-->

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εξαθλιώνουν τα «τιμημένα γηρατειά»


 
ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, 
ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΥΣΙΝΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 
ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΠΑΣΧΑ -ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣ, 
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΑΦΚΑ, 
ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ... ΧΑΔΙ

ΜΕΙΩΝΟΥΝ έως και 40% (!) τις αποδοχές των συνταξιούχων μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες και μετακυλίουν στους απόστρατους της εργασίας το μεγαλύτερος βάρος για τα ελλείμματα στα κρατικά και στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Θα ευχόταν κανείς το ποσοστό αυτό να είναι... τυπογραφικό λάθος. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί το συνδυαστικό αποτέλεσμα της επιβολής τριών διαφορετικών εισφορών στο σύντομο διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου 2011 και αρκετών νέων φόρων. Είναι τέτοια η μείωση στις συντάξεις, που το περυσινό «χτύπημα» με την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων αλλά και την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ μοιάζει πλέον με... ημίμετρο. 

Η ιστορία των περικοπών δεν τελειώνει εδώ... Εκτός από την ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ, που επιβλήθηκε σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Σεπτεμβρίου, θα έρθει και νέα μείωση από την 1η Νοεμβρίου, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα πληγούν και από τη μείωση του αφορολόγητου σε επίπεδα πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας (5.000 ευρώ). Το εφιαλτικό χρονικό για τους συνταξιούχους ξεδιπλώνεται ως εξής: 

* Την 1η Ιουλίου θεσπίζεται αναδρομικά ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις στα 2.774 ευρώ και όλες οι συντάξεις προσαρμόζονται αυτόματα στο συγκεκριμένο επίπεδο.
* Την 1η Αυγούστου αυξάνεται η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ που έχει εγκαθιδρυθεί από το 2010. Αντί η εισφορά να υπολογίζεται με συντελεστές 3%-10% (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης), λογαριάζεται πλέον με συντελεστές που φτάνουν ακόμη και στο 14%. Το νέο μέτρο πλήττει όλους τους συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ τον μήνα.
* Πρώτη φορά καθιερώνεται από την 1η Αυγούστου ηλικιακό... πλαφόν. Οσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους καλούνται να θυσιάσουν το 6%-10% της σύνταξής τους. Πλήττονται και πάλι οι έχοντες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.
* Την 1η Σεπτεμβρίου πέφτει το πρώτο ψαλίδι στις επικουρικές, το οποίο αγγίζει όλες τις αποδοχές άνω των 300 ευρώ και κυμαίνεται στο 3%-10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Στο τέλος του μήνα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση από την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011.
* Τον Οκτώβριο, και οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι όπου μένουν. Για 100 τ.μ., θυσιάζουν 300-1.600 ευρώ, ακόμη και για σπίτια ηλικίας 26 ετών. Στην επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί και η δεύτερη δόση του πολυεκκαθαριστικού.
* Την 1η Νοεμβρίου καθιερώνεται μία ακόμη εισφορά στις κύριες συντάξεις. Κόβεται το 20% του τμήματος της σύνταξης άνω των 1.200 ευρώ. Αν μάλιστα ο συνταξιούχος είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών, χάνει το 40% του τμήματος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Από κοντά και η τρίτη δόση του πολυεκκαθαριστικού.
* Από την 1η Νοεμβρίου θα ισχύσει η νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις. Το τελικό ύψος της περικοπής θα διαφέρει από ταμείο σε ταμείο.
* Είτε από την 1η Νοεμβρίου είτε από την 1η Ιανουαρίου 2012, ενεργοποιείται και το νέο αφορολόγητο. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, ενώ θα φανεί αν θα εξακολουθήσει να ισχύει το μέτρο που προέβλεπε διατήρηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
* Τον Δεκέμβριο, κλείνει (εκτός απροόπτου) ο φετινός κύκλος των δυσάρεστων εκπλήξεων με την καταβολή της 2ης δόσης του ειδικού τέλος της ΔΕΗ. 


Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=312536 

Δεν υπάρχουν σχόλια: