-->

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η οικονομική κρίση δεν έχει σύνορα: «Φορολογήστε τους πλούσιους»



Κόντρα στην έπαρση και την απληστία της Γουόλ Στριτ, αλλά και σε ένα γενικότερα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, χιλιάδες Νεοϋορκέζοι διαδήλωσαν ειρηνικά το Σάββατο στο Μανχάταν και η αστυνομία προχώρησε σε 80 συλλήψεις. Ενα ολόκληρο πλέγμα κινητοποιήσεων έχει ακουμπήσει πάνω στην αγανάκτηση των απλών Νεοϋορκέζων για ένα σύστημα που ευνοεί τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης ανέφερε τη σύλληψη τουλάχιστον 80 διαδηλωτών.

Οι συλληφθέντες εμπόδιζαν τη διεύλευση αυτοκινήτων και πεζών στη διάρκεια της πολύωρης πορείας από τη συνοικία του Χρηματιστηρίου προς τη Γιούνιον Σκουέαρ. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Φορολογήστε τους πλούσιους» ή «Δώστε χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη, όχι για τις εταιρείες». Στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν φοιτητές. Αστυνομικοί τούς είχαν περικυκλώσει και τους βιντεοσκοπούσαν.

Το σύνθημα «Κατάληψη στη Γουόλ Στριτ, όλη μέρα, όλη την εβδομάδα», που φώναζαν οι διαδηλωτές, δεν κατόρθωσε να βρει αντίκρισμα. Με μεταλλικά οδοφράγματα και εκατοντάδες αστυνομικούς να έχουν τοποθετηθεί σε όλη την περιοχή γύρω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το πιο κοντινό σημείο, στο οποίο κατάφεραν να έχουν πρόσβαση οι διαδηλωτές ήταν η Λίμπερτι Στριτ, τρία τετράγωνα μακριά.

Ετσι, παρά την εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η συμμετοχή όσων τελικά κατέβηκαν στο δρόμο ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, στο διάστημα 2009-2010, τουλάχιστον 75.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης πέρασαν το κατώφλι της φτώχειας κι έτσι η αμερικανική μητρόπολη έχει τουλάχιστον 1,6 εκατ. κατοίκους που ζουν κάτω από την επίμαχη κόκκινη γραμμή της ανέχειας. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 20,1% του πληθυσμού της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ.

Η εκστρατεία «Κατάληψη της Γουόλ Στριτ», μια χαλαρά οργανωμένη κινητοποίηση, υψώνει τη φωνή της διατεινόμενη ότι υπερασπίζεται το 99% των Αμερικανών έναντι του 1% των οικονομικά ισχυρών και καλούσε τουλάχιστον 20 χιλιάδες ανθρώπους να κατακλύσουν το Μανχάταν, στην αρχική συγκέντρωση στις 17 Σεπτεμβρίου, και να παραμείνουν εκεί για μήνες.

(Πηγές: Reuters-BBC-ΑΠΕ) –
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=312874
http://gdailynews.wordpress.com/2011/09/27/η-οικονομική-κρίση-δεν-έχει-σύνορα-«φο/

Δεν υπάρχουν σχόλια: