Της Χριστινας Kοψινη
– Ποιοι πλήττονται περισσότερο από την τελευταία δέσμη μέτρων για τις συντάξεις;
– Εκείνοι που συγκεντρώνουν ορισμένα οικονομικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Κυρίως όσοι λαμβάνουν μια μέση κύρια σύνταξη πάνω από 1.200 ευρώ, επικουρικό χαμηλό αλλά από θνησιγενές Ταμείο, είναι προχωρημένης ηλικίας, δεν έχουν πρόσθετους πόρους και συντηρούν άνεργα μέλη στην οικογένεια. Αλλωστε και από τα πρόσφατα μέτρα όπως και από τα πρώτα μέτρα, αλλά και από την έκτακτη εισφορά, δεν εξαιρέθηκαν οι υπερήλικες συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρωματικά εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται ότι με τα πρώτα μέτρα, τον Μάιο του 2010, υποκαταστάθηκαν με επιδόματα η 13η και η 14η σύνταξη, δηλαδή δώρα Πάσχα και Xριστουγέννων καθώς και το επίδομα αδείας (συνολικά καταβάλλονταν 14 συντάξεις).
Ως προς την επαγγελματική κατηγορία, στη μεγαλύτερη επιβάρυνση υπόκεινται πρώην εργαζόμενοι ΔΕΚΟ, τραπεζών και Δημοσίου.
– Ας μιλήσουμε με παραδείγματα. Πόση μείωση θα υποστεί συνολικά ένας πρώην τραπεζικός υπάλληλος με κύρια σύνταξη 1.700 ευρώ και 500 ευρώ επικουρική;
– Κατ’ αρχάς θα υπολογίσει μείωση 20% για το ποσό των 500 ευρώ που υπερβαίνει το πλαφόν των 1.200 ευρώ κύριας σύνταξης. Επίσης θα συνεχίσει να ισχύει και η εισφορά αλληλεγγύης που αναπροσαρμόστηκε με το Μεσοπρόθεσμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιβάρυνση είναι 6%. Επίσης εάν το επικουρικό του είναι προβληματικό, θα υποστεί από την 1.11.2011 μια νέα επιβάρυνση (από 15% έως 30%), ενώ ήδη για το συγκεκριμένο ποσό της επικουρικής η πρώτη επιβάρυνση που υπέστη ήδη από τον Σεπτέμβριο ήταν 6%. Δηλαδή η περικοπή θα είναι περίπου 332 ευρώ. Εάν προστεθούν και τα αρχικά μέτρα, η συνολική απώλεια θα φτάσει στα 2.832 ευρώ. Επιπλέον, από την 1.1.2012 θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 700 ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση προκύπτει μετά τη μείωση του αφορολογήτου όριου στα 5.000 ευρώ για όλους όσοι έχουν πάνω από 12.000 ευρώ εισόδημα. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα χάσει 3.532 ευρώ. Εάν είναι και ιδιοκτήτης μιας μέσης κατοικίας 80 τ.μ., παλαιότητας 26 χρόνων, σε ένα όχι ιδιαίτερα ακριβό προάστιο, όπως είναι η περιοχή Ζωγράφου, θα επιβαρυνθεί και με το ποσό των 480 ευρώ. Αρα θα πρέπει να υπολογίσει μια μείωση άνω των 4.000 ευρώ. Δηλαδή στην πραγματικότητα οι συντάξεις που κάποτε ήταν 14 και μειώθηκαν το 2010 σε 12, ένα χρόνο μετά υπολογίζονται σε 10.
– Πόση είναι η επιβάρυνση για τους νέους σε ηλικία συνταξιούχους;
– Οσοι είναι κάτω των 55 ετών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή, τράπεζες), και λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, θα υποστούν μια μείωση 40% επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, αλλά μέχρι να κλείσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους. Επομένως, η μείωση είναι και γι’ αυτούς σημαντική, αλλά το ειδικό βάρος της μείωσης στην ποιότητα της ζωής τους θα είναι διαφορετικό, αν υπολογιστούν τα υψηλά εφάπαξ της εθελουσίας και ο χρόνος επιβάρυνσης που θα υποστεί το ΙΚΑ καταβάλλοντάς τους συντάξεις ακόμη και για μια 30ετία, που σημαίνει για περισσότερα χρόνια από όσα εργάστηκαν. Φυσικά αυτό δεν δικαιολογεί το μέτρο αλλά ίσως εξηγεί το τεράστιο έλλειμμα του ΙΚΑ, που μεταφράζεται και σε έλλειμμα του προϋπολογισμού.
– Σε ποια επικουρικά ταμεία και πότε θα γίνουν οι μειώσεις;
– Σύμφωνα με ανακοινώσεις, που μπορεί μέχρι την τελευταία στιγμή να απέχουν αρκετά από το οριστικό κείμενο του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση των επικουρικών συντάξεων, τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν οι 750.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, του ΤΑΥΤΕΚΩ (τράπεζες και ΔΕΚΟ) και του ΕΤΑΤ. Οι μειώσεις θα ισχύσουν από την 1.11.2011.
– Τι θα γίνει με τα ταμεία προνοίας που χορηγούν το εφάπαξ;
– Σε όσα Ταμεία διαπιστώνεται πρόβλημα, θα γίνει μείωση. Bέβαιη θεωρείται η περικοπή (δεύτερη κατά σειρά) στους δικαιούχους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων κι όλων όσοι (περίπου 50.000) αναμένουν στην ουρά του ταμείου προνοίας εδώ και τρία ή και περισσότερα χρόνια. Αλλά και σε ορισμένα Ταμεία ΔΕΚΟ (για ΟΣΕ και ΟΤΕ) η μείωση του εφάπαξ θα είναι από 20% έως 30%.
– Είναι το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στις συντάξεις;
– Για το προσεχές δίμηνο, μάλλον ναι. Οσο η ύφεση και η ανεργία πλήττουν τα Ταμεία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις για τη διάσωση του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που πλήττονται περισσότερο απ’ όλα τα άλλα.
Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_3_25/09/2011_457230
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου