-->

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η "ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Στις ασφυκτικές πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες από τους Ευρωλαϊκούς ομοϊδεάτες του, σε συνέχεια του μπαράζ των προηγούμενων ημερών για επίδειξη συναίνεσης, ο Αντώνης Σαμαράς απαντά μέσω των «Financial Times» ότι δεν θα ψηφίσει η Ν.Δ. το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Μου ζητάνε να τους στηρίξω για να δώσουν σε έναν ασθενή ένα φάρμακο το οποίο τον σκοτώνει. Δεν θα το κάνω» δηλώνει. 

 

Παπανδρέου, Σαμαράς στη βουλή Η θέση του αυτή προκαλεί και εσωκομματικές αναταράξεις. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «θέλω να πάρουμε τα λεφτά», «αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος, θα την έδινα» («Σκάι»). Η δήλωσή του έπαιξε στα ΜΜΕ ως θέση διαφοροποίησης απέναντι στη γραμμή Σαμαρά - που ήταν. Τηλεφώνησε όμως ο ίδιος στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη για να τον ενημερώσει ότι θα κάνει διευκρινιστική δήλωση ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα ήθελε να φτάσει το θέμα στα άκρα.

Οι «F.Τ.» σημειώνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την άρνησή του να ψηφίσει «κονιορτοποιεί τις ελπίδες των ξένων δανειστών ότι οι πολιτικές τάξεις του έθνους θα ενωθούν σε μια τελευταία προσπάθεια για να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η βασική του αντίρρηση στις πολιτικές της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι ότι επιβάλλει αύξηση των φορολογικών βαρών όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Η ύφεση εξαθλιώνει 

«Αυτό εξαθλιώνει την κοινή γνώμη η οποία ήδη υποφέρει από μεγάλη ανεργία και οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν στοιχίσει το κλείσμο επιχειρήσεων ή την αποχώρησή τους από τη χώρα», δηλώνει ο Α. Σαμαράς. «Οταν ανεξαρτήτως των θυσιών δεν βλέπεις φως στο τέλος του τούνελ, θυμώνεις και εξοργίζεσαι εναντίον του συστήματος -όχι εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και κομμάτων- και αυτό είναι επικίνδυνο», τονίζει.

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι «θα ήταν ανθελληνικό και αντιευρωπαϊκό να επιμένουμε σε πολιτικές που δεν δημιουργούν αρκετές προοπτικές για τη μείωση του ελλείμματος». «Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα πολύ υπέρ της Ευρώπης· δεν πρέπει να χάσουμε αυτή μας την ταυτότητα», τόνισε.
«Εχω δηλώσει επανειλημμένως ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα».

Θυμίζουμε, πάντως, ότι ο Α. Σαμαράς, σε ένα αντίστοιχο υποθετικό σενάριο, είχε πει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό (των 180 ψήφων) και δεν θα δίσταζε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ούτε η Συγγρού θέλει να κοντραριστεί με τον Μητσοτάκη. Σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. αναγνώρισε ότι έχει κάποιες δικές του απόψεις οι οποίες όμως αναφέρονται και σε ένα κοινό, των νεοφιλελεύθερων, το οποίο ενδιαφέρει εκλογικά και τη Ν.Δ. που είναι ένα «πολυσυλλεκτικό κόμμα». Αν δεν ονομαζόταν Μητσοτάκης και δεν ήταν αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη, το πιο πιθανό είναι να τον αντιμετώπιζε διαφορετικά.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος που οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τη ΔΑΚΕ. Ο βουλευτής καταγγέλλει τον «κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό» και ανοίγει πόλεμο και με τους γαλάζιους συνδικαλιστές, ενώ ο τομεάρχης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στις διακοπές ρεύματος, κατήγγειλε την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ ότι ενώ γνώριζαν για τις απεργίες δεν πήραν έγκαιρα μέτρα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=286839

Δεν υπάρχουν σχόλια: