-->

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Από το Hellenic Academic FORUM http://www.greece.org/blogs/scholars/?p=972


Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,
Αξιότιμοι  κ. κύριοι Βουλευτές,

Το Hellenic Academic FORUM έχει ως μέλη του, Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, και επιστήμονες κατόχους διδακτορικού πτυχίου, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και σε 19 ακόμα χώρες. Είναι δε κλάδος του Hellenic Electronic Center (www.greece.org), Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, που έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων, και περιλαμβάνει περί τα 40.000 μέλη.
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες μηνυμάτων απόγνωσης από συναδέλφους στην Θράκη, αλλά και ανησυχητικών πληροφοριών, αναφορικά με τα αποτελέσματα της επί σειρά ετών ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής στις περιοχές μειονοτήτων της Θράκης. Παρακολουθήσαμε, επίσης, σχετική ειδησεογραφία και τηλεοπτικές εκπομπές αναφερόμενες τόσο στο ζήτημα της ηρωικής, κατά την άποψή μας, δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου, όσο και σε θέματα σχετιζόμενα με την δράση ατόμων που έχουν στόχο την τουρκοποίηση της περιοχής. Ως απλοί Έλληνες που αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά πολλοί από μας και ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, για τον χειρισμό ενός ζωτικής σημασίας Εθνικού Προβλήματος εκ μέρους των Ελληνικών Κυβερνήσεων.
Έχουμε πληροφορηθεί από διάφορες πηγές, ότι η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική στην Θράκη βασίζεται εν πολλοίς, σε προτάσεις που προέκυψαν από προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ συνολικού ύψους 20 εκατ. Ευρώ, και εκπονήθηκαν από ερευνητική ομάδα με τωρινή έδρα στο Παν/μιο Αθηνών. Δεν θα υπεισέλθουμε σε οποιαδήποτε κριτική των σχετικών πορισμάτων. Αυτή έχει γίνει από άλλους οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα στοιχεία για την σχετική αξιολόγηση. Επισημαίνουμε όμως, πως είναι αδιανόητο η εθνική πολιτική σε ένα τέτοιο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, πολιτική που υποχρεώνει τους Πομάκους και Ρομά της Θράκης να διδάσκονται ως μητρική την τουρκική γλώσσα, με προφανείς συνέπειες για την κοινωνική και εθνική τους ένταξη, να βασίζεται σε αμφιλεγόμενες απόψεις μιας ερευνητικής ακαδημαϊκής ομάδας, ανεξάρτητα από το επιστημονικό κύρος των εμπλεκομένων.
Πιστεύουμε ότι, η χάραξη Εθνικής πολιτικής σε τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να βασίζεται σε εισηγήσεις ενός Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής (για την Θράκη), το οποίο θα στελεχώνεται από υψηλού κύρους ειδικούς, όχι μόνο εκπαιδευτικούς αλλά και έμπειρους, καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, από τους οποίους κάποιοι να κατοικούν στην Θράκη, για να έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και των εκεί συμβαινόντων. Ένα τέτοιο Συμβούλιο θα μελετά τις απόψεις όχι μόνο κάποιας ομάδας με προσβάσεις στα εκάστοτε κέντρα εξουσίας, αλλά και πολλών άλλων. Θα εξετάζει σε βάθος τις τυχόν επιπτώσεις του ενός ή του άλλου μέτρου, στα πλαίσια πάντα των υφιστάμενων συνθηκών που διέπουν το καθεστώς των μειονοτήτων, της διεθνούς πρακτικής, της τοπικής εμπειρίας, αλλά και της αντίστοιχης πολιτικής της Τουρκίας προς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Και μόνο μετά από μια τέτοια ενδελεχή διερεύνηση, θα εισηγείται την ενδεικνυόμενη Εθνική Πολιτική, αλλά και τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων της.
Οι ευθύνες των μέχρι σήμερα ηγεσιών για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσης ζωτικής σημασίας θέματος, είναι τεράστιες. Δυστυχώς, αυτού του είδους άστοχοι, και κάποιες φορές επιπόλαιοι, χειρισμοί οδήγησαν την Ελλάδα, σε πάρα πολλούς τομείς, στην σημερινή της κατάντια πού όλους, μας πληγώνει και μας προκαλεί ντροπή ως πολίτες της.
Θεωρούμε ότι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει διακηρύξει, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η χωρίς τυμπανοκρουσίες ίδρυση ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θράκης, το οποίο σε ταχύτατο χρόνο θα εξετάσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση στα σχολεία των Ελλήνων μουσουλμάνων και με τον επιχειρούμενο εκτουρκισμό της περιοχής. Το Συμβούλιο αυτό να στελεχωθεί με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός, έξω από κομματικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις, όλα δε τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν για την συνέχειά του. Είναι φυσικά αυτονόητο, ότι θα λειτουργεί έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα, για την διαμόρφωση προτάσεων στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Ας διδαχθούμε από τους γείτονες στα ανατολικά μας σύνορα! Ας ακούσουμε τις κραυγές αγωνίας, που έρχονται από Έλληνες, χριστιανούς, Πομάκους και Ρομά, της Θράκης μας. Ας ξεκινήσουμε κάποτε ως χώρα, κάνοντας τα αυτονόητα, χωρίς προκαταλήψεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλά με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και τον κοινό νου. Και ταυτόχρονα, ας μεριμνήσουμε, αν μη τι άλλο, για την πλήρη και ορθή εφαρμογή του Νόμου σε κάθε πόλη και χωριό της Θράκης, ώστε κανένας Έλληνας πολίτης της περιοχής, χριστιανός ή μουσουλμάνος, να μην αισθάνεται ότι ανήκει σε μια καταπιεζόμενη μειονότητα μέσα στην ίδια του την χώρα. Ίσως έτσι, να αποτρέψουμε μελλοντικές, και για πολλούς επερχόμενες, εθνικές συμφορές.
Με Τιμή,
Οι υπογράφοντες  ( 276 υπογραφές )
Αβραάμ Δημήτριος Γ., Δρ., Τμ. Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Αβραμίδης Ιωάννης Ε., Ph.D., Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α. Π. Θεσ/νίκης.
Albrecht-Piliouni Efrossini, Ph.D., Auburn University, Auburn, AL 36849, USA.
Anagnostopoulos Aris, Ph.D., Research Fellow, Sapienza University of Rome, ITALY.
Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Antikas Theo. G., DVM, Ph.D., Καθηγητής Κτηνιατρικής, Skagit Valley College, USA.
Antonopoulos Petros, Dr., Sc. D., Nuclear Engineering Consult., President PMC Inc., USA.
Αντωνοπούλου-Χαραλαμποπούλου Ευγενία, Επ. Καθηγήτρια, Τμ. Φυσικής, Παν/μιο Αθηνών.
Αποστολόπουλος Xάρης, Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αρβανιτογιάννης Ιω., Dr., Ph.D., Αν. Καθηγητής, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Βόλος.
Arkas Evangelos, Ph.D., London, UK.
Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, Ph.D.,  Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Dept of Anatomy, Physiology, & Genetics, & Dept. of Psychiatry, USUHS, Bethesda, MD 20814, USA.
Ασημακόπουλος Βύρων, Επ. Καθηγητής, Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική, Δ. Π. Θράκης.
Βαγενάς Κώστας, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Βασιλειάδης Λάζαρος, Επ. Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, Δ. Π. Θράκης.
Βασιλειάδης Χρήστος, Επ. Καθηγητής, Διοίκ. Επιχειρήσεων, Π/μιο Μακεδονίας, Θεσ/νίκη.
Valanides Nicos, Assoc. Professor, Department of Education, University of Cyprus.
Vallianatos Evaggelos, Ph.D., Historian, Claremont, California, USA.
Vahaviolos Sotirios, Ph.D., Chairman & CEO, MISTRAS Group, Inc., Princeton Junction, NJ, USA.
Βελγάκης Μιχαήλ, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Βουδριάς Ευάγγελος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δ. Π. Θράκης.
Gavras Irene, M.D., Professor, School of Medicine, Boston University, Boston, USA.
Γαντές Χάρης, Αναπλ. Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Gatzoulis Nina, President of the Committee of World Pan-Macedonian Associations, & Professor, Department of Languages, Literatures & Cultures, University of New Hampshire, USA.
Γερογιαννάκη-Xριστοπούλου Μαρία, Δρ., Τμ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Georgantzas Nicholas C., Fordham University, New York, USA.
Γεωργίου Δημήτριος Α., Αν. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Georgopoulos Evagelia, Ph.D., Theoretical & Applied Mechanics, USA.
Georgopoulos Panayotis, Ph.D., Materials Science, Illinois, USA.
Γιακουμεττής Ανδρέας, Δρ., τ. Αν. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.
Giannakidou Anastasia, Professor, Dept. of Linguistics, University of Chicago, USA.
Yannopoulos L.N., Ph.D., Pittsburgh, PA, USA.
Γιαννόπουλος Παναγιώτης Χρ., Αν. Καθηγητής, Τμ. Πολιτ. Μηχανικών, Παν/μιο Πατρών.
Yiannos Peter N., Professor, USA.
Γιαννούλης Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Giaralis Agathoklis, Dipl-Eng., MSc., Ph.D., A.M. ASCE, TEE-TCG, Lecturer in Structural Mechanics, Director: MSc Construction Management, School of Engineering & Mathematical Sciences, City University, London, UK.
Γιόκαρης Νικόλαος Δ., Αν. Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γκόκας Περικλής, Λέκτ, Τμ. Οικονομικής Ανάλυσης & Διεθνών Οικονομικών, Δ. Π. Θράκης.
Γλαρός Δημήτριος, Επ. Καθηγητής Παθολογίας Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.
Gregoriades Athanasia, Educator, New York, USA.
Γρηγορόπουλος Σωτήριος, Ομ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Δαγκλής Ιωάννης Α., Ph.D., Διευθυντής Ερευνών (ISARS), Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Damianou Pantelis, Dept. of Mathematics & Statistics, University of Cyprus, CYPRUS.
Danginis Vassilios, Ph.D., Director of Engineering, SMSC, Hauppauge, NY, USA.
Daskalopoulou Stella, MD, MSc, DIC, Ph.D., FRSQ, Assistant Professor, Dept. of Medicine, McGill University, MUHC, Montreal General Hospital, Montreal, CANADA
Δενάζης Σπύρος, Επ. Καθηγητής, Τμ. Ηλεκτολ. Μηχαν. & Τεχνολογ. Η/Υ, Παν/μιο Πατρών.
Δημητρακόπουλος Αλέξανδρος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Demopoulos George P., Professor, McGill University, Montreal, CANADA.
Δημούτσος Ανδρέας Ι., Δρ, Διοργανωτής Επιμορφωτικών Σεμιναρίων.
Dines Philipp L., M.D., Ph.D., Distinguished Fellow, Assistant Professor, Psychiatric Medical Director, Inpatient Neuropsychiatric Serv., Geropsychiatry Fellowship Dir., University Hospitals Case Medical Center, Case Western Reserve University, USA.
Dokos Socrates, Ph.D., Senior Lecturer, Graduate School of Biomedical Engineering, University of New South Wales, Sydney, AUSTRALIA.
Drakatos Stylianos, Ph.D., PMP, Department of Decision Sciences & Information Systems, Florida International University, USA.
Dritsas Eleftherios, Ph.D., Elecrical Nuclear Engineer, Greek language Educator, California, USA.
Δρίτσος Στέφανος Η., Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Eleftheriades George Savvas, OAM, GCSCG. CETr, JP, Collegiarch (Head Of Colleges) Athenaeum Communiversity Colleges (1974/91), Educationist-Academician, Government Adviser, Justice Of Peace, New South Wales, AUSTRALIA.
Elias Demetri, Ph.D., Beaconsfield, QC, CANADA.
Επίσκοπος Αθανάσιος, Αν. Καθηγητής, Τμ. Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Evangeliou Christos C., Professor of Philosophy, Towson University, USA.
Evangelou Simos, Lecturer, Departments of Electrical & Electronic, & Mechanical Engineering, Imperial College London, London, UK.
Ευθυμίου Παύλος Ν. , Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Zavos Panayiotis, Ed.S., Ph.D., Professor Emeritus of Reproductive Medicine & Andrology, University of Kentucky, President & CEO, Zavos Diagnostic Laboratories, Inc. Director, Andrology Institute of America, GM & CEO, Repromed, Ltd.  Limassol, Cyprus/ Lexington, KY, USA.
Ζάγκρης Νικόλαος, Ph.D., Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ζαφειροπούλου Μαρία, B.Sc., Ph.D., Αν. Καθηγήτρια Ψυχοπαθολογίας, Τμ. Προσχολικής Αγωγής, Παν/μιο Θεσσαλίας, Βόλος.
Zannis-Hadjopoulos Maria, Ph.D., McGill University, Montreal, CANADA.
Zahopoulos Christos, Ph.D., Executive Dir., Center for STEM Education, & Associate Professor, Engineering & Education, Northeastern University, Boston, MA, USA.
Ζερβάκης Μιχάλης, Ph.D., Καθηγητής, Πολυτεχνείο τής Κρήτης, Χανιά.
Zervos Nicholas, Ph.D., Multimedia Telecom Networks, USA.
Zygouris Constantine, MS, Electrical Engineering, University of Toronto, CANADA.
Ζώτου Βασιλική, Ph.D., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος.
Θεοδοσίου Νικόλαος, Επ. καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Θραμπουλίδης Κλεάνθης, Ph.D., Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα ΗΜ&ΤΗ, Παν/μιο Πατρών.
Ιατρού Χρήστος, Αν. Καθηγητής, Αναισθησιολόγος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ioannou Petros, Ph.D., Professor, University of Southern California & Cyprus University  of Technology, USA.
Κακούλη-Duarte Θωμαΐς,  Ph.D., Lecturer/PI, Biosciences/Molecular Ecology, Dept. of Science and Health, EnviroCORE, Carlow Institute of Technology, IRELAND, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, IRELAND.
Κάκουλλος Θεόφιλος, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών.
Καλέρης Βασίλειος, Δρ, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Kaloy (Καλογερόπουλος) Nicolas, B,Sc(Econ), B.Sc.(Philosophy), Ph.D., Former International Official, Geneva, President of The European League of Geneva (Think Tank), SWITZERLAND.
Καμπεζίδης Χάρης Δ., Ph.D., Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Kamperidis Lambros, Rev. Dr., Concordia University, Classics, Linguistics & Modern Languages, Montreal, Canada, Rector of Saints Constantine & Helen, Greek Orthodox Community of West Island, Montreal, CANADA.
Kaprano Plato, Ph.D., CEng, CEnv, FIMMM, MWJS, Short Courses Director, Postgraduate Taught Admissions Tutor, Room G1, Department of Engineering Materials, The University of Sheffield, Sheffield, UK.
Καραγιάννη Δέσποινα, Ph.D., Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Karagiannides Iordanes, Adj. Asst. Professor, UCLA, USA.
Καρακώστας Χρήστος, Δρ. Πολ. Μηχανικός, Δ/ντής Ερευνών, Ινστ. Τεχν. Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ).
Karatzios Christos, M.D. C.M., FRCPC, Ass. Professor of Pediatrics, McGill University Health Centre, Montreal Children’s Hospital; Associate Member, Centre Universitaire Mere-Enfant de l’Hopital Ste Justine, University of Montreal, CANADA.
Karafotias Panayotis, Professor of International Relations, UINDY, Indiana, USA.
Karkamanis Dimitrios, Frm. Senior Research Fellow, Swedish National Defense Research Institute, Stockholm, SWEDEN.
Καρπούζος Δημήτριος, Λέκτορας, Γεωπονική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Kasimis Basil, MD, DSc, FACP, Professor of Medicine UMDNJ, East Orange, N.J., USA.
Κατσιγιάννης Παναγιώτης Α., Δρ., Ηλεκτρ. Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, Δ. Π. Θράκης.
Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α. Π. Θεσ/νίκης.
Katsifis Spiros, Ph.D., FACFE, Assoc. Professor & Chair Dept of Biology, University of Bridgeport, CT, USA.
Κατσούφης Ηλίας, τ. Καθηγητής Φυσικής, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Κελεσσίδης Βασίλειος Κ., Επ. Καθηγητής, Πολυτεχνείο τής Κρήτης, Χανιά.
Κερμανίδης Θεόδωρος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολ. Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κλαουδάτος Σπύρος, Καθηγητής, Τμ. Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Κοζυράκης Κωνσταντίνος, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κοκκινάκης Γεώργιος, Ομ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κόκκινος Δημήτριος,  Ph.D, Πυρηνική Τεχνολογία, Brookhaven National Labor., Upton, N. York, USA.
Κοκολάκης Γεώργιος Ε., Καθηγητής, Σχ. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ε. Μ. Π. Αθηνών.
Κολιόπουλος Παναγιώτης Κ., Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, ΤΕΙ Σερρών.
Coromilas James, MD, Chief, Division of Cardiovascular Diseases & Hypertension, Professor of Medicine, Robert Wood Johnson Medical School, New Jersey, USA.
Kostas (Κωνσταντάτος) Demosthenes, Ph.D., M.Sc., M.B.A., USA.
Kousmanidis Nick, ABA, AVA, ATA, CBM, CFE, EA, President, Accredited Business Consultants, Inc., N. York, USA.
Κουτρομπάς Κωνσταντίνος, Ph.D., ISARS, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Κουτσελίνη Μαίρη, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος.
Coutsias Evangelos, Professor, University of New Mexico, USA.
Κρήτας Σπύρος Κ., DVM, Ph.D., Dipl. ECPHM, Επ. καθηγητής, Κτηνιατρική Σχολή, Α. Π. Θ.
Kritikos Haralambos, Professor Emeritus, ESE Dept., University of Pennsylvania, USA.
Κυριακού Αναστασία, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.
Κυριακού Γεώργιος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Κυρώζης Ανδρέας, Ph.D., Λέκτορας, Νευρολόγος, Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Κωμοδρόμος Πέτρος, Λέκτορας, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
Constantelos Demetrios J., Ph.D., Charles Cooper Townsend Distinguished Professor of History & Religion, Emeritus, Distinguished Research Scholar in Residence, Richard Stockton College of New Jersey, USA.
Κωνσταντινίδου Ελένη-Ίσις Α., Καθηγήτρια, Γεωπονική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Κωνσταντόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής, Σχολή Ναυτ. Δοκίμων & Πολυτεχνείο Βρυξελλών, BELGIUM.
Κώττης Γεώργιος, Ομ. Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Λαδοπούλου Κωνσταντία, Δρ, Δ/ντρια ΙατροΠαιδαγωγικού Κέντρου (ΙΠΚ) Αθηνών.
Λαμπρινίδης Αλέξανδρος,  Ph.D., Assoc. Professor, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, USA.
Λαμπροπούλου Βενέττα, Καθηγήτρια, Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Λερός Ασημάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Λευτάκη Mαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Λιαλιάρης Θεόδωρος, Καθηγητής Ιατρικής, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Λυριτζής Ιωάννης, Ph.D. (Edin.), Καθηγητής, Αρχαιομέτρης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος.
Λιώλιος Αστέριος, Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Lois Lambros, Ph.D., Nuclear Technology, USA.
Lolos George J., Ph.D., Professor, Physics Dept, University of Regina, Regina, CANADA.
Λουκής Ευριπίδης Ν., Ph.D., Αν. Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Παν/μιο Αιγαίου, Σάμος.
Λυγούρας Ιωάννης, Αν. Καθηγητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών Δ. Π. Θ.
Μακιός Βασίλειος, Ομ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μακράκης Γεώργιος Ν., Αν. Καθηγητής, Τμ. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Παν/μιο Κρήτης, Ηράκλειο.
Μακρής Νικόλαος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μανώλης Γεώργιος, Καθηγητής, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Μανωλόπουλος Ευάγγελος Γ., Ph.D., Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Δ. Π. Θράκης, Αλεξανδρούπολη.
Μαρκέτος Ευάγγελος, Ομότιμος Καθηγητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου, Αθήνα.
Marinatos Nanno., Professor, University of Illinois, Chicago, USA.
Matziorinis Kenneth, Ph.D. Professor of Economics, McGill University, Montreal, CA.
Μαυρομάτης Αθανάσιος, Αν. Καθηγητής, Γεωργική & Αγροτική Ανάπτυξη, Παν/μιο Θεσσαλίας, Βόλος.
Melakopides Costas, Assoc. Professor of International Relations, University of Cyprus, CYPRUS.
Mermigas Lefteris, Pathology Professor, SUNY, AB, Buffalo, NY, USA.
Metallinos-Katsaras Elizabeth, Ph.D., RD, Assoc. Professor, Department of Nutrition, School for Health Sciences, Simmons College, Boston MA, USA.
Michaelidou Aliki, M.Sc., Ph.D., Research & Technology Adviser, CRA, Montréal, CANADA.
Michopoulos Aristotle, Ph.D., Professor, Greek Studies, Hellenic College, Brookline, MA, USA.
Moraitis Nicholaos L., BA., MA., Ph.D., International Relations, University of California, USA.
Μοσχοβάκης Άδωνις, M.D., Ph.D., Καθηγητής Φυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Μουτσόπουλος Κωνστ., Αν. Καθηγητής, Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δ.Π. Θράκης
Μπαζαίος Νικήτας, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μπακάλης Ναούμ, Δρ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα.
Balafoutis George, MS(CS), BS(Math), International MBA, 2010, University of Chicago, CISM, CISSP, GSNA, USA.
Baloglou George – Thessaloniki, Associate Professor Emeritus, SUNY Oswego, USA.
Μπαλόπουλος Βίκτωρας, Επ. Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δ. Π. Θράκης
Barbas John, Ph.D., Professor of Chemistry, Valdosta State University, Valdosta, GA, USA.
Μπατάκης Νικόλαος A., Καθηγητής, Τμήμα Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Belbas Stavros A., Professor, Mathematics Dept, University of Alabama, Tuscaloosa, USA.
Μπέσκος Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Μπίλλης Ευριπίδης, τ. Επίκουρος Καθηγητής,  Ε. Μ. Πολυτεχνείο, Αθήνα.
Μπήτρος Γεώργιος Κ., Ομ. Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Blytas George C., Ph.D., Physical Chemistry/Chemical Engineering, Research Consultant, Royal Dutch  Shell, retired, President, GCB Separations Consulting, Founder: The Hellenic Professional Society of Texas, Author:  The First Victory, Greece in the Second World War, 2009, USA.
Botsas Lefteris N., Ph.D., Professor Emer., Oakland University, Rochester, MI, USA.
Bucher Matthias (Μπούχερ Ματτίας), Επ. Καθηγητής, Πολυτεχνείο τής Κρήτης.
Μυλωνάς Νικόλαος, Καθηγητής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μωρέττη Μαρίνα, Ph.D., Δρ., Τμ. Πολιτ. Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Nanas Serafim, MD, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε. & Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Νέστορος Ιωάννης Ν., Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Νικολαΐδης Τάσος, Καθηγητής,  Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Νικολάου Αναστασία, Επ. Καθηγήτρια, Τμ. Επιστημών της Θάλασσας, Παν/μιο Αιγαίου.
Νιχωρίτης Κωνσταντίνος, Ph.D., Αν. Καθηγητής, Τμ. Βαλκανικών Σπουδών, Παν/μιο Δ. Μακεδονίας.
Nomikos John M., Ph.D., Διευθυντής, Ίδρυμα Ευρωπ. & Αμερικανικών Σπουδών, Αθήνα.
Ντακούλας Πάνος, Ph.D., Αν. Καθηγητής, Τμ. Πολιτ. Μηχανικών, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Παναγιωτακόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δ. Π. Θράκης.
Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου Άννα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Παν/μιο Κύπρου, Κύπρος.
Πανοσκάλτσης Βασίλειος, M.S., M.A., Ph.D., Αν. Καθηγητής, Πολυτεχνική, Δ.Π.Θ., Ξάνθη.
Πανταζοπούλου Σταυρούλα, Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης.
Παντελής Δημήτριος Ι., Αν. Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Παντελίδης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Παντελιού Σοφία Δ., Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Μηχανολ. & Αεροναυπηγών, Παν/μιο Πατρών.
Papavizas George, Ph.D., Author of “Blood and Tears, Greece 1940-1949” and “Claiming Macedonia, the Struggle for the Heritage, Territory and Name of the Historic Hellenic Land”, Beltsville, MD, USA.
Παπαδόπουλος Δημήτριος, Ομ. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Papadopoulos A. P. (Tom), Ph.D., Ass. Professor & Adjunct Professor (Guelph, Laval), Windsor, Ontario, CANADA.
Papadopoulos Kyriakos, Professor, Chemical & Biomolecular Engineering, Tulane University, New Orleans, LA, USA.
Παπαδόπουλος Νικόλαος Θ., Dr., Καθηγητής, Οφθαλμολογία, Ιατρική Σχολή, Α. Π. Θ.
Παπαδόπουλος Νικόλαος, Λέκτορας, Τμ. Στατιστικών-Αναλογιστικών Μαθηματικών, Παν/μιο Αιγαίου.
Papageorgiou George, Ph.D., Senior Investigator Scientist, Division of Physical Biochemistry, MRC National Institute for Medical Research, London, UK.
Παπαθανασίου Μάρω, Κ., Δρ Μαθηματικών & Βυζαντινολογίας, Αναπλ. καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιον Αθηνών
Papaioannou Maria, Ph.D., Assoc. Professor in Classical Archaeology, Director of the Centre for Hellenic Studies, University of New Brunswick, Fredericton, N.B., CANADA.
Παπακωνσταντίνου Βασίλειος, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιον Πατρών.
Παπακωνσταντίνου Γεώργιος, Ομ. Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Παπαμαρινόπουλος Σταύρος Π., Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Παπαμάρκος Νικόλαος, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Δημοκρίτειο Π. Θράκης, Ξάνθη.
Παπαμίχος Ευριπίδης, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Παταργιάς Παναγιώτης, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Patitsas Steve, Ph.D., Assoc. Professor, Physics Dept., University of Lethbridge, Alberta, CANADA.
Patitsas Tom, Professor Emeritus, Physics, Laurentian University, Sudbury, CANADA.
Παύλος Γεώργιος Π., Αν. Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Δ. Π. Θράκης, Ξάνθη.
Pelides Panayiotis, Ph.D., Consultant Anesthesiologist, American Heart Institute, Nicosia, CYPRUS.
Περδικάτσης Βασίλειος, Ph.D., Ομ. Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά.
Περσεφόνης Πέτρος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Πιντέλας Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμ. Μαθηματικών, Τ. Πληροφορικής, Παν/μιο Πατρών.
Pozios John, LL.B., MBA, Director, Desautels Centre for Private Enterprise & the Law, Faculty of Law, University of Manitoba. Adjunct Professor, Faculty of Graduate Studies, University of Manitoba, Winnipeg, CANADA.
Πολύμερος Κωνσταντίνος Γ., Αν. Καθηγητής, Σχ. Γεωπον. Σπουδών,  Παν/μιο Θεσσαλίας.
Πολυχρονιάδης Ευστάθιος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Π/μιο Θεσσαλονίκης.
Poularikas Alexander, Ph.D., Professor Emer., University of Alabama, Huntsville, Alabama, USA.
Priftis Konstantinos, PhD, Ass. professor, Dept of General Psychology, University of Padova, ITALY.
Raptis Apostolos C., Ph.D., Washington University School of Medicine, St. Louis, MO, USA.
Ρέλλος Νικόλαος Εμμ., Επ. Καθηγητής, Σχολική Παιδαγωγική, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ρήγας Φώτης, Αναπλ. Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Ροηλίδης Εμμανουήλ, MD., Ph.D., Καθηγητής, Παιδιατρική, Ιατρική Σχολή, Α. Π. Θεσ/νίκης.
Ροντογιάννης Γεώργιος Π., Καθηγητής Αθλητιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ρωμανός Κωνσταντίνος, Αναπλ. καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος.
Sakellarides Stefanos, Ph.D., Chemical Engineer, USA.
Saltos Nicholas, Ph.D., Nuclear Power Safety Analysis, Gaithersburg, MD, USA.
Σαμοθράκης Περίανδρος, Ph.D., PE, Υδραυλικός Μηχανικός, απόφοιτος Δ.Π.Θ., Frederick, MD,USA
Sangvinatsos Antonios, Assistant Professor of Finance, USC, USA.
Σαραντόπουλος Αθανάσιος D., Ph.D., Ηλεκτρ. μηχανικός, Εθν. Μετεωρολ. Υπηρεσία, Αθήνα
Σιδέρης Κοσμάς Κ., Ph.D., Επ. Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Δ. Π. Θ., Ξάνθη.
Simitses George J., Professor Emer., Aerospace Engineering, Georgia Tech & the University of Cincinnati, USA.
Σιβροπούλου Ειρήνη, Επ. Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμ., Παν/μιο Δ. Μακεδονίας, Φλώρινα.
Sioris Leo J., Pharm.D., Professor, College of Pharmacy, University of Minnesota, USA.
Σκιάς Στυλιανός Γ., M.Sc., Ph.D., Επ. Καθηγητής,Τμ. Πολ. Μηχανικών, Δ. Π. Θ., Ξάνθη.
Σκόδρας Α. Ν., Καθηγητής, Σχ. Θετικών Επιστ. & Τεχνολ., Ελλ. Ανοικτό Παν/μιο Πατρών.
Σοφιανόπουλος Δημήτρης, Επ. Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Spyridakis Stylianos V., Professor of History, University of California, Davis, USA.
Στάϊκος Γεώργιος, Καθηγητής, Τμ. Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ρίον Σταματέλλος Αναστάσιος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σταμπολιάδης Ηλίας, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης.
Stavridis Stavros, Professor, AUSTRALIA.
Σταυροπούλου Μίκα, Δρ. Κοινωνιολογίας Π/μίου V Παρισίων, ΕΕΔΙΠ ΙΙ, Παν/μιο Αθηνών.
Στυλιανίδης Κοσμάς-Αθανάσιος, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Συρόπουλος Σπύρος Δ., Επ. Καθηγητής, Τμ. Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος.
Sfakianakis George N., MD, PhD, Professor of Radiology & Pediatrics,University of Miami, Miller School of Medicine, Miami, USA.
Takoudis Christos G., Professor, Departments of Chemical Engineering and Bioengineering University of Illinois at Chicago, USA.
Ταλασλίδης Δημοσθένης, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Α. Παν/μιο Θεσσαλονίκης.
Τασιός Δημήτρης Π., Ομ. Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Templar Marcus A., U.S. Army (Ret), MA, MS, Adjunct Instructor, National Defence Intelligence College, DC, Balkans and Middle East Subject Matter Expert.
Tetradis Sotirios, DDS, Ph.D., Professor & Chair, Section of Oral and Maxillofacial Radiology UCLA School of Dentistry, Los Angeles, CA, USA.
Τζάνος Κωνσταντίνος, Ph. D. Πυρηνική Τεχνολογία, Chicago, USA.
Tzanos Panayiotis, Ph.D., Boston, USA.
Τουζόπουλος Δ., τ. Λέκτορας Ε. Μ. Πολυτεχνείου Αθηνών.
Τριανταφυλλόπουλος Δημήτριος Δ. Τ., Καθηγητής, Φιλοσοφική Σχολή, Παν/μιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
Τριανταφύλλου Αθανάσιος, Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Παν/μιο Πατρών.
Triantafillou Georgia, Professor of Mathematics, Temple University, Philadelphia, PA, USA.
Tryphonopoulos Demetrios P., University Research Professor, A/Dean, School of Graduate Studies, Professor, Dept. of English, University of New Brunswick, Fredericton, NB, CANADA.
Τσατσανίφος Χρήστος, Ph.D., «Παγγαία» Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε., ΑΘΗΝΑ.
Τσέκερης Περικλής, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τσίγκας Αλεξανδρος, Επ. Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Δ. Π. Θράκης, Ξάνθη.
Τσιχριντζής Βασίλειος Α., Ph.D., P.E., P.H., Καθηγητής, Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δ. Π. Θράκης, Ξάνθη.
Τσιχριντζής Γεώργιος Α., Ph.D., Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Τσόκας Γρηγόριος Ν., Καθηγητής,  Εργαστήριο Γεωφυσικής, Α. Παν/μιο Θεσσαλονίκης.
Τσομπανόγλου Γεώργιος, Επ. Καθηγητής, Τμ. Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου, Μυτιλήνη.
Τσουλφανίδης Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας, Πανεπιστημίου Μιζούρι, ΗΠΑ.
Υψηλάντη Μαρία, Επ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
Farsolas James J., Dr., Distinguished Professor Emeritus of History, Dept. of History, Coastal Carolina University, SC, USA.
Φασούλας Αριστείδης, Ναύαρχος (ε.α), Naval Postgraduate School Monterey, CA, USA.
Ferekides Chris, Professor of Electrical Engineering, University of South Florida, USA.
Fifis Christos N., Ph.D., Honorary Research Associate, La Trobe University, Melbourne, AUSTRALIA.
Φλέσσας Γεώργιος Π., Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Παν/μιο Αιγαίου, Σάμος.
Flytzani-Stephanopoulos Maria, Robert & Marcy Haber Endowed Professor in Energy Sustainability, Department of Chemical & Biological Engineering, Tufts University, Medford, MA, USA.
Fountas Irene, Professor of Education, Lesley University, Cambridge, MA, USA.
Phufas Ellene, Professor, SUNY- ERIE, Buffalo NY, USA.
Φρύδας Σταύρος, Καθηγητής, Κτηνιατρική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Φυτρολάκης Νίκος, Γεωλόγος, Ομότ. Καθηγητής, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Halamandaris Pandelis, Ph.D., Ed.D. (HC), Professor Emeritus, Brandon University, Deputy Director, the University of Manitoba Centre for Hellenic Civilization, Brandon, Manitoba, CANADA
Χαμζάς Χριστόδουλος, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης,.
Hatgil Paul P., Professor Emeritus, UT, Austin, TX, USA.
Χατζηλυγερούδης Ιωάννης, Επ. Καθηγητής, Τμ. Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Παν/μιο Πατρών.
Hatzoglou Maria, Professor, School of Medicine, Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, USA.
Hatzopoulos Ioannis (John) N., Καθηγητής, University Hill. Παν/μιο Αιγαίου, Μυτιλήνη.
Herald William J., Ph.D., Microbiologist EPA, Arlington, VA, USA.
Χόρς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Χριστοδούλου Νικολέττα, Λέκτ., Τμ. Αναλυτ. Προγραμ. Διδασκαλίας, Παν/μιο Frederick, ΚΥΠΡΟΣ.
Christou Theodore, Ph.D., Assist Professor, Faculty of Education, University of New Brunswick, Fredericton, NB, CANADA.
Chronopoulos Anthony Theodore, Ph.D., Professor, The Univ. of Texas at San Antonio, Department of Computer Science, San Antonio, TX, USA.
Ψαρράς Γεώργιος Κ., Ph.D., Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ψαρροπούλου Αικατερίνη, Ph.D., Καθηγήτρια, Τμ. Βιολ. Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων.
Ψιλοβίκος Άρης , MSc, Δρ, Αν.. Καθηγητής, Τμ. Γεωπονικών Σπουδών, Π/μιο Θεσσαλίας.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΩΝ

Νομική τρύπα έχουν η Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο


ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ
Νομική τρύπα έχουν 
η Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο
Αν οι δανειστές μας εκχωρήσουν τα δικαιώματά τους π.χ. στην Τουρκία ή στα Σκόπια, μπορούν να κατάσχουν τις φρεγάτες, τα F-16, ακόμη και το Προεδρικό Μέγαρο!

Τεράστια νομική τρύπα εμφανίζει η Δανειακή Σύμβαση, αλλά και το ίδιο το Μνημόνιο, από τη στιγμή που η γνωμοδότηση νομικών συμβούλων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών είναι νομικά διάτρητη.

Σύμφωνα δε με έγκυρους νομικούς κύκλους, η παραδοχή της γνωμοδότησης είναι καταφανώς παράνομη, αφού παραβιάζει ευθέως τον Ν. 3068/2002, στερείται κύρους και επιπλέον δημιουργεί ζητήματα πολλαπλών ευθυνών τόσο για τους υπουργούς που την υπογράφουν, όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλέξανδρου Γ. Τζεφεράκου (φωτο), από τα οποία διαπιστώνεται ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν ο υπουργός είχε ακολουθήσει την οδό της νομιμότητας, δηλαδή να απευθυνθεί στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου ζητώντας την προβλεπόμενη γνωμοδότηση για να δοθεί η πρώτη δόση του δανείου.


Αντ’ αυτού, άγνωστο για ποιον λόγο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαίτησε, με έγγραφό του στις 6 Μαΐου, από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ορίσει συγκεκριμένους νομικούς συμβούλους του κράτους για να συντάξουν τη γνωμοδότηση, ήτοι τον κ. Φωκίωνα Γεωργακόπουλο και την κυρία Στυλιανή Χαριτάκη.


Αρνητική ήταν η απάντηση που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών την επόμενη ημέρα από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου, που τονίζει στην επιστολή που έστειλε:


«Σας γνωρίζουμε ότι στις γνωστές αρμοδιότητες του Προέδρου του ΝΣΚ (άρθρο 8 Ν. 3086/2002 (Α΄324), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 Ν. 3790/2009 (Α΄’ 143), δεν περιλαμβάνεται η παροχή εντολής σε Νομικούς Συμβούλους “προκειμένου να υπογράφουν την χορήγηση γνωμοδοτήσεων...”».


Μάλιστα υποδεικνύει στον υπουργό Οικονομικών ότι έχει κι άλλη λύση, από τη στιγμή που προφανώς φοβάται ότι το Νομικό Συμβούλιο δεν θα δεχθεί υποδείξεις να αποδεχθεί να γράψει στη γνωμοδότηση πράγματα που εκθέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία της χώρας:


«Β. Περαιτέρω νομική συνδρομή για το ίδιο ζήτημα μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να παρασχεθεί και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ν. 2628/1998, Α΄151).»


Φαίνεται όμως ότι ήδη ο ίδιος προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών, ή το Μαξίμου, είχε... εμπιστοσύνη μόνο στους δύο προαναφερόμενους νομικούς συμβούλους στους οποίους (Γεωργακόπουλο και Χαριτάκη) ζήτησε από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να δώσει τη σχετική εντολή, που όμως αρνήθηκε, αφού ο νόμος δεν του έχει δώσει τέτοια αρμοδιότητα.



Έκθετος ο πρωθυπουργός


Δεν φρόντισε όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου να προφυλάξει τον πρωθυπουργό, εκτός κι αν η αυταρχικότητα που δείχνει η κυβέρνηση λειτούργησε κι εδώ, στη γραμμή «δεν λογαριάζουμε κανέναν».


Στην απάντηση στις 25 Ιουνίου στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα, για τη σύμβαση χορήγησης του δανείου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η σύμβαση... πήρε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».


Και εδώ αρχίζουν τα αποκαλυπτήρια, με την επιστολή που έστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να καταθέσει στη Βουλή τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο. Πράγμα που επισήμανε αμέσως μέσα στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς. Βέβαια, και εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος «έθαψαν» τότε το ζήτημα.



Δεν υπάρχει γνωμοδότηση


Ο κ. Τζεφεράκος αποκαλύπτει ότι δεν έχει ζητήσει γνωμοδότηση το υπουργείο Οικονομικών ούτε έχει τέτοιο αίτημα στο αρχείο. Σημειώνει στην επιστολή του προς τη Βουλή με ημερομηνία 29 Ιουλίου:


«Στα οικεία βιβλία και το Αρχείο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΝΣΚ δεν υφίσταται σχετικό ερώτημα, ούτε γνωμοδότηση με τον παραπάνω Μηχανισμό. Η οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια γνωμοδότηση οφείλεται σε παραδρομή ή παρανόηση.»


Τώρα παραδρομή δεν έκανε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μιλώντας από του βήματος της Βουλής. Ούτε... παρανόησε, δηλαδή άλλα να τον είχαν ενημερώσει και άλλα να κατάλαβε, λέγοντας ότι υπάρχει γνωμοδότηση. Μάλλον του έκρυψαν την αλήθεια και τον εξέθεσαν απαράδεκτα...


Και η Δανειακή Σύμβαση είναι νομικώς ξεκρέμαστη, αφού, όπως τονίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι:


«Όλες οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ολομέλειας, τμημάτων, επιτροπών και ατομικές), για να υπάρξουν στον νομικό κόσμο και να αποκτήσουν τυπικά και ουσιαστικά υπόσταση, καταχωρίζονται και αριθμούνται κατά συνέχεια σε ειδικό βιβλίο και φυλάσσονται σε πρωτότυπο στην Κεντρική Υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (άρθρο 1 παράγραφος 2 περ. β του Π.Δ. 238/2003).


Η “γνωμοδότηση” των Νομικών Συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει επισυναφθεί στη σύμβαση, δεν φέρει αριθμό από το οικείο βιβλίο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δεν έχει ταξινομηθεί στο Αρχείο της γραμματείας του ΝΣΚ».

Σημειώνουν ακόμα ότι ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είχε αρμοδιότητα να επιληφθεί της υποθέσεως ούτε ο υπουργός Οικονομικών να ζητήσει τη γνώμη του και επισημαίνουν ότι ακόμα και η κύρωση της Δανειακής Σύμβασης από τη Βουλή δεν δημιουργεί αρμοδιότητες των νομικών συμβούλων των δύο υπουργείων και σε καμία περίπτωση δεν καταργεί ούτε αλλάζει τον τρόπο έκδοσης των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου.
Απεμπολεί η «γνωμοδότηση» την εθνική κυριαρχία

Αλλά η γνωμοδότηση, που αν και γνώριζαν οι νομικοί σύμβουλοι των δύο υπουργείων τι ορίζει ο νόμος και ότι δεν είχαν αρμοδιότητα προχώρησαν σ’ αυτήν, στο μέτρο που δεν επισήμανε τη γενικότητα της διατύπωσης του Μνημονίου, φαίνεται ν’ αφήνει περιθώριο στους δανειστές μας να προχωρήσουν σε κατασχέσεις κατά του ελληνικού Δημοσίου, που ο νόμος απαγορεύει, ενώ μπορεί να δούμε ακόμη και την Τουρκία και τα Σκόπια να κατάσχουν την... Ακρόπολη, ακόμη και τη Βουλή. Κι αυτή η εξέλιξη κάθε άλλο παρά υποθετική είναι.

Από το άρθρο 4, παρ. 1 του Ν. 3068/2002 προκύπτει ότι η εκτέλεση κατά του ελληνικού Δημοσίου επιτρέπεται εις βάρος μόνο της ιδιωτικής του περιουσίας, κατ’ αποκλεισμό της δημόσιας περιουσίας του.

Δημόσια περιουσία είναι τα κτίρια όπου στεγάζονται και λειτουργούν τα όργανα του κράτους, ο οπλισμός και οι εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι αρχαιότητες κ.λπ., επίσης από τις απαιτήσεις, τα χρηματικά διαθέσιμα για τη μισθοδοσία προσωπικού κ.λπ. Η περιουσία αυτή απολαύει ασυλίας, δηλαδή είναι ακατάσχετη.

Με το σημείο «12» της «γνωμοδότησης» αφήνεται απροστάτευτη, παράνομα και εγκληματικά, εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια, διότι ανατρέπεται η νομοθετικά κατοχυρωμένη (Ν. 3068/2002) θεμελιώδης αρχή της ασυλίας, δηλαδή του ακατασχέτου της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Έτσι, κατά τη «γνωμοδότηση», οι αρχικοί δανειστές, και σε περίπτωση εκχώρησης οι διάδοχοί τους (π.χ. Τουρκία, Σκόπια κ.λπ.) εμφανίζονται να μπορούν να κατάσχουν και να πουλήσουν το Προεδρικό Μέγαρο, το κτίριο της Βουλής, την Ακρόπολη, τα πολεμικά πλοία, τα πολεμικά αεροπλάνα κ.λπ.

Δεν χρησιμοποίησαν τυχαία τη «γνωμοδότηση»

Η εκτός του νομικού πλαισίου «γνωμοδότηση» που επιζήτησε η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το Νομικό Συμβούλιο και τον πρόεδρό του, δεν ήταν άνευ λόγου. Αντιλαμβάνονται τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνουν τις υπογραφές που έχουν βάλει στο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και γνωρίζουν ότι μπορεί να βρεθούν και στο σκαμνί με βαρύτατες κατηγορίες, ακόμη και για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Επικαλούμενοι τη «γνωμοδότηση» επιχειρούν να απεκδυθούν των ευθυνών τους. Το μόνο που πέτυχαν είναι να κάνουν συνενόχους τους και τους συντάκτες της «γνωμοδότησης». Ενώ καλύπτεται η «τρόικα»... Και ας μην ξεχνάμε ότι σε γνωμοδοτήσεις –και μάλιστα έγκυρες και όχι παράτυπες όπως εδώ– στηρίχθηκαν οι υπό κατηγορία σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή στην υπόθεση Βατοπεδίου. Ας αναλογισθούν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του τι μπορεί να τους περιμένει στο μέλλον.


Στη Μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές

Στο μεταξύ η συζήτηση των προσφυγών των κοινωνικών φορέων αλλά και εκατοντάδων πολιτών κατά του Μνημονίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει οριστεί για τις 8 Οκτωβρίου. Λόγω της σοβαρότητας που έχει για τη χώρα, τον λαό και την κυβέρνηση, η υπόθεση θα δικαστεί από τη Μείζονα Ολομέλεια. Είναι πάντως πολύ πιθανό να αναβληθεί η εκδίκαση, με διάφορες δικαιολογίες που θα προβάλει το Δημόσιο...
 
Πηγή:
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59102&colid=&catid=34&dt=2010-09-26%200:0:0&page=2&mode=1 

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ;;;;

ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Για να του εξηγήσει το όνειρό του για τη λύση του Κυπριακού


Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση. Αυτή είναι η διαπίστωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος σε μια σχεδόν απελπισμένη αντεπίθεση προσπαθεί τώρα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Άγκυρα είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό.

Επί δυόμισι χρόνια κάλυπτε και τον κ. Ταλάτ και τον κ. Έρογλου και την Άγκυρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για την Τουρκία που αποτυπώνεται στο ότι η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ κινείται χωρίς κόστος, παρότι υπάρχουν ψηφίσματα και αποφάσεις της ΕΕ για τις τουρκικές υποχρεώσεις, όπως είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τερματισμός του εμπάργκο, το οποίο η Άγκυρα εφαρμόζει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αντεπίθεση του κύπριου Προέδρου γίνεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Τουρκικό αδιέξοδο

Η θέση του Προέδρου έχει ως εξής: 1) Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση. 2) Θέλει να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να του εξηγήσει το όραμά του για τη λύση του Κυπριακού. 3) Οι τουρκικές θέσεις, όπως έχουν κατατεθεί στις συνομιλίες, οδηγούν σε αδιέξοδα. 4) Δεν έχει λάβει επίσημο μήνυμα για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης.

Το πακέτο Χριστόφια

Κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε το δικό του πακέτο για την επιτάχυνση των συνομιλιών, που στηρίζεται: α) Στο άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και στην επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. β) Στη σύνδεση του Περιουσιακού με το Εδαφικό και το θέμα των εποίκων. γ) Στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όταν τα εσωτερικά ζητήματα θα βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας. Στη διεθνή διάσκεψη θα συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τα εγγυητικά δικαιώματα.

Εκτός από το πακέτο των προτάσεών του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να στραφεί προς την Τουρκία ώστε αυτή να προβεί σε βήματα που θα οδηγούν σε λύση κατά τρόπον έμπρακτο και όχι ρητορικό. Επιπροσθέτως, τον ενημέρωσε για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του Περιουσιακού, αλλά και για κείνες της Τουρκοκυπριακής, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές διότι θα οδηγήσουν στη διχοτόμηση. Ο ίδιος ο ΓΓ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύγκλιση επί του θέματος. Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι η τουρκική πλευρά επικοινωνιακά και μόνο λέγει ότι θέλει λύση. Στην ουσία αυτό το οποίο επιδιώκει είναι η διχοτόμηση.

Τουρκικές εκλογές και Κυπριακό

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδιώκει την αποφυγή μιας έκθεσης από τον ΓΓ τον προσεχή Νοέμβριο στην οποία θα καταλογίζει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω μη λύσης του Κυπριακού ως το τέλος του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να προβούν σε κινήσεις όπως ο καταλογισμός ευθυνών, που θα είχε ως αποτέλεσμα την επιπλοκή της διαδικασίας. Από την άλλη, θα ήθελαν να θέσουν κάποια ορόσημα, υπό την έννοια ότι δεν θα ήταν ορθή η διαιώνιση του προβλήματος. Εμπόδιο για την τουρκική πλευρά συνιστούν οι εκλογές στην Τουρκία το 2011. Ήδη έχει διαμηνυθεί προς τα Ην. Έθνη, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς ότι η Άγκυρα δεν θα εμπλακεί σε προεκλογικό αγώνα εν όψει βουλευτικών εκλογών με το Κυπριακό να είναι ανοικτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι: Είτε θα υπάρξει αποτέλεσμα περί τον Φεβρουάριο είτε θα πρέπει, λόγω των τουρκικών εκλογών, να υπάρξει επιβράδυνση. Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν να εξελιχθεί το Κυπριακό σε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης. 
 
 http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59304&colid=&catid=48&dt=2010-09-26%200:0:0
 
 
Ο Παπανδρέου στηρίζει με την ψυχή του τον Χριστόφια 
και την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν!
 
 Επιμένει ο Γκιουλ στο ορόσημο του Δεκεμβρίου και στην άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων
 
 
Σωσίβιο για τον Δημήτρη Χριστόφια και την κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, υπό την έννοια ότι βοηθά στην επιστροφή του Σχεδίου Ανάν, έδωσε από τη Νέα Υόρκη ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή στη Λευκωσία τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, στρέφονται εναντίον του Προέδρου Χριστόφια διότι, μιλώντας στη Νέα Υόρκη σε δημοσιογράφους, τα κατηγόρησε ότι δεν τον στηρίζουν στο Κυπριακό. Μια δήλωση την οποία επανέλαβε και την Τετάρτη, όταν συναντήθηκε με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Είναι σημαντική, είπε ο κύπριος Πρόεδρος, η καθημερινή στήριξη που δίδει ο κ. Παπανδρέου την ώρα «που δέχομαι πολλά κτυπήματα στο εσωτερικό». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στηρίζει το πακέτο μέτρων του Προέδρου Χριστόφια για νέα δυναμική στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο. Από την πλευρά του, ο κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι είναι συγκινητική η στήριξη και η στάση του κ. Παπανδρέου και επισήμανε πως ό,τι κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός δεν το κάνει από υποχρέωση, αλλά επειδή το πιστεύει. Το κάνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, με την ψυχή του.

Αντιπαράθεση

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι κανένας ηγέτης δεν χρησιμοποιεί τις επαφές του στη Νέα Υόρκη για να βάλλει εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και πρόσθεσε ότι αλλού θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του.

Στον κ. Ανατασιάδη απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι λανθασμένη είναι η στάση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος την ώρα που ο Πρόεδρος δίνει μάχη στο εξωτερικό για την Κύπρο, βάλλεται από το εσωτερικό. Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Εδαφικό είναι απαράδεκτες.

Σταθερός ο Γκιουλ

Από του βήματος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ο τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η χώρα του έκαναν το παν για τη λύση λέγοντας «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία στηρίζει την υφιστάμενη διαδικασία λύσης. Όμως, είπε, έχει ορόσημο το τέλος του έτους και ζήτησε εκ νέου την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Της ομιλίας Γκιουλ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος του επισήμανε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να προβεί σε πρακτικές κινήσεις λύσης του Κυπριακού. Ο τούρκος Πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του και οι Τουρκοκύπριοι είπαν το «ναι» στη λύση, όμως οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν. 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59305&colid=&catid=48&dt=2010-09-26%200:0:0
 
 
 

Το τουρκικό παρακράτος στην Κύπρο


ΣΟΚ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ:
Καίγαμε τζαμιά για να στρέψουμε τους Τουρκοκύπριους κατά των Ελληνοκυπρίων!



Σοκ προκάλεσαν στην Τουρκία και στην Κύπρο οι αποκαλύψεις του τούρκου στρατηγού Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου ότι το 1963 - 1964 διενεργούσε, μαζί με άλλους τούρκους αξιωματικούς, προβοκατόρικες ενέργειες για να στρέψει τους Τουρκοκύπριους εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

Η μαρτυρία κατατέθηκε από τον στρατηγό σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι την περασμένη Τετάρτη. «Οργάνωνα με άλλους το κάψιμο τζαμιών» περηφανεύθηκε ο τούρκος στρατηγός «για να στρέψω τους Τουρκοκύπριους σε βάρος των Ελληνοκυπρίων».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Τουρκία, ο στρατηγός Γιρμιμπέσογλου επιδίωξε ανεπιτυχώς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν ακριβώς αυτό το οποίο ήθελε να πει…

Στην Κύπρο πάντως δόθηκε μεγάλη προβολή του θέματος, καθότι η τουρκική πλευρά στηρίζει την προπαγάνδα της στο ότι το '63-'64 οι Ελληνοκύπριοι ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για τις εχθροπραξίες της περιόδου εκείνης. Τώρα ο τούρκος στρατηγός Γιρμιμπέσογλου φωτίζει άγνωστες πτυχές της κυπριακής ιστορίας και των προβοκατόρικων τουρκικών δράσεων για την ανατίναξη της λύσης της Ζυρίχης και τη δημιουργία συνθηκών διχοτόμησης.

 
Το τουρκικό παρακράτος, ομολογίες Γιρμιμπέσογλου και το Κυπριακό

Σε ομολογίες περί προβοκατόρικης δράσης του τουρκικού βαθέως κράτους στη Μεγαλόνησο προέβη απόστρατος στρατηγός. Οι εν λόγω δηλώσεις φέρνουν στο φως της δημοσιότητας ακόμη μία πτυχή της πραγματικότη­τας για τον ρόλο του τουρκι­κού κράτους στην κυπριακή τραγωδία.

Σε νέες αποκαλύψει προέ­βη απόστρατος τούρκος στρα­τηγός αναφορικά με τη δράση που ανέλαβε το βαθύ κράτος στη Μεγαλόνησο. Οι ομολογίες του έρχονται ουσιαστικά να ε­πιβεβαιώσουν τον προβοκατόρικο ρόλο που παίζει η τουρκι­κή κρατική μηχανή τόσο στη διεθνή σκηνή όσο και στην ε­σωτερική πολιτική σκηνή κατά την επιδίωξη του τουρκικού «ε­θνικού συμφέροντος».

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου σε δημοσιογράφο του ομίλου Χαμπέρ Τουρκ, πριν από λίγες μέρες, αποκάλυψε ότι στο πλαί­σιο ειδικών επιχειρήσεων ο τουρκικός στρατός προέβη σε προβοκατόρικες ενάργειες στην Κύπρο. Αναλυτικότερα, αναφερόμενος σε τακτικές διαμόρφωσης κλίματος αντίστασης, δήλωσε ότι «υπάρχει ένας κανόνας στον ανορθόδοξο πό­λεμο. Προκειμένου να επιτευ­χθεί ένα κλίμα αντίστασης στις τάξεις του λαού, προβαίνετε σε δολιοφθορές εναντίον ορισμέ­νων αξιών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το έκανε ο εχθρός. Για παράδειγμα, πυρπο­λείτε ένα τέμενος. Εμείς έχου­με πυρπολήσει τέμενος στην Κύπρο». Μετά τη δημοσίευση της παραπάνω δήλωσης, όπως είχε συμβεί και έναν χρόνο πριν με την περίπτωση του η­θοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι δο­λοφόνησε αιχμαλώτους στην Κύπρο, ο στρατηγός διέψευσε κατηγορηματικά το γεγονός, προφασιζόμενος ότι έδωσε ένα παράδειγμα.

Ο στρατηγός Γιρμιμπέσο­γλου δεν είναι τυχαία φυσιο­γνωμία και οι ομολογίες του α­ποκαλύπτουν τις μεθόδους που εφαρμόζει το τουρκικό παρακράτος. Υπήρξε στέλεχος και αργότερα επιτελάρχης της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου το 1971. Τη θέση αυτή φαίνεται να τη διατήρησε κατά τη διάρ­κεια της εισβολής στην Κύπρο, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτε­ρη βαρύτητα στις δηλώσεις του. Το όνομα του δε επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τους ισχυρισμούς του Αχμέτ Οζάλ, υιού του πρώην προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, ότι η Διεύ­θυνση εμπλέκεται στη «δολο­φονία» του πατέρα του. Ας ση­μειωθεί ότι οι ομολογίες που εκστόμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στόχευαν στη διάψευση προηγούμενα ομολογίας του αναφορικά με τον ρόλο της  Διεύθυνσης στα γεγονότα της  6ης προς 7ns Σεπτεμβρίου 1955, που στόχευαν στον αφανισμό του Ελληνισμού της  Κωνσταντινούπολης. Ο στρατηγός υποστηρίζει ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η Διεύθυνση, αλλά το Συμβούλιο Αξιολόγισης Στρατιωτικής Κινητοποίησης το οποίο σημειώνει μάλιστα ότι ιδρύθηκε το 1953!

Οι ομολογίες του Γιρμιμπέσογλου έχουν ειδική σημασία επίσης για την εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς έρχονται να επιβεβαιώσουν το πραγματικό πρόσωπο του παρακράτος. Η χρονική στιγμή είναι αρκετά κρίσιμη, καθώς είναι νωπές ακόμη οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη αναφορικά με το σχέδιο «Βαριά», το οποίο στόχευε επίσης σε ισλαμικά σύμβολα και τεμένη. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που υιοθετούν μια κριτική στάση απέναντι στον ρόλο του παρακράτους στις σχέσεις που διαμορφώθηκαν με άλλες μουσουλμανικές εθνότητες στην Τουρκία, όπως  οι Αλεβήδες ή οι Κούρδοι.

Η αποκάλυψη του τούρκου στρατηγού αποδεικνύει, πέρα από τις προβοκατόρικες και ανορθόδοξες μεθόδους που ακολουθεί η Άγκυρα έναντι του ελληνικού στοιχείου -ακόμη και σε καιρούς που «ευδοκι­μεί» η «ελληνοτουρκική φι­λία»- και τον παραπλανητικό ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει έναντι των μουσουλμάνων της Κύπρου ως δήθεν «προστάτιδα» δύναμη. Συνεπώς, θα πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς τίποτε δεν αποκλείει να επαναληφθούν παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε ελληνικό έδαφος.

Γνωστή είναι άλλωστε η παρουσία και η δράση των ακροδεξιών τουρκικών στοιχείων στην ελληνική Θράκη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να καταστεί σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι δύναμη Κατοχής στη Μεγαλόνησο και φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την υπονόμευση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δεινά που υπέστησαν οι πολίτες της, είτε είναι Έλληνες είτε μουσουλμάνοι. Έτσι ίσως να αρχίσει να αναστρέφεται και το δυσμενές και καταπιεστικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί εις βάρος μας στις  διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την «αιγίδα» του ΟΗΕ.

Κ. Bοσπορίτης, ο νεώτερος
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" 26.9.2010