ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΠΕΝΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ «ΡΥΘΜΙΣΗΣ» ΧΡΕΩΝ
ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ και διακανονισμούς σε δάνεια, που εξυπηρετούν κυρίως τις τράπεζες και οδηγούν τους οφειλέτες σε νέο αδιέξοδο στο εγγύς μέλλον, κάνει λόγο η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία ακόμη μία φορά καταγγέλλει την απροθυμία των τραπεζών να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι τράπεζες δεν προωθούν τις ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και προτιμούν να κάνουν τις όποιες «διευκολύνσεις» με βάση τις δικές τους στρατηγικές και επιβάλλοντας τους δικούς τους όρους. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, η ίδια οργάνωση δίνει στη δημοσιότητα συγκεκριμένες περιπτώσεις δανειοληπτών-μελών της, σε σχέση με το τι είδους προτάσεις διακανονισμού τούς γίνονται, αλλά και για το πώς ακυρώνουν στην πράξη τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (είναι το πρώτο στάδιο διακανονισμού, με βάση το σχετικό νόμο).
«Δεν βοηθούν»
«Με έκπληξη διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες στον τύπο ότι οι τράπεζες "βάζουν ψαλίδι" στα δάνεια και προσφέρουν απλόχερα ρυθμίσεις στους οφειλέτες. Προφανώς ζούμε σε έναν παράλληλο κόσμο, διότι στον δικό μας κόσμο η μέχρι τώρα πολιτική των ελληνικών τραπεζών ως προς την αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών μοιάζει εκτός πραγματικότητας» αναφέρει ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ. «Δεν έχει κανένα νόημα, παραδείγματος χάριν, η έκπτωση του 50% της οφειλής, όταν το υπόλοιπο ποσό πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις δόσεις των 5.000 ευρώ» προσθέτει ο ίδιος.
1 Ο Ι.Μ., με συνολικές οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, για τη μια του πιστωτική κάρτα υπολοίπου 900 ευρώ, έλαβε αρνητική απάντηση από την CREDICOM στην προτεινόμενη έκπτωση επί της οφειλής, με τη «σύσταση» από την τράπεζα να καταβάλλει την ελάχιστη καταβολή των 145 ευρώ.
2 Ο Μ.Τ., ιδιοκτήτης μιας μόνο κατοικίας που έχει εμπορική αξία 70.000 ευρώ, οφείλει συνολικά 260.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων 40.000 περίπου στην Εθνική. Η απάντηση που έλαβε από την τράπεζα, τυποποιημένη όπως όλες οι απαντήσεις της Εθνικής, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, συνιστά εξόφληση της οφειλής σε 10 έτη, με επιτόκιο 10,1%. Δηλαδή μηνιαία δόση 560 ευρώ, περισσότερο από το ένα τέταρτο της σύνταξής του και μόνο για το 1/6 των συνολικών οφειλών.
3 Στην Μ.Ο., μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, η Πειραιώς απέστειλε επιστολή με την οποία την ενημέρωσε ότι θέτει την υπόθεσή τους στο αρχείο, διότι δεν κατέβαλε -υποτίθεται- τις απαιτούμενες προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού! «Δεν είναι αυτή η πρακτική μια προσπάθεια ακύρωσης της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού;», διερωτάται η καταναλωτική οργάνωση.
Στην ίδια οφειλέτρια, που έχει στην κυριότητά της την κύρια κατοικία της και οφείλει περισσότερες από 400.000 ευρώ, το ίδρυμα POST CREDIT, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πρότεινε τη μείωση του επιτοκίου της πιστωτικής κάρτας σε 10%. Με το επιτόκιο αυτό, η δόση θα διαμορφώνεται σε 100 ευρώ το μήνα μόνο για μία πιστωτική κάρτα. Προφανώς, η εν λόγω τράπεζα γνωρίζει τον τρόπο που η καταναλώτρια μπορεί να εξοφλήσει τις υπόλοιπες 395.000 ευρώ, αν δίνει για κάθε κάρτα 100 ευρώ το μήνα. Αν για κάθε 5.000 ευρώ οφειλής αντιστοιχούν 100 ευρώ μηνιαία δόση, το άνεργο αυτό μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ χρειάζεται 8.000 ευρώ το μήνα...
4 Στον Ε.Χ., συνταξιούχο και πατέρα δύο ανάπηρων παιδιών, οφειλέτη 170.000 ευρώ συνολικά, η Millennium Bank για μία πιστωτική κάρτα 1.000 ευρώ πρότεινε τη μείωση του επιτοκίου σε 11,60%! Στο ίδιο μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, η Εθνική προτείνει «ρύθμιση» της συνολικής οφειλής με επιτόκιο 9,5% και με μηνιαία δόση που ανέρχεται σε 900 ευρώ!
5 Ο Δ.Τ., συνταξιούχος και με σημαντική αναπηρία, οφειλέτης σχεδόν 300.000 ευρώ, έλαβε απάντηση, σε αίτημα που υπέβαλε προς την POST CREDIT για μία κάρτα 2.300 ευρώ, να καταβάλει μηνιαίες δόσεις υπολογισμένες με επιτόκιο 10%. Η δε CITIBANK, «πρωταθλήτρια» στις διαταγές πληρωμής και τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει επισπεύσει κατάσχεση στο μοναδικό ακίνητό του.
«Από την εμπειρία της ΕΚΠΟΙΖΩ στο θέμα της υπερχρέωσης, τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τις στοχευμένες προσπάθειες να παρουσιαστούν οι τράπεζες κοντά στην κοινωνία», σημειώνει ο Β. Τσιαφούτης και προσθέτει: «Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν μεταβάλει τα προγράμματα ρυθμίσεων, που ούτως ή άλλως διέθεταν. Φυσικά, πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι μεταφορές υπολοίπων από μία τράπεζα σε άλλη, με ευνοϊκότερους όρους, έχουν σταματήσει προ πολλού».
Η καταναλωτική οργάνωση υποστηρίζει επίσης ότι οι διάφορες ρυθμίσεις, που προωθούν οι τράπεζες, πρέπει να κρίνονται με βάση την κάθε εξατομικευμένη περίπτωση και τον φάκελο του οφειλέτη, στον οποίο απευθύνονται, αλλά και σε συνάρτηση με τα επιτόκια που ισχύουν στην ελληνική τραπεζική αγορά, τα οποία -στην περίπτωση των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών- κυμαίνονται από 10% έως και 20% πάνω από τον μέσο όρο των κρατών της Ε.Ε.
Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=264593
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου