-->

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥΣ

Τροπολογία (και) για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων



της Μαρίνας Μάνη 

Η (σχεδόν μεσονύχτια) τροπολογία Γιαννίτση για την «απελευθέρωση» της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων οδήγησε σε δύο συμπεράσματα. Πρώτον, ότι οι εκλογές… θα γίνουν, σε πείσμα των επίμονων σεναρίων που κυκλοφόρησανκαι χθες περί του αντιθέτου. Δεύτερον, ότι… λεφτά υπάρχουν όταν πρόκειται για τις εκλογικές ανάγκες των κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης κατέθεσε αργά τη νύχτα την τροπολογία με την οποία ξεμπλοκάρουν οι τρεις δόσεις της ετήσιας  χρηματοδότησης στα κόμματα (η τελευταία του 2011 και οι δύο πρώτες του 2012) οι οποίες είχαν μπλοκάρει λόγω των υπέρογκων χρεών των κομμάτων στις Τράπεζες.

Στην τροπολογία μάλιστα προβλέπεται ότι αυτά τα ποσά που απελευθερώνονται δεν θα μπορούν να κατασχεθούν από τους πιστωτές (σ.σ. τις Τράπεζες) ή να παραχωρούνται από τα ίδια τα κόμματα σ΄αυτούς, ώστε να διατεθούν, στο σύνολό τους,  στις εκλογικές ανάγκες.


Επισημαίνεται, πάντως, ότι για τις επόμενες δόσεις του 2012 και για τις αντίστοιχες των επόμενων ετών θα ισχύσουν οιπεριορισμοί και οι δεσμεύσεις που έχουν αποδεχτεί τα κόμματα με όσες Τράπεζες έχουν συνάψει δάνεια.

Για την Ιστορία, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά, το 2001… έλαβον: ΠΑΣΟΚ 21,8 εκατ. ευρώ. ΝΔ 17 εκατ., ΚΚΕ 5,2 εκατ., ΛΑΟΣ 4,4, εκατ., ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. και Οικολόγοι Πράσινοι (σ.σ. εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή) 1,8 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία Γιαννίτση, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, κατατέθηκε λίγο μετά την απόσυρση της …έτερης τροπολογίας, Βορίδη, για τους βυτιοφορείς, η οποία θεωρήθηκε από όλους ότι αποσκοπούσε στο να παραμείνει «κλειστό» το επάγγελμα.

capital.gr




Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: