Συμπληρώνονται σήμερα 42 ημέρες από τον θάνατο του ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και αντί μνημόσυνου παρουσιάζω τρεις ειδήσεις κυπριακού και ελληνικού ενδιαφέροντος.
Δυστυχώς φαίνεται ότι ο θάνατος του Τάσου Παπαδόπουλου έβαλε την ταφόπετρα και στο θέμα της αντίστασης ενάντια στους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν και στις βλέψεις τις Τουρκίας να καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, Τουρκικό προτεκτοράτο εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και οι τρείς ειδήσεις είναι σημαδιακές γιατί φαίνεται ότι την στιγμή που κάποιοι αισθάνονται τύψεις για ότι έγινε τον Ιούλιο του 1974 από τις ορδές του Αττίλα , κάποιοι άλλοι μαζί και μια σημαντική μερίδα της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου ξεχνά τι έγινε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974.
Για τον λόγο αυτό, όταν οι άλλοι μιλούν για επαναπροσέγγιση μα ποτέ για εισβολή… Όταν οι άλλοι μιλούν για συμβιβασμούς και όχι για χρέος ιστορικό απέναντι στην Πατρίδα… ένας καλαμαράς από την Αθήνα, που σαν έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού είδε κάποιους συμμαθητές του από την Σχολή Πυροβολικού του ΄73 να χάνονται για την Κύπρο δεν μπορεί να ξεχάσει και σας καλεί και ΕΣΑΣ να μην ξεχάσετε.
Για όλους αυτούς που ονειρεύονται μια Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ χωρίς την παρουσία των υπολειμμάτων της τουρκικής εισβολής και του σχεδίου Ανάν, για αυτούς που δεν ξέχασαν ποτέ, για όσους μιλούν για αλύτρωτες και όχι για χαμένες πατρίδες, αλλά κυρίως για τα παλικάρια που έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι εκείνο το καλοκαίρι του ‘74, θα στεκόμαστε όρθιοι και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους οι σύγχρονοι για άλλους ρεαλιστές, μα για εμάς ΕΦΙΑΛΤΕΣ.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ : Εγκλημα πολέμου
Ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς, κατά τη διάρκεια εκπομπής σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι είχε πει ότι κατά την εισβολή ο διοικητής του, του είχε δώσει εντολή να σκοτώσει αιχμαλώτους πολέμου
Πρόκειται για έγκλημα πολέμου, γράφει σήμερα ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", Μεχμέτ Γιλμάζ, αναφερόμενος στη δήλωση που έκανε ο τούρκος ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς ότι είχε σκοτώσει δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας δεκαεννιάχρονος αιχμάλωτος πολέμου, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.
Ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς, κατά τη διάρκεια εκπομπής σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι είχε πει ότι κατά την εισβολή ο διοικητής του, του είχε δώσει εντολή να σκοτώσει.
"Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας δεκαεννιάχρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του, με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δε λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα, έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα".
Η είδηση προβάλλεται σήμερα σε τουρκικές εφημερίδες όπως η Βατάν, η Χουριέτ, η Μιλιέτ και η Ραντικάλ.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8470&pubid=2254911
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ : ΑΚΕΛ: Κλίνατε προς... Ανάν
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Χάθηκε χθες μια πολύ σημαντική ευκαιρία Άς ευχηθούμε όχι η τελευταία? να επιστρέψει το ΑΚΕΛ σε μια γραμμή αντίστασης στην επιβολή μιας παραλλαγής του σχεδίου Ανάν ως λύσης του Κυπριακού. Η 105μελής Κεντρική Επιτροπή του κόμματος επέλεξε ως νέο γενικό γραμματέα τον Αντρο Κυπριανού, υποστηρικτή του σχεδίου Ανάν το 2004, με ψήφους 57 έναντι 48 του Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος υπήρξε το κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ που είχε ταχθεί με τον πιο κατηγορηματικό και μαχητικό τρόπο εναντίον του επαίσχυντου σχεδίου. Ο απελθών ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υλοποίησε την υπόσχεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέφυγε να τοποθετηθεί επί του προσώπου που προτιμούσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ.
Είχε φροντίσει όμως να καταστήσει σαφή την προτίμησή του προς τον Αντρο Κυπριανού προ ημερών με έμμεσο, αλλά σαφή για το στελεχικό δυναμικό του ΑΚΕΛ τρόπο, όταν απάντησε σε ερώτηση για τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ο διάδοχός του. Το μήνυμα ελήφθη και η πλειοψηφία της ΚΕ εναρμονίστηκε με την υπόδειξη του Δ. Χριστόφια, έστω και με ασυνήθιστα μικρή πλειοψηφία για την εκλογή γενικού γραμματέα. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται ΓΓ του ΑΚΕΛ χωρίς να υπάρξει πρόταση του Πολιτικού Γραφείου, δείγμα της σοβαρής διάστασης που υπήρχε στους κόλπους του και η οποία αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΚΕ.
Η πολιτική ουσία πάντως στο θέμα που μας ενδιαφέρει είναι ότι πλέον ο Δ. Χριστόφιας έχει λυμένα τα χέρια να κάνει σχεδόν όσες υποχωρήσεις θέλει στις συνομιλίες που διεξάγει με τον Ταλάτ, τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος ο Χριστόφιας δεν είναι πλέον ηγέτης του ΑΚΕΛ, άρα δεν δεσμεύεται πολιτικά από τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων, ενώ η εκλογή του Αντρου Κυπριανού διασφαλίζει ότι είναι πλέον σχεδόν αδύνατον το ΑΚΕΛ να υιοθετήσει αποφάσεις που να έρχονται σε σύγκρουση με τη γραμμή και τις θέσεις για τη λύση του Κυπριακού που θα προωθεί ο Δ. Χριστόφιας.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το δεξιό κόμμα ΔΗΣΥ είναι τυφλά προσηλωμένο όχι μόνο στο σχέδιο Ανάν, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο προωθήσουν οι Αμερικανοί, γίνεται αντιληπτό ότι το «ενδοτικό» μέτωπο ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ συγκεντρώνει περίπου το 70% των Ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων, έχοντας ουσιαστικά αντιστρέψει το συγκλονιστικό 76% του «Οχι» στο σχέδιο Ανάν το 2004.
Μόνο σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος μπορεί να υπάρξει αποστασιοποίηση ψηφοφόρων τους, αλλά και τότε αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τώρα πια δεν υπάρχει κανένας προβεβλημένος ηγέτης του μετώπου αντίστασης, των «απορριπτικών», όπως τους χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί τους.
Η κατάσταση έχει αλλάξει πλέον ριζικά και η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τις νέες, ευνοϊκές γι’ αυτήν συνθήκες.
Ο Ερντογάν το κατέστησε αυτό σαφές με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όταν εκβίασε ωμά και δημόσια την ΕΕ να ανοίξει αμέσως για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία το ενεργειακό κεφάλαιο που το έχει μπλοκάρει η Κύπρος, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αγκυρα δεν θα δεχθεί την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει αμερικανικών συμφερόντων αέριο από την Κασπία και την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη, ως αντίβαρο στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.
Η σπουδή του άθλιου στο θέμα αυτό προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ευθυγραμμιστεί με τον Ερντογάν προοιωνίζεται δύσκολες μέρες για την Κύπρο, τη στιγμή που η στάση της Λευκωσίας γίνεται όλο και πιο ενδοτική.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΤΗ :
«Η Κύπρος δεν είναι μέλος της ΕΕ»!
Αποτελεί δυστύχημα για την Κύπρο η διολίσθηση της εσωτερικής της κατάστασης σε φάση πολιτικής ηγεμονίας των ενδοτικών δυνάμεων, τη στιγμή που η Τουρκία μέσω του ίδιου του Ερντογάν καθιστά σαφές πως αποκλείεται να αναγνωρίσει ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία. «Μέλος της ΕΕ δεν είναι η Κύπρος, αλλά η Νότια Κύπρος, η οποία μάλιστα ξεγέλασε την ΕΕ και έτσι έγινε μέλος της», δήλωσε ωμά στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν. «Απορώ γιατί η ΕΕ θεωρεί προτιμότερο να ταχθεί με το μέρος μιας χώρας 700 χιλιάδων κατοίκων αντί με το μέρος μιας χώρας 70 εκατομμυρίων» πρόσθεσε, μη αφήνοντας απολύτως καμία ελπίδα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.
Αποτελεί δυστύχημα για την Κύπρο η διολίσθηση της εσωτερικής της κατάστασης σε φάση πολιτικής ηγεμονίας των ενδοτικών δυνάμεων, τη στιγμή που η Τουρκία μέσω του ίδιου του Ερντογάν καθιστά σαφές πως αποκλείεται να αναγνωρίσει ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία. «Μέλος της ΕΕ δεν είναι η Κύπρος, αλλά η Νότια Κύπρος, η οποία μάλιστα ξεγέλασε την ΕΕ και έτσι έγινε μέλος της», δήλωσε ωμά στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν. «Απορώ γιατί η ΕΕ θεωρεί προτιμότερο να ταχθεί με το μέρος μιας χώρας 700 χιλιάδων κατοίκων αντί με το μέρος μιας χώρας 70 εκατομμυρίων» πρόσθεσε, μη αφήνοντας απολύτως καμία ελπίδα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8777&pubid=2248773