-->

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

«Φυλλορροεί» η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με ορατή την προοπτική για πρόωρες εκλογές...



«Ζορίζεται» η κυβέρνηση στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού νόμου. Δύο βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι θα το καταψηφίσουν, ενώ εάν από τις 155 ψήφους  των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, δεν κατορθώσει η κυβέρνηση να λάβει τις 151, τότε οφείλει να στηριχθεί σε «δάνειες»  δυνάμεις άλλων κομμάτων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Το κλίμα χειροτερεύει, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν και πρόσθετα μέτρα πέραν των ανακοινωθέντων, κατά τη συζήτηση της δεύτερης ανάγνωσης του  Μεσοπρόθεσμου,  στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μια συζήτηση, που έκλεισε με την υπερψήφισή του  κατά πλειοψηφία από τους κυβερνητικούς βουλευτές, θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Αντιδράσεις βουλευτών ΠΑΣΟΚ
Παρά τη φιλολαϊκή φρασεολογία του κ. Βενιζέλου, το σχόλιο του βουλευτή Νίκου Σαλαγιάννη, ότι επί ένα 20μηνο δεν προετοιμάστηκε κανένας μηχανισμός ανάπτυξης και αυτό «δεν είναι ανικανότητα ή αναποτελεσματικότητα. Είναι πολιτική ανηθικότητα», αποτελεί την πεμπτουσία των διαφωνιών μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αναστασιάδης και  Θωμάς  Ρομπόπουλος, εμμένουν στη θέση τους ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Μάλιστα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ρομπόπουλος μιλώντας στον Real fm άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα αμέσως μόλις καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μασάω από την απειλή ότι δε θα δοθεί η πέμπτη δόση».

Ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αθανασιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι θα καταψηφίσει προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θα θυσιαστώ για να δει κάτι καλύτερο η κοινωνία» .

Ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας  στο Βήμα 99,5 FM σημείωσε: «Ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε αλλαγές. Διεκπεραίωσε μια υπόθεση που σε μεγάλο βαθμό ήταν διαμορφωμένη. Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα είναι ότι οι γέφυρες επικοινωνίας με τον κόσμο κόβονται κάθε μέρα και πιο πολύ. Δεν πιστεύει κανένας κανέναν. Μιλάμε και δεν μας ακούει κανένας. Και κανένας Βενιζέλος δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και να απαλλάξει το μεσαίο στρώμα της κοινωνίας αν δεν πιάσει πρώτα τη φοροδιαφυγή και τη σπατάλη. Δεν το κάναμε 20 μήνες, αλλά δεν προετοιμάσαμε και έναν μηχανισμό. Και αυτό δεν είναι ανικανότητα ή αναποτελεσματικότητα. Είναι πολιτική ανηθικότητα. Μας βασανίζει όλους ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, αν δεν υπάρξει ένα μνημόνιο ανάπτυξης».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο  «Βήμα 99,5», ερωτηθείς εάν θα ψηφίσει απάντησε: «Ανοιχτό είναι το θέμα. Παρακολουθώ με πολλή προσοχή τι συντελείται μέσα στην κοινωνία και σήμερα στην ομιλία μου στη Βουλή έβαλα θέματα και είπα ότι αυτή τη στιγμή συντελείται μια διεργασία στην κοινωνία ότι «εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα». Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την κοινωνική γαλήνη».

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι αναμένει δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή λέγοντας: «Εκείνο που περιμένω είναι η κυβέρνηση να δεσμευτεί με συγκεκριμένο τρόπο και χρονικούς ορίζοντες για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή. Γιατί όλα προκύπτουν από εκεί και πάμε στους "συνήθεις υπόπτους" για να παίρνουμε έσοδα. Προκύπτουν από την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να βρει πηγές. Εγώ, λοιπόν, όταν δεν παίρνω απαντήσεις σ' αυτά τα ζητήματα, τι πρέπει να κάνω;».

Ο υπουργός Οικονομικών

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται προπαρασκευαστικά το Μεσοπρόθεσμο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμερίστηκε την αγωνία των βουλευτών και των πολιτών, αλλά πρόσθεσε ότι «μόνο αν δουλέψουμε πειθαρχημένα και συστηματικά θα πάει καλά η χώρα»

«Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τις επιλογές που θα θέλαμε και αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με άδικα μέτρα» προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές για την πολιτική του προκατόχου του για να προσθέσει: «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθωθούν οι μεγάλες αδικίες. Όμως, να ξέρετε ότι απέναντι μας συναντάμε τείχος. Έπρεπε να κλείσουμε τα ζητήματα και έπρεπε να κλείσουν οι αριθμοί. Εμείς είμαστε υπόλογοι απέναντι σε ανθρώπους, δυστυχώς οι συνομιλητές μας υπολογίζουν μόνο αριθμούς. Προκειμένου η λίστα να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές μας, έπρεπε αναγκαστικά να καταφύγουμε σε βαριά μέτρα, κυρίως στο φόρο εισοδήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο εφαρμοστικός νόμος θα περιέχει ρύθμιση για το νέο ταμείο, που θα συσταθεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015. «Το πρώτο κεφάλαιο του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που θα αποτελείται από πενταμελές   συμβούλιο και θα ενημερώνει διαρκώς την Βουλή» προσέθεσε, διευκρινίζοντας  ότι οι εταίροι μας θα έχουν δύο παρατηρητές στο συμβούλιο που θα μεταφέρουν τεχνογνωσία και δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Απηύθυνε και ο κ. Βενιζέλος έκκληση για συναίνεση και προς την αντιπολίτευση και προς τους βουλευτές του κόμματος του. Τόνισε χαρακτηριστικά : «Είμαι βέβαιος, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα το σκεφτούν αυτό πάρα πολύ σοβαρά γιατί διαφορετικά εμφανίζεται μια εικόνα η οποία είναι άδικη και προκλητική. Εμφανίζεται η εικόνα ενός φάσματος πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις όσες έτυχε να είναι στην αντιπολίτευση ενώ ξέρουν τι είναι επιτακτικό, τι είναι αναγκαίο, τι είναι αναπόφευκτο και τι είναι επώδυνο δεν μετέχουν στην ευθύνη, αλλά απολαμβάνουν την ταλαιπωρία των βουλευτών της πλειοψηφίας που καλούνται να σηκώσουν ένα ιστορικό βάρος με μια σκέψη πάρα πολύ απλή «αναλάβετε το κόστος, ξέρουμε ότι αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά τι να κάνουμε; Έτυχε να έχουμε αυτούς τους ρόλους και ας παίξει ο καθένας το ρόλο του, δηλαδή ο ένας να είναι κυβέρνηση και ο άλλος αντιπολίτευση».

Να σημειωθεί εάν από τους 155 βουλευτές που είναι σήμερα η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίσουν οι δύο προαναφερθέντες, αρκούν μόνο δύο (και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που διαφωνούν με πτυχές ή το όλον του Μεσοπρόθεσμου) για να μη συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 151 βουλευτών για την απλή πλειοψηφία. Βέβαια, εάν Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός ψηφιστούν χάρη στη στήριξη άλλων κομμάτων, θεωρείται βέβαιο ότι ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, πέρα από τις όποιες δηλώσεις...

http://www.eklogika.gr/news/5217

Δεν υπάρχουν σχόλια: