.

Το Ελληνικό Κράτος, δεν έχει μέχρι σήμερα αμφισβητήσει το δικαίωμα των Τούρκων να διατηρούν την Αγία Σοφία ως μουσείο. Το θεωρούν ως λιγότερο κακό από το να ξαναγίνει τζαμί, κάτι που δεν είναι απίθανο με την άνοδο των ισλαμιστών στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας (η γυναίκα του Ερντογάν φορά μαντήλα).

Άν κάνει καμία βλακεία ο Chris Σπύρου, θα βρεθούν στη τούρκικη φυλακή (εκεί ακριβώς που περιγράφει η ταινία “Το εξπρές του μεσονυκτίου” και με χειρότερες συνθήκες αφού θα θεωρηθούν υβριστές του τουρκισμού), με μπόλικο “τούρκικο” ξύλο (βλ. ταινία “Λώρενς της Αραβίας”), όπου με διεθνείς πιέσεις ίσως βγεί έξω μόνο ο κ. Σπύρου, ενώ οι άλλοι θα μείνουν μέσα (πολύ περισσότερο όσοι θα ελπίζουν σε ενέργεια του Ελληνικού Γενικού Προξενείου, το οποίο σε τέτοιες συνθήκες, κάνει … την πάπια, λόγω οδηγιών).

Θα είναι ίσως η ευκαιρία που ζητούν οι ισλαμιστές για να ξανακάνουν την Αγία Σοφία τζαμί, και να την προσφέρει ο Ερντογάν ως δώρο στους ισλαμιστές οπαδούς τους.