Η σημερινή ανάρτηση αναφέρεται στους ξεχασμένους ΕΛΛΗΝΕΣ. Αυτούς που ζουν μακρυά από την ΕΛΛΑΔΑ αλλά ο νους τους, η καρδιά τους και η αγάπη τους βρίσκεται πάντα κοντά στην ΠΑΤΡΙΔΑ.
Είναι οι ΕΛΛΗΝΕΣ (ναί με κεφαλαία γράμματα) που το "ελληνικό κράτος" τους παραμελεί αφού το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να "φτιάξει έλληνες" τους παροικούντας εις την ημεδαπή ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ μήπως και τα ενδιαφερόμενα για την ελληνοποίησή τους κόμματα, αποκτήσουν νέους ψηφοφόρους.
ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ
ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!!
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΨΗΛΑ
ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΗΜΑΙΑ
ΕΔΩ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ
ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ
ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ
***
Μια τέτοια δύναμη είναι η ελληνική ομογένεια. Παντού παρούσα. Θα δακρύσεις όταν περπατήσεις στην Αστόρια, στο Τορόντο, στη Μελβούρνη. Ελλάδα σε κάθε βήμα... Με δυνατότητες παρέμβασης στα υψηλά κλιμάκια της χώρας όπου ζουν οι ομογενείς μας. Η Αθήνα όμως ποτέ δεν είχε σχέδιο, οργάνωση, πέρα από κόμματα, για ενημέρωση και κινητοποίηση της ομογένειας στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Αλλά και προώθηση επενδύσεων και ελληνικών εξαγωγών. Το μόνο που ενδιέφερε τις κυβερνήσεις ήταν ο κομματικός έλεγχός της. Στους συλλόγους και τις ομοσπονδίες. Ό,τι το χειρότερο δηλαδή. Διαλυτική κακομοιριά.
Έχουμε έναν γίγαντα, που σαν αποπαίδι τού συμπεριφερόμαστε. Σε κρίσιμες στιγμές για τον Ελληνισμό, την Κύπρο και τη Μακεδονία μόνος του κινητοποιήθηκε χάρις σε φωτεινά μυαλά και κατάφεραν πολλά...
Όλα αυτά τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Ξαναήρθαν στον νου με αφορμή μια συνέντευξη του Άντριου Άθενς στην «Καθημερινή», ενός παθιασμένου Έλληνα, που ακόμη και τώρα, στα 89 του, αγωνιά για την πατρίδα του. Την ίδια αγάπη νιώθουν και Ελληνοαμερικανοί που δεν μιλούν καν ελληνικά! Λέει χαρακτηριστικά:
«Ξέρω Ελληνοαμερικανούς τέταρτης γενιάς που δεν μιλούν λέξη ελληνικά και όμως έχουν ελληνική συνείδηση και ταυτότητα. Ο γιος μου δεν ξέρει τη γλώσσα. Κάθε τόσο του τηλεφωνώ και του λέω να στείλει λεφτά στην Ελλάδα. Ποτέ δεν ρωτάει γιατί, με ρωτάει πότε. Αυτό το παιδί δεν είναι Έλληνας;».
Αλλά το πικρό παράπονο δεν το ξεπερνά:
«Οι Έλληνες εκτός Ελλάδας δεν νοιάζονται ποιο κόμμα είναι στην εξουσία, δεν περιμένουν ανταλλάγματα, δεν έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Σκέφτονται πρώτα τον κόσμο, την κοινωνία. Δυστυχώς σε πολλές πρωτοβουλίες των Ελληνοαμερικανών συναντάμε εμπόδια, γραφειοκρατία, λόγια που δεν γίνονται ποτέ έργα».
Αυτοί είμαστε...
Ανίκανοι...
Από την εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ"
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ζήτησε από τους κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης να σταματήσουν τη ρατσιστική πολιτική τους εναντίον των Ελληνοαμερικανών
Είναι γνωστή η διαμάχη που ξέσπασε στις ΗΠΑ για την κατασκευή τζαμιού κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι πριν από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η προεδρική δήλωση υποστήριξης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και πολλοί συγγενείς των θυμάτων την αντιμετώπισαν με θυμό. Ο πρόεδρος όσο και οι εμπνευστές της ιδέας πιστεύουν ότι η ανέγερση του τζαμιού θα αποτρέψει νέες επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, μια άποψη που χαρακτηρίστηκε γελοία από τους συγγενείς των νεκρών.
Ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα ούτε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία ή υποστήριξη, όταν ετέθη το θέμα της ανέγερσης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που είχε κτιστεί στη βάση των Δίδυμων Πύργων πριν από δεκαετίες. Ενώ είχε αποφασιστεί να κτιστεί η εκκλησία στην ίδια τοποθεσία όπου βρισκόταν από το 1916, οι αρμόδιοι κωλυσιεργούν.
Στο μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει και πληροφορίες που αναφέρουν ότι η πρόταση της αρμόδιας Αρχής είναι να ανεγερθεί ο ναός σε περιοχή μακριά από τη Γουόλ Στριτ. Μέχρι στιγμής η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι οργανώσεις των ομογενών που έχουν διαμαρτυρηθεί σε όλα τα επίπεδα δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Ο μόνος που ασχολήθηκε είναι ο συνήθης... «ύποπτος», ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ζήτησε από τους κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης να σταματήσουν τη ρατσιστική πολιτική τους εναντίον των Ελληνοαμερικανών. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής δεν προσέφερε ποτέ καμία υποστήριξη στον Αμερικανό γερουσιαστή!
ΜΙΧ. ΙΓΝ.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=25926948
Ground Zero: Building a Mosque as St. Nicholas Lies in Ruins
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
μπροστα
από τους Δίδυμους Πύργους
The Port Authority of New York and New Jersey continues to hamper the reconstruction plans for the St. Nicholas Hellenic Orthodox Church destroyed on September 11, 2001.
The Port Authority last year withdrew support for a proposed $60 million dollar land swap and construction deal, citing among other deal breakers that the proposed 80-foot basilica was too tall.
As the media saga continues around the building of a mosque near the site of Ground Zero, which the proponents deceptively tried to pass off as a “cultural center,” the Port Authority is planning on using its eminent domain powers to take the land where the building that housed the church stood since 1832.
http://american3p.org/?p=1162
Εκρηκτική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της επαρχίας της Χειμάρρας στη Νότια Αλβανία*, εξαιτίας της δράσης ακραίων εθνικιστικών αλβανικών στοιχείων αλλά και οργανωμένων κυκλωμάτων Αλβανών από τα Τίρανα, που θέλουν να βάλουν χέρι σε περιουσίες, καταπατώντας παραθαλάσσιες εκτάσεις-φιλέτα των ομογενών σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως η «αλβανική Ριβιέρα».
Η δολοφονία του 37χρονου ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένα έγκλημα εθνοτικού μίσους, με πρόφαση μόνο το γεγονός ότι το θύμα μιλούσε Ελληνικά και όχι Αλβανικά, όπως απαιτούσαν προκλητικά οι δράστες. Και δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ακολούθησε μια σειρά από γεγονότα κατά μελών της μειονότητας το τελευταίο διάστημα.
Τα τελευταία χρόνια η Χειμάρρα αποτελεί την αιχμή του αλβανικού εθνικισμού. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια περιοχή που ο Ενβέρ Χότζα το 1946-'47 είχε εξαιρέσει από τις μειονοτικές ζώνες της ελληνικής μειονότητας, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ελληνικής καταγωγής.
Οι ομογενείς, αν και ένα πολύ μεγάλο μέρος τους έχει έρθει στην Ελλάδα, κρατούν επαφή με τον τόπο τους και επιστρέφουν συχνά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στήνοντας επιχειρήσεις και στηρίζοντας τους συμπατριώτες τους... Από το 2003 έχουν εκλέξει ως δήμαρχο της Χειμάρρας τον ομογενή Βασίλη Μπολάνο, που είναι πρόεδρος από τον Μάρτιο του 2008 της Δημοκρατικής Ενωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια».
Ο ίδιος έχει γίνει επανειλημμένα στόχος διαφόρων πολιτικών κύκλων της Αλβανίας και κυρίως αρκετών ΜΜΕ για τις θέσεις που εκφράζει, ζητώντας να αναγνωριστεί και επίσημα η περιοχή της Χειμάρρας, που κατοικούνταν πάντα από ελληνικής γλώσσας και συνείδησης πληθυσμό, ως περιοχή της ελληνικής μειονότητας.
Και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις για την εκλογή του ήταν επεισοδιακές, αφού είχε συνασπιστεί εναντίον του ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων που τις χωρίζουν μεγάλες διαφορές στα πολιτικά πράγματα της Αλβανίας, ενώ υπήρξαν και οργανωμένες προσπάθειες καλπονοθείας και αλλοίωσης του αποτελέσματος.
Θέρετρο
Μπορεί το ιδιοκτησιακό με τη διεκδίκηση από τους ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους τους των περιουσιών που δημεύτηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς να αποτελεί ένα γενικευμένο ζήτημα σήμερα στην Αλβανία, όμως σε ολόκληρη την επαρχία της Χειμάρρας παίρνει συχνά εκρηκτικές διαστάσεις.
Γιατί η περιοχή αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και περιζήτητα θέρετρα της Αλβανίας (αυτές τις ημέρες πέρασε εδώ τις διακοπές του και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα), με αποτέλεσμα τα ακριβά φιλέτα της να τα έχουν βάλει στο μάτι οργανωμένα συμφέροντα Αλβανών από τα Τίρανα, έχοντας συχνά κυβερνητική κάλυψη, ενώ στην περιοχή ενδιαφέρονται να επενδύσουν αρκετές ιταλικές εταιρείες. Το ίδιο το κράτος, επίσης, έχει στήσει μια μεγάλη επιχείρηση καταπάτησης των κτημάτων των Χειμαρριωτών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μια αλβανική εταιρεία, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο γαμπρός του Σαλί Μπερίσα, Αρμπάρ Μαρλέζι, επιχειρεί να καταπατήσει μια παραθαλάσσια έκταση-φιλέτο 700 στρ. στην παραλία Κακομιά και να φτιάξει ένα τουριστικό χωριό.
Μέσα στην έκταση αυτή έχουν ιδιοκτησίες οι ομογενείς της Νίβιτσας, αλλά και η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας, καθώς υπάρχει εκεί το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Κακομιάς, αλλά και ένα μικρότερο. Από το 2003 γίνονται συνεχώς επεισόδια, ενώ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου έγιναν 5 συλλήψεις ομογενών.
60 Αλβανοί ξυλοκόπησαν άγρια κάτοικο των Δρυμάδων μέσα στο κτήμα του
Eνα επεισόδιο που έγινε στα μέσα Ιουνίου στην παραλία των Δρυμάδων και είναι ένα από τα χωριά της Χειμάρρας είναι ενδεικτικό του τρόπου που επιχειρείται να αρπαχτεί από Αλβανούς η περιουσία των ομογενών, την οποία βλέπουν ως φιλέτα. Ενας κάτοικος των Δρυμάδων, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτήμα του, δέχτηκε την επίθεση περίπου 60 Αλβανών. Οταν αρνήθηκε, οι «επισκέπτες» τον ακινητοποίησαν, ρίχνοντάς του σπρέι και στη συνέχει βιπράγησαν εναντίον του ενώ άλλοι έριχναν την περίφραξη.
Αυτό το οικόπεδο πριν από το καθεστώς του Χότζα ανήκε στην οικογένεια του Δρυμαδιώτη, αλλά στη διάρκεια του κομμου-νιστικού καθεστώτος δημεύτηκε και χτίστηκε ένα κτίσμα για παραθέριση. Κάποιοι Αλβανοί από τα Τίρανα εμφανίστηκαν τελευταία χρόνια να έχουν αγοράσει το ακίνητο από κάποιο εργατικό συνδικάτο (!). Ομως η οικογένεια των ομογενών στους Δρυμάδες προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε έπειτα από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα. Και ενώ θεωρούσαν ότι το θέμα είχε λήξει, οι Αλβανοί από τα Τίρανα κατέφτασαν με μπράβους και συνολικά 60 άτομα, επιχειρώντας με τη βία να τους απομακρύνουν. Και αυτό θα γινόταν αν δεν υπήρχε έντονη αντίδραση των Δρυμαδιωτών, που κατά δεκάδες έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στον συγχωριανό τους.
Ακολούθησαν συμπλοκές, με αποτέλεσμα να επέμβει τελικά η αστυνομία και να αποτραπεί -προς το παρον;- η καταπάτηση. Πάντως, οι κάτοικοι που είναι αναστατωμένοι με όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν άπραγοι σε τέτοια επεισόδια, ενώ η δημογεροντία του χωριού έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό εκφράζοντας την ανησυχία της. Παρόμοιες ιστορίες είναι πολλές όχι μόνο στην επαρχία της Χειμάρρας αλλά και νοτιότερα, όπως η περίπτωση του Κώσταρι, όπου με πλαστά χαρτιά επιχειρείται να αρπαγούν εκτάσεις ομογενών, καθώς και στη Νίβιτσα, νότια της Χειμάρρας, όπου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου συνέβησαν σοβαρά επεισόδια.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Ο Μπερίσα... καθυστερημένα καταδίκασε τη δολοφονία
Ο Σαλί Μπερίσα υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί, καθυστερημένα, για τη δολοφονία του 37χρονου ομογενούς και αφού τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας επιχειρούσαν να διαστρεβλώσουν τα πραγματικά περιστατικά, παρουσιάζοντας την εκδοχή του... τυχαίου δυστυχήματος. Ο Αλβανός πρωθυπουργός αυτό το διάστημα περνούσε μάλιστα τις διακοπές του στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας, εγκαινιάζοντας ή θεμελιώνοντας και κάποια έργα.Ετσι μπορούσε να έχει σε πολύ μικρό χρόνο άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση, ενώ η ίδια η παρουσία του στην περιοχή ήταν αυτή που τροφοδότησε και την «έξαρση» διαφόρων εθνικιστικών και ακραίων στοιχείων.
Ο πρόεδρος της Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), το οποίο εκφράζει την ελληνική μειονότητα, και βουλευτής της αλβανικής βουλής Βαγγέλης Ντούλες έσπευσε να μιλήσει για το πιο ειδεχθές έγκλημα που έγινε τα τελευταία είκοσι χρόνια στη χώρα και ότι επρόκειτο για ένα έγκλημα με σκοτεινά κίνητρα, εθνοτικού μίσους.
Κατήγγειλε, επίσης, ότι αυτές τις ημέρες υπήρξαν φωνές και από οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία, που δεν δίστασαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να υποστηρίξουν με κάποιον τρόπο τους δράστες, να βρουν ελαφρυντικά ή δικαιολογίες σε μια στιγμή που η ιστορία είναι πολύ άγρια.Η ελληνική μειονότητα και οι φορείς της όμως, πέραν των κινητοποιήσεών, δήλωσαν ότι θα φέρουν το όλο θέμα με διαβήματα στις διεθνείς οργανώσεις και πρώτα απ' όλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Και, όπως φαίνεται, ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι άμεσες επιπτώσεις που θα είχε κατά της Αλβανίας κινητοποίησαν το αλβανικό πολιτικό σύστημα.
Ετσι ο Αλβανός πρωθυπουργός έσπευσε να καταδικάσει τη δολοφονία και να μιλήσει για πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού και ότι είναι πολύ βαρύ να μιλάει κανείς τη γλώσσα που επιθυμεί και να του συμβεί κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι η περιοχή είναι δίγλωσση.Και ο κ. Μπερίσα ξέρει πολύ καλά ότι τον επόμενο μήνα θα υποβληθεί η έκθεση προόδου της πορείας της Αλβανίας προς στην ΕΕ και ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός δεν μπορεί να μην περιληφθεί.Επίσης, στο σύντομο μέλλον θα παρθεί και η απόφαση από την ΕΕ για την κατάργηση της βίζας των Αλβανών, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά η αλβανική κυβέρνηση και οποιαδήποτε αναβολή θα έχει επιπτώσεις και στην ίδια.
Στην Ευρωβουλή
Το θέμα των πιέσεων που δέχεται η ελληνική μειονότητα, καθώς και των καταπατήσεων των περιουσιών της έφερε τον περασμένο χρόνο στην Ευρωβουλή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά. Οπως ανέφερε, τελευταία απόδειξη της πολτικής διακρίσεων αποτελεί το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές χρησιμοποίησαν προσχηματικά πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές για να προχωρήσουν στην κατεδάφιση μέρους του ελληνικού μειονοτικού χωριού Γυάλα, αφήνοντας εν μία νυκτί άστεγες αρκετές οικογένειες. Επειτα από καταγγελία των ενδιαφερομένων και σχετική έρευνα στις 9 Ιανουαρίου του 2009 η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε τη χορήγηση σχετικού δανείου του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνδέσμου, κρίνοντας ότι οι πράξεις της αλβανικής κυβέρνησης αντιβαίνουν στην πάγια πολιτική της για τον μη βίαιο εκτοπισμό.
Από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"
Πηγή:
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_5977.html#ixzz0xVR7P6ZH
http://boraeinai.blogspot.com/2010/08/blog-post_9773.html