Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ";;;


Ψαλιδίζουν τη δημοκρατία για να χωρέσει το ΔΝΤ

* Τροπολογία Παπακωνσταντίνου αφαιρεί απο τη Βουλή κάθε αρμοδιότητα για τις μελλοντικές συμφωνίες που αφορούν τον μηχανισμό στήριξης και τις αναθέτει στον υπουργό Οικονομικών

* Αιφνιδιαστική καταθεση, άρνηση του προεδρεύοντος να επιτρέψει ονομαστική ψηφοφορία, εσπευσμένη διάλυση της συνεδρίασης της Βουλής

Η κυβέρνηση αφαίρεσε χθες, με αιφνιδιαστική τροπολογία, αρμοδιότητες από τη Βουλή. Με τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και επί της οποίας η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, στο εξής η Βουλή δεν θα ψηφίζει, αλλά απλώς θα ενημερώνεται για συμβάσεις που αφορούν τον μηχανισμό στήριξης, δηλαδή πρακτικά τα πάντα. Τις αρμοδιότητες που αφαιρούνται από τη Βουλή αναλαμβάνει ως υπερεξουσίες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε την τροπολογία του "αναγκαστική και ασυνήθιστη, αλλά όχι αντισυνταγματική" και προκειμένου να δικαιολογήσει την τροποποίηση του νόμου που είχε ψηφίσει μόλις προχθές, προέβαλε ως δικαιολογία ότι "μας τη ζήτησε η Ε.Ε.". Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα χαρακτήρισε την κυβερνητική μεθόδευση ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την τροπολογία και τη διαδικασία κατήγγειλαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Η ύποπτη αλλαγή

Η αλλαγή επέρχεται στην τέταρτη παράγραφο του πρώτου άρθρου του νομοσχεδίου "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο". Από μία απλή ανάγνωση καθίσταται φανερό, ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της τροποποίησης που έκανε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το επίμαχο σημείο του νόμου (που ακόμη δεν είχε ψηφιστεί στο σύνολό του...) είχε ως εξής: "Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου εισάγονται στη Βουλή για κύρωση".

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τροποποίησε την τελευταία φράση του ως εξής: "Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους".

Πηγή:

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=541459


Ενταση και σενάρια προκάλεσε αιφνίδια διορθωτική τροπολογία

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Μία τροπολογία, που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, ήρθε χθες να πυρπολήσει εκ νέου το ήδη εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, να αναδείξει ένα ολονύχτιο οικονομικοδιπλωματικό θρίλερ που φαίνεται να εξελίσσεται μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας!

Τι συνέβη: Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ενώ πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας ενός νέου εκτάκτου νομοσχεδίου, εκείνου που αφορά την περικοπή των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους, ζήτησε να ψηφιστεί προσθήκη που άλλαζε φραστικά διάταξη του προ μόλις μιας ημέρας νόμου, εκείνου για τα έκτακτα μέτρα. Το ψηφισθέν έλεγε ότι «κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού» που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ «εισάγονται στη Βουλή για κύρωση». Η τροποποίηση: Πρώτον, αντικαθιστούσε τον όρο «κύρωση» από τις λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση». Δεύτερον, προσέθετε τη φράση πως οι συμφωνίες «ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».

Διαμαρτυρίες

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε αμέσως θύελλα διαμαρτυριών και ενστάσεων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απαντες υποστήριξαν ότι οι επίμαχες αλλαγές ανέτρεπαν το σύνολο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, γεγονός το οποίο καθιστούσε άκυρο το αποτέλεσμα της ταραχώδους προχθεσινής ονομαστικής ψηφοφορίας. Εφθασαν μάλιστα μέχρι του σημείου να λένε πως άκυρες θα πρέπει, τελικώς, να θεωρηθούν και οι διαγραφές βουλευτών από τα κόμματά τους, διότι τιμωρήθηκαν για κάτι που δεν ψηφίστηκε ορθά. Ο κ. Αλ. Τσίπρας προσήλθε εκτάκτως στη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε πως η αλλαγή αφορά μόνο τις συμβάσεις για εκταμίευση των ποσών με τα οποία θα στηριχθεί μέσω των δανείων η χώρα μας και σε καμία περίπτωση την ουσία του νόμου. Υπογράμμισε δε παράλληλα πως έπρεπε η τροπολογία να ψηφιστεί οπωσδήποτε πριν από το χθεσινό ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ώστε να έχει ισχύ η υπογραφή του, την οποία θα έθετε -κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού- στο πρώτο αίτημα εκταμίευσης δανείου. Πάλι εν μέσω μεγάλης έντασης, προχώρησε στη με συνοπτικές διαδικασίες ψήφιση του χθεσινού νομοσχεδίου και, φυσικά, της τροπολογίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που είχε ήδη αποχωρήσει εσπευσμένα από το Κοινοβούλιο με κατεύθυνση το αεροδρόμιο προκειμένου «να μη χάσει την πτήση προς Βρυξέλλες», το μόνο που πρόλαβε ήταν να απαντήσει στην ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με το πότε αποφασίστηκε η επίμαχη αλλαγή.

«Ενημερωθήκαμε σχετικά από την Ε.Ε.», σημείωσε, αναδεικνύοντας έτσι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή του παρασκηνίου, που φαίνεται πως βρίσκεται σε εγρήγορση επί 24ώρου βάσεως. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή, οι αρμόδιοι νομικοί σύμβουλοι στις Βρυξέλλες εντόπισαν το «πρόβλημα» μετά την προχθεσινοβραδινή ψηφοφορία και την ταχύτατη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δηλαδή, ή τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι περίπου τις 12 χθες το μεσημέρι, όταν εμφανίστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή με το χαρτί της αλλαγής ανά χείρας. Εξέλιξη η οποία δείχνει ότι και η παραμικρή «λεπτομέρεια» των πολυσέλιδων ελληνικών νόμων είναι διαρκώς στο μικροσκόπιο των δανειστών μας.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_08/05/2010_400273
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Αποφάσισε να υπογράφει διεθνείς συμβάσεις χωρίς την ψήφισή τους στη Βουλή


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΕΕ - ΔΝΤ

Παρακάμπτει ακόμα και τη Βουλή

Με απαράδεκτες διαδικασίες «πέρασε» τροπολογία που της δίνει το δικαίωμα να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο στην έγκριση των αντιλαϊκών «πακέτων»

Με μια προσβλητική για το λαό πραξικοπηματική ενέργεια, που ξεμπροστιάζει το πραγματικό περιεχόμενο της αστικής δημοκρατίας, των κομμάτων και των θεσμών της, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες την τελευταία στιγμή (στο τέλος της συνεδρίασης) και ψήφισε τροπολογία στο «Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», με την οποία καταργείται ουσιαστικά η Βουλή τόσο στο νομοθετικό της έργο, όσο και ως βήμα για την ενημέρωση του λαού και την αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κομμάτων, όπως το αξιοποιεί το ΚΚΕ.

Με την τροπολογία, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες και συμβάσεις με την ιμπεριαλιστική τρόικα, χωρίς αυτές να ψηφίζονται από τη Βουλή, η οποία πλέον απλά θα ενημερώνεται εκ των υστέρων.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι, μαζί με βουλευτές των άλλων κομμάτων, ζήτησαν την απόσυρσή της. Ομως, ο προεδρεύων, Γ. Νιώτης, προχώρησε εσπευσμένα στην ψήφισή της, χωρίς να δώσει την ευκαιρία στο ΚΚΕ να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία, όπως ζητούσε.

Η κατάπτυστη τροπολογία

Η τροπολογία ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και αλλάζει προς το χειρότερο ένα σημαντικό τμήμα του μνημονίου που ψηφίστηκε μόλις προχτές.

Στο κατάπτυστο κείμενο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. την Πέμπτη σημειωνόταν στο επίμαχο σημείο:

  • «Παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την ΕΕ, τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου ("μηχανισμός οικονομικής στήριξης"). Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου εισάγονται στη Βουλή για κύρωση».
  • Με τη χτεσινή τροπολογία, η τελευταία παράγραφος αλλάζει ως εξής: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα υπογράφει με την τρόικα και αυτόματα θα τίθεται σε ισχύ όποιο αντιλαϊκό μέτρο συναποφασίζεται στην πλάτη του λαού εντός των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (περικοπές μισθών, επιδομάτων, εργατικών κατακτήσεων, κ.ά.), προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα ο μηχανισμός δανειοδότησης. Ολα αυτά τα μέτρα θα ισχύουν με την υπογραφή του υπουργού και η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται.

Δικαιολογώντας την απαράδεκτη τροπολογία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή γίνεται για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση των ποσών δανεισμού στην ώρα τους από την ΕΕ και οι συμβάσεις αυτές «στη συνέχεια θα έρθουν και στη Βουλή για συζήτηση και κύρωση». Αυτό όμως έρχεται σε καταφανέστατη αντίφαση με την τροπολογία που ψηφίστηκε, αφού ο υπουργός αφαίρεσε τη φράση «κύρωση από τη Βουλή», και την αντικατέστησε με τη «συζήτηση στη Βουλή».

Σύνταγμα και νόμοι στα μέτρα τους

Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών ισχυριζόταν απροκάλυπτα ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ήταν αίτημα των «συνεταίρων» στο μηχανισμό δανειοδότησης. Οπως σημειώνεται, χτες «το πρωί και μετά την ψήφιση του νόμου, τέθηκε από τους αντισυμβαλλόμενους της χώρας μας το νομικό ζήτημα της κύρωσης της δανειακής σύμβασης πριν υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης, εκτός και αν προβλεπόταν ρητά με διάταξη νόμου, ότι η δανειακή σύμβαση καθίσταται δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από την υπογραφή της».

Με δυο λόγια, κατά την εξήγηση του υπουργείου, ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, αξίωσαν - και κατάφεραν - η υπογραφή του υπουργού να μην υπόκειται σε καμιάς μορφής επικύρωση από τη Βουλή και να αποτελεί δέσμευση για το κράτος αυτόματα μόλις υπογραφεί από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αποκαλύπτει και μια ακόμα αθλιότητα. Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η τροπολογία «πατάει» στο άρθρο 36, παρ. 1 του Συντάγματος, όπου για άλλου είδους συμφωνίες και συνθήκες προβλέπεται γι' αυτές να «ανακοινώνονται στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις».

Η θέση αυτή είναι ψευδέστατη και δείχνει ότι τα αστικά κόμματα ερμηνεύουν το Σύνταγμα κατά το δοκούν, κάνοντάς το λάστιχο. Κι αυτό επειδή οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του ίδιου άρθρου, που επικαλείται ο υπουργός, προβλέπουν χωρίς περιστροφές τα εξής:

«2. Οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Ελληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει.

3. Μυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά.

4. Η κύρωση διεθνών συνθηκών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης κατά το άρθρο 43 παράγραφοι 2 και 4».

Εκλεισε το θέμα άρον άρον

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και τόνισε ότι το περιεχόμενό της «αποδεικνύει αυτό που από καιρό λέει το ΚΚΕ, ότι ήδη έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο».

Εμείς, συνέχισε, λέγαμε από το 1991 ότι διά μέσου της Συνθήκης του Μάαστριχτ εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Τόνισε ακόμα ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η επίκληση του Συντάγματος είναι πλέον «λάστιχο», αφού τα αστικά κόμματα όποτε θέλουν το τσαλαπατάνε και όποτε θέλουν το επικαλούνται.

Παρά τις διαμαρτυρίες βουλευτών και από τα άλλα κόμματα, ο προεδρεύων, Γ. Νιώτης, προχωρούσε στη διαδικασία ψήφισης. Με παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, ζήτησε να σταματήσει η συνεδρίαση, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Μέσα σε κλίμα έντασης από τις διαμαρτυρίες των βουλευτών, τελικά ο Γ. Νιώτης έκλεισε τη συνεδρίαση, ανακοινώνοντας ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία παρά το γεγονός ότι στην Ολομέλεια ήταν παρόντες λιγότεροι από πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

Υπενθυμίζεται ότι εάν δε γίνει ονομαστική ψηφοφορία, τα νομοσχέδια υπερψηφίζονται με την αρχή «της δεδηλωμένης». Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, και του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε. Ανάλογες παραστάσεις διαμαρτυρίας έκαναν και οι ΚΟ του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Από το γραφείο του προέδρου της Βουλής δεν υπήρξε καμία αντίδραση για το θέμα.


Πηγή:

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=8/5/2010&id=12087&pageNo=11&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: