-->

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πριόνι 10% κάθε χρόνο στο εφάπαξ

ΠΕΡΙΚΟΠΗ 30% ΕΩΣ ΤΟ 2013, ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ * ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, 40.000 ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Πριόνι 10% κάθε χρόνο στο εφάπαξ


Με τη μέθοδο του... ΛΑΦΚΑ θα περικοπεί το 30% του εφάπαξ στο Δημόσιο. Αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε η πρώτη δόση θα φτάσει στο 10%. 


Ακόμη και συνταξιούχους που περιμένουν εδώ και χρόνια το εφάπαξ θα πιάσουν οι περικοπές που αρχίζουν από τον Σεπτέμβριο  



Ακόμη και συνταξιούχους που περιμένουν εδώ και χρόνια το εφάπαξ θα πιάσουν οι περικοπές που αρχίζουν από τον Σεπτέμβριο Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, θα επιβληθεί περικοπή 10% για τα εφάπαξ που θα εκταμιευτούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2012, μετά και την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης για τα κρυφά (μελλοντικά) ελλείμματα του Ταμείου Πρόνοιας.

Τέλος, η τρόικα απαιτεί ένα επιπλέον «κούρεμα» κατά 10% από το 2013. Ετσι, από 50.000 ευρώ, που κυμαίνεται σήμερα -σε μέσα επίπεδα- το εφάπαξ, θα περιοριστεί στα 35.000 ευρώ, αν και όσοι έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης (μητέρες με ανήλικο, τρίτεκνοι κ.ά.) θα λάβουν αποδοχές κάτω και από 25.000 ευρώ.

Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» και τους 40.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι αναμένουν έως και 28 μήνες το εφάπαξ. Και όσους δηλαδή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εφάπαξ και μόνο λόγω οικονομικής αδυναμίας του Ταμείου δεν έχουν ικανοποιηθεί τα σχετικά αιτήματα.
Η εν λόγω ρύθμιση κινείται στο όριο της συνταγματικότητας, γι' αυτό και έχει ανακαλυφθεί η διέξοδος του... ΛΑΦΚΑ.

Η περικοπή στο εφάπαξ θα έχει τη μορφή παρακράτησης (εισφορά αλληλεγγύης) στα εκταμιευόμενα ποσά και όχι μείωσης των αποδοχών (νέος τρόπος υπολογισμού κ.ά.).
Περιμένουν 2 δισ. ?

Να σημειωθεί ότι οι σχεδόν 40.000 συνταξιούχοι διεκδικούν ένα ποσόν που πλέον προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Και το οποίο υπολογίζεται πλέον και στο δημοσιονομικό πρόβλημα (έλλειμμα γενικής κυβέρνησης). Τα δε έσοδα του Ταμείου αρκούν μόλις για την απόδοση 6.000 εφάπαξ το χρόνο.

Το «κούρεμα» των εφάπαξ έρχεται ως συνέχεια των περικοπών στις συντάξεις, της επιβολής ειδικής εισφοράς στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ και την ειδική εισφορά 6%-10% για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που λαμβάνουν πάνω από 1.700 ευρώ μικτά το μήνα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η επιβολή εισφοράς 3% στους δημόσιους υπαλλήλους υπέρ των εσόδων του ΟΑΕΔ (στο βαθμό που διεγράφησαν οι υποχρεώσεις του προϋπολογισμού προς τον οργανισμό Απασχόλησης λόγω δημόσιων ελλειμμάτων) και για την ενίσχυση των ανέργων.

Ομως, ένα ποσοστό από αυτή την εισφορά ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προτείνει να κατευθυνθεί στο Ταμείο Πρόνοιας, προκειμένου να μην επιβληθεί μια τόσο μεγάλη περικοπή (κατά 30%) στο εφάπαξ. Κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχεται η τρόικα.

Μια άλλη πρόταση αφορά την ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας (4% το μήνα) και των 60.000 επί συμβάσει εργαζομένων στο Δημόσιο, έναντι της προοπτικής ότι όταν ωριμάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα θα λάβουν και αυτοί εφάπαξ...

Το ταμειακό πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί και με ένα δάνειο 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), το οποίο εμφανίζεται πλεονασματικό. Ωστόσο τα εν λόγω αποθεματικά δεν οφείλονται στις εισφορές (αναφέρονται μόνο στο 1% του μισθού, όταν στους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους ανέρχονται στο 4%), αλλά σε κοινωνικούς πόρους (εισφορά επί των δημοτικών έργων).

Τώρα, το κυβερνητικό σχέδιο -τη υποδείξει και των συνδικαλιστών του κλάδου- προβλέπει την επανένωση του Ταμείου Πρόνοιας του ΤΑΔΚΥ με το επικουρικό. Να ακυρωθεί δηλαδή η διαδικασία ενοποιήσεων του 2008 (ν. 3655) επί Πετραλιά, έτσι ώστε να χάσουν οι επιτηρητές τα αποτυπώματα των κοινωνικών εισφορών και να μην περικοπεί το εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων στη βάση των εισφορών που πληρώνουν.


http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=282206

Δεν υπάρχουν σχόλια: