-->

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

«Λανθασμένη» θεωρεί ο Ταλάτ την προσέγγιση της Άγκυρας στο θέμα του φυσικού αερίου

«Ο Έρογλου δεν θέλει λύση»

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 11:52 πμ

«Εάν ο Έρογλου θέλει λύση, εγώ είμαι αστροναύτης» είπε χαρακτηριστικά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
 
 
 
 
«Εάν ο Έρογλου θέλει λύση, εγώ είμαι αστροναύτης» είπε χαρακτηριστικά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Λευκωσία: Λανθασμένη χαρακτήρισε ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την προσέγγιση της Άγκυρας στο θέμα του φυσικού αερίου, καθώς, στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων υπάρχει πολεμική αναφορά.

Μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Κίπρις, ο Ταλάτ ανέφερε πως «στο τέλος, η Τουρκία δεν είπε ξεκάθαρα θα πάμε να χτυπήσουμε, θα διαλύσουμε την πλατφόρμα, αλλά είπε λέξεις που θα μπορούσαν να σχολιαστούν ως τέτοιες (πολεμικές απειλές)» -κάτι που, συνέχισε, «είναι σίγουρα λάθος, εάν θα επιτίθετο θα μπορούσε να το πει, αλλά εάν δεν το κάνεις, δεν το λες».

Υποστήριξε δε ότι οι Ελληνοκύπριοι προχωρούν στις έρευνες για το φυσικό αέριο για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, λέγοντας πως επί δικής του εποχής είχε υπογραφεί συμφωνία με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και της είχε δοθεί άδεια για έρευνες στην περιοχή.

«Αυτή τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι κάνουν γεωτρήσεις και εάν εσείς μια σοβαρή γεώτρηση δεν μπορείτε να κάνετε, δεν μπορείτε και να απαντήσετε σε αυτούς. Η πιο αποτελεσματική απάντηση ίσως να ήταν η λύση του Κυπριακού, το βήμα για την ειρήνη. Εκτός από το να απειλείς, να προκαλείς. Δεν έχουμε τέτοια δύναμη» συμπλήρωσε ο κ. Ταλάτ.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε ο Ταλάτ, χειρίστηκε πολύ καλά τις σχέσεις της με το Ισραήλ και αφού πήρε τη στήριξη του Τελ Αβίβ άρχισε τις έρευνες για το πετρέλαιο: «Αυτή τη συγκυρία έπρεπε να την αξιολογήσουν πολύ καλά οι Τουρκοκύπριοι και η Άγκυρα. Κατά την άποψή μου εμείς τώρα κάτσαμε. Και εμείς θα ψάξουμε για πετρέλαιο, λέχθηκε. Πού θα ψάξουν κανείς δεν ξέρει. Ρώτησαν τον Κιουτσιούκ και ούτε αυτός ξέρει».

Όσο δε αφορά τη «συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι για αυτό, όπως και δεν γνωρίζει εάν υπάρχει τέτοια συμφωνία στον κόσμο. «Υπάρχει συμφωνία για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας άραγε; Υπάρχει για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά εγώ δεν ξέρω τι είναι οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αμφισβήτησε την άποψη ότι όποιος και να είναι στην εξουσία στα κατεχόμενα οι εντολές έρχονται από την Άγκυρα και εκτελούνται: Είπε πως επί δικής του «προεδρίας» δεν υπήρχαν εντάσεις με την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα πως η Άγκυρα δέχθηκε ακόμα και τη διασταυρούμενη ψήφο στις συνομιλίες.

Ενώ, συνέχισε, επί «προεδρίας» Έρογλου και ειδικά για τα οικονομικά μέτρα, η «κυβέρνηση» του κόμματος Εθνικής Ενότητας απαντούσε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις απλώς «τι να κάνουμε, η Τουρκία το θέλει».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αμφισβήτησε μάλιστα ανοικτά την επιθυμία τόσο του Ντερβίς Ερογλου όσο και του Ραούφ Ντενκτάς παλαιότερα για λύση του Κυπριακού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν ο Ερογλου θέλει λύση, εγώ είμαι αστροναύτης».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν προτίθεται να θέσει ξανα υποψηφιότητα, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο: «Δεν υπάρχει σκέψη να γίνω υποψήφιος, αλλά και να μην είμαι δεν υπάρχει», λέγοντας πως θα το δείξουν οι συνθήκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/80703

Δεν υπάρχουν σχόλια: