Το θέμα, όμως, είναι ότι ενώ η "συγγνώμη" του Χόλμπρουκ δεν τηρήθηκε, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν τις εχθρικές ενέργειές τους εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, το mea culpa της κ. Κλίντον θα αποδειχθεί στην εξέλιξη του χρόνου εάν είναι γνήσιο...
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, παραδέχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να επιβάλουν το σχέδιο Ανάν επί των Ελληνοκυπρίων και υποσχέθηκε ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει.Απαντώντας επί τέσσερις σχεδόν ώρες σε όλο το φάσμα των θεμάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού, η κ. Κλίντον τόνισε: "Νομίζω οι προηγούμενες προσπάθειες, ατυχώς, είχαν ως αποτέλεσμα το συναίσθημα -σίγουρα στους Ελληνοκυπρίους- ότι επιχειρήθηκαν κάποια πράγματα να τους επιβληθούν. Αυτό που επιθυμούμε, είναι τα μέρη να φτάσουν σε συμφωνία και αυτό υποστηρίζουμε".
Η κ. Κλίντον αναφέρθηκε και στις δύο πρόσφατες συναντήσεις της με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον κατοχικό ηγέτη Ταλάτ και δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα μια διζωνική δικοινοτική λύση στις συνομιλίες του Κυπριακού. Είπαμε σε κάθε πλευρά ότι υποστηρίζουμε τις επίμονες προσπάθειές τους για επίλυση αυτών των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας και της παρουσίας στρατευμάτων" τόνισε.
Η Χίλαρι Κλίντον κλήθηκε από τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Κώστα Μπιλιράκη, που προηγουμένως επέκρινε δριμύτατα το περιεχόμενο και την προσπάθεια επιβολής του σχεδίου Ανάν, να διαβεβαιώσει πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν υποστηρίζει παρόμοια διευθέτηση σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση για την επανένωση της Κύπρου και η απάντηση της κ. Κλίντον ήταν θετική.
"Η περιγραφή σας ήταν ακριβής" απάντησε στον κ. Μπιλιράκη. "Όπως γνωρίζετε, το σχέδιο απορρίφθηκε επειδή δεν ήταν αποδεκτό στους Ελληνοκυπρίους. Έχουμε λάβει τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει μια διευθέτηση με την οποία θα έχουν συμφωνήσει τα ίδια τα μέρη. Δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλουμε οτιδήποτε. Προτιθέμεθα να υποστηρίξουμε και μέχρι τώρα έχουμε τη δυνατότητα, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών, γι' αυτό που πιστεύουμε θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα: μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα αντιπροσωπεύει ακριβοδίκαια τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων".
Αναγνωρίζει τα λάθη που έγιναν το 2004
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού τόνισε ότι οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν το γεγονός πως "η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τα λάθη του 2004, τα οποία και πρέπει να αποφευχθούν".
Ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιληφθεί ότι η πιο σωστή διαδικασία είναι αυτή που συμφωνήθηκε το Μάρτιο του 2008 και θα τη στηρίξουν.
Αποκάλυψε ότι, τόσο στην Πράγα όσο και στην Ουάσινγκτον, συζήτησε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τα προβλήματα, τα λάθη και τις αρνητικές ενέργειες του 2004 που οδήγησαν στην αποτυχία εκείνης της προσπάθειας ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που ακολουθήθηκε, αλλά και το περιεχόμενο της προσπάθειας εκείνης.
"Βεβαίως, αυτά τα έχει πει και σ' εμένα" ανέφερε ο κ. Κυπριανού και σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ και όχι μόνο στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ανέφερε, πάντως, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν οι ΗΠΑ την όλη κατάσταση "είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε".
Σε ερώτηση κατά πόσον εκτιμά ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα πιέσει για την επίσπευση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εκείνο που η κυπριακή Κυβέρνηση εγείρει, είναι ότι, για να επιταχυνθεί η διαδικασία, θα πρέπει πρώτα απ' όλα η Τουρκία να κρατήσει μια έμπρακτα θετική στάση όσον αφορά και στο αποτέλεσμα της διαδικασίας με αναφορά και στη διζωνική ομοσπονδία, αλλά και οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι να αντικατοπτρίζουν αυτήν τη μορφή της λύσης. "Σίγουρα, όλοι βιάζονται και παροτρύνουν για μια ταχεία λύση του Κυπριακού, ωστόσο αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα του θέματος αλλά και την ανάγκη η διαδικασία να παραμείνει στα πλαίσια τα συμφωνημένα" κατέληξε ο κ. Κυπριανού.
Το γιαλέλι του Αράπη η Τουρκία
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουράτ Μερτζάν, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Υπουργό Προεδρίας της Γερμανίας Γκίντερ Γκλόσερ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο κ. Μετζάν δήλωσε στο Γερμανό αξιωματούχο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, αν δεν αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, και ενώ ο Τούρκος υπουργός, επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς βρίσκεται στο Παρίσι για να προσπαθήσει να πείσει τους Γάλλους για την ανάγκη ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει την αντίθεση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί σε ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τονίζει ότι η Γαλλία αποδέχεται την αρχή του ανοίγματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που είναι συμβατά με μια ειδική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.
Από την εφημερίδα Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/146260