-->

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Μάνος Χωριανόπουλος: Ο λόγος της αγάπης




 Ο λόγος της αγάπης

Οι εκπρόσωποι μιας θρησκείας αγάπης πρέπει να προσεγγίζουν τα προβλήματα με τον ανάλογο τρόπο.

γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος

Ο χριστός, ως νήπιο, έγινε "ο πρώτος άστεγος Θεός" -ας επιτραπεί ο όρος- που βίωσε την προσφυγιά και την ξενιτιά, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει τον τόπο της γεννήσεως Του και να μεταβεί με τους γονείς του στην Αίγυπτο. «Πιστεύουμε βαθύτατα στο ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα για την κοινωνία μας». Πρόκειται για μέρος των όσων είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Δύο παρεμβάσεις για κρίσιμα θέματα της εποχής, που υπενθυμίζουν σε όλους ότι οι εκπρόσωποι μιας θρησκείας αγάπης πρέπει να προσεγγίζουν τα κοινωνικά προβλήματα με τον ανάλογο τρόπο.
Η δήλωση Βαρθολομαίου για το θέμα της στέγασης, ως αναφαίρετο δικαίωμα, τοποθετεί με δυο κουβέντες ένα «καυτό» κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα στην πραγματική του βάση. Ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη για τους ασθενέστερους, χωρίς ναι μεν αλλά. Αυτό καλό είναι να το θυμούνται όσοι ασκούν εξουσία στα εγκόσμια.
Η αναφορά στον Χριστό ως «πρώτο άστεγο Θεό» και πρόσφυγα έρχεται ως φως στο σκοτάδι όσων από άμβωνος κηρύσσουν το μίσος, όταν υποτίθεται ότι εκπροσωπούν μια θρησκεία αγάπης. Είναι επίσης απάντηση σε όσους κάνουν τον σταυρό τους την ίδια στιγμή που μισούν με πάθος τον πρόσφυγα, τον άστεγο, τον φτωχό και τον κυνηγημένο.
Η κρίση και το Προσφυγικό έριξαν πολλές μάσκες και στους κόλπους της Εκκλησίας. Ιεράρχες που θα έπρεπε να βοηθούν χωρίς διακρίσεις, μετατράπηκαν σε ντουντούκες ακροδεξιών απόψεων και άρχισαν να χαριεντίζονται με πρώην παγανιστές και νυν χριστιανούς νεοναζί.
Είναι πολύ σημαντικό η φωνή αυτών που προτάσσουν την αλληλεγγύη να καλύψει τις παραφωνίες εκείνων που έχουν βρει στο μίσος μια σταθερή πηγή αύξησης της εξουσίας και της επιρροής τους, εκμεταλλευόμενοι μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. ·

Δεν υπάρχουν σχόλια: