-->

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ερντογάν σε Κιλιτσντάρογλου: «Τα νησιά του Αιγαίου εσείς τα δώσατε»




Ερντογάν σε Κιλιτσντάρογλου: «Τα νησιά του Αιγαίου εσείς τα δώσατε»

Η προκλητική συζήτηση για 18 νησιά που βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή» συνεχίζεται στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντά σε υψηλούς τόνους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Τα νησιά του Αιγαίου εσείς τα δώσατε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στη Νικομήδεια (Ίσμιτ).
Το ζήτημα των 18 «υπό ελληνική κατοχή» νησιών επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον κατηγορεί ότι δεν το έθεσε στο τραπέζι. Η απάντηση του προέδρου της Τουρκίας ωστόσο ήταν αιχμηρή, θυμίζοντας πως το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπέγραψε τη συνθήκη της Λοζάνης.
«Αν ρωτήσεις τον Κιλιτσντάρογλου, θα πει ότι νικήσαμε στη Λοζάνη. Και μετά στέλνει το λογαριασμό στην κυβέρνηση του ΑΚΡ για τα νησιά. Τα νησιά εσείς τα δώσατε. Εσείς. Οι αρχηγοί του δικού σας κόμματος τα έδωσαν! Τώρα σου ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία. Και αυτά τα αρχεία θα περιέχουν και τη Λοζάνη. Και τότε θα τους τα φέρω μπροστά τους και ενώπιον του έθνους και θα τους τα εξηγήσουμε. Και τότε θα δουν, ποιος, πού και τι έδωσε», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι παράλληλα με την επιχείρηση στο Άφριν διεξάγουν έναν διπλωματικό αγώνα ώστε να εξηγήσουν στον κόσμο τη νομιμότητα της επιχείρησης και να μην υποστούν μία ήττα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως έγινε και στη Λοζάνη. «Αν δεν εξηγήσεις τον εαυτό σου στη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε και στην ιστορία, θα κερδίσεις στο πεδίο των μαχών, αλλά θα χάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και στη Λοζάνη το ίδιο δεν έγινε; Αυτό έγινε», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: