-->

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους συνέχεια…

Του Γιώργου Καισάριου

Ο Abraham Lincoln πριν πολλά χρόνια είπε:

“You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time. (Abraham Lincoln, 1809 – 1865)
(μετάφραση)

“Μπορείς να κοροϊδεύεις τον λαό μερικές φορές, μπορείς και να κοροϊδεύεις ένα κομμάτι του λαού όλες τις φορές, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις το σύνολο του λαού όλες τις φορές.
Εγώ λέω:

Μπορείς να κοροϊδεύεις την αγορά μερικές φορές, μπορείς και να κοροϊδεύεις ένα κομμάτι της αγοράς όλες τις φορές, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις το σύνολο της αγοράς όλες τις φορές.

Από την αρχή αυτής της κρίσης, ακόμα και πριν εκδηλωθεί η ελληνική κρίση, οι παράγοντες της αγοράς ήξεραν προς τα πού πάμε. Μόνο ένας στραβός δεν έβλεπε ότι το 2010 θα μας αποκλείσουν οι μηχανισμοί της αγοράς από περαιτέρω δανεισμό.

Παρ΄ όλο αυτά, οι πολιτικές ηγεσίες αυτής της χώρας συνέχιζαν τα ψέματα και τις αοριστίες και να ακολουθούν λανθασμένες επιλογές. Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση  όταν ανέβηκε στην εξουσία ήταν να δώσει 1.000 ευρώ σε κάθε δικαιούχο, βάζοντας έκτατη εισφορά σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Όλα αυτά, παρ΄ όλο που σήμερα όλοι ξέρουμε ότι  ο πρωθυπουργός ήταν σε διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ πολύ πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη ανευθυνότητας, δεν ξέρω και εγώ τι είναι.

Στη συνέχεια βέβαια είχαμε τις δηλώσεις ότι δεν θα χρειαστούμε το ΔΝΤ και δεν θα χρειαστούμε βοήθεια και ότι θα τα καταφέρουμε κτλ. Η αγορά όμως ήξερε ακριβώς τι θα συμβεί και δεν είχε καμιά αυταπάτη. Βλέπει πολύ καθαρά μέσα από τα ψέματα και τις υποκρισίες. Διότι μπορεί η υποκριτική τέχνη να είναι πολύ χρήσιμη αν είσαι ηθοποιός, αλλά όταν μιλάς με την αγορά, η υποκριτική τέχνη δεν έχει καμία θέση – Honesty is the best policy λένε οι αγγλοσάξονες.

Στην πορεία είχαμε τις διάφορες δηλώσεις και εκτιμήσεις περί του πότε θα επανέρθει η εμπιστοσύνη των αγορών. Και εδώ η λανθασμένη κρίση σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια ξεπέρασαν τα όρια. Από την πρώτη στιγμή ο κύριος υπουργός (αλλά και οι διάφοροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι), μας έλεγαν ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στις αγορές. Αρχικά ήταν στο τέλος του 2010 με αρχές 2011, μετέπειτα μας είπαν 2012, 2013, ενώ σήμερα ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η αγορά βέβαια άκουγε αυτές τις δηλώσεις και γελούσε. Προσωπικά είμαι οn the record, λέγοντας ότι δεν θα επιστρέψουμε στις αγορές ούτε τα επόμενα 20 χρόνια. Α ναι, και εκείνη την περίφημη δήλωση ότι οι επενδυτές θα χάσουν τα πουκάμισα τους, αν τολμήσουν και πουλήσουν short ελληνικά ομολόγα ήταν η αποθέωση.
Τον τελευταίο καιρό έχει εγκαινιαστεί και μια άλλη σειρά από ψέματα και ανεπαρκείς δηλώσεις, που σχετίζονται με τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης. Οι της Ευρώπης θέλουν να πιστέψουμε ότι μια ελληνική αναδιάρθρωση θα ήταν το τέλος του κόσμου. Ότι η Ελλάδα είναι δυνατόν να βυθίσει την Ευρώπη σε νομισματικό χάος και ότι όλα εξαρτώνται από το αν η Ελλάδα πληρώσει τις υποχρεώσεις της ή όχι.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι της Ευρώπης,  είναι ότι αν χειροτερέψουν τα πράγματα και δούμε κάποιο είδος ντόμινο, τούτο δεν θα είναι λόγω Ελλάδος, αλλά διότι τα δεδομένα θα είναι τέτοια που συνηγορούν ότι και άλλες χώρες θα βρεθούν με το ίδιο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα σήμερα.  Και τα δεδομένα αυτά, πέραν από το δημόσιο χρέος, είναι και η κατάσταση των τραπεζών στην Ευρώπη.
Μπορεί η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά μην νομίζετε ότι αν στραβώσουν τα πράγματα, απέχουν πολύ πίσω από την Ελλάδα η Ιταλία και το Βέλγιο. Και να μην κάνω καθόλου αναφορά στο ότι και η ίδια η Γαλλία κινδύνευε να βρεθεί στα χνάρια μας τα επόμενα χρόνια.

Ο κύριος υπουργός των οικονομικών έκανε ορισμένες δηλώσεις στην τηλεόραση προχθές, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης  ενημέρωσης του μέσου πολίτη, σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει να μην πάρουμε την πέμπτη δόση. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι αν δεν πάρουμε τα λεφτά της τρόικας κατεβάζουμε ρολά. Αυτό είναι λάθος (για να μην πω κάτι χειρότερο). Δηλαδή αν δεν πάρουμε την πέμπτη δόση, είναι το τέλος του κόσμου; Δεν έχει δηλαδή καθόλου έσοδα το ελληνικό δημόσιο; Από την τρόικα πληρώνονται τα πάντα;

Αν δεν κάνω λάθος, τα έσοδα φέτος προϋπολογίζονται λίγο πάνω από τα 50 δισ. Αν δεν πάρουμε περαιτέρω λεφτά από την τρόικα απλά σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να επισπευστεί και θα γίνει πιο βίαιη. Ίσως πράγματι δεν πληρωθούν για κάνα μήνα οι του δημοσίου και ίσως αναγκαστικά κοπούν οι μεγάλες συντάξεις (όπως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει έσοδα το κράτος. Απλά σημαίνει ότι δεν θα πληρωθούν οι ομολογιούχοι. Λεφτά για τις ανάγκες του κράτους θα υπάρχουν. Διότι αν κάνεις στάση πληρωμών (που εύχομαι να το αποφύγουμε με κάποιο φιλικό διακανονισμό), δεν πληρώνεις τους τόκους και τους δανειστές σου.

Αλλά τα ψέματα και η υποκρισία δεν περιορίζονται μονο σε Έλληνες πολιτικούς. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν πάνε πίσω. Σχετικά με τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, που αρχικά διαψεύστηκε για να επιβεβαιωθεί λίγο αργότερα, ο οικονομικός guru της ΕΕ, ο κύριος Jean-Claude Juncker είπε τα έξης:

“It was done in the interest of the people who use the euro as their common currency. The denial immediately prevented further speculation in the markets. Speculation about an exit by Greece from the euro-zone had to be avoided at all costs, in the interest of the euro-zone.”

Εγινε προς όφελος εκείνων που χρησιμοποιούν το ευρώ ως το κοινό τους νόμισμα. Η διάψευση αυτομάτως απέτρεψε περαιτέρω φημολογία στις αγορές. Τα σενάρια όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έπρεπε να αποφευχθούν με κάθε τρόπο, για το καλό της ευρωζώνης”.

Λες και η αγορά δεν έχει λάβει υπόψη αυτό το ενδεχόμενο ή ότι δεν το έχουν αναλύσει εκατοντάδες αναλύσεις και reports και περιμέναμε όλοι από τον κύριο guru της ευρωπαϊκής οικονομίας να κάνει τη διάψευση, για να μην πάρουν λάθος στίγμα οι αγορές.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η αγορά δεν δίνει σημασία σε δηλώσεις, αν αυτές οι δηλώσεις δεν συνοδεύονται από πράξεις που να έχουν υπόσταση. Το αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη δεν εξαρτάται από δηλώσεις, αλλά από την πραγματικότητα των αριθμών. Οι αριθμοί είναι ο καθοριστικός παράγοντας και όχι οι δηλώσεις και η πολιτική βούληση.

Το συμπέρασμα των σημερινών σκέψεων είναι το εξής:

Ό,τι και να λένε οι της Ευρώπης για την Ελλάδα και οι Έλληνες πολιτικοί για την Ελλάδα, αν οι αριθμοί δεν επαληθεύουν αυτές τις δήλωσης, τότε η αγορά δεν θα πιστέψει σε τίποτα αλλά θα βασιστεί στους αριθμούς.

Μπορεί να χάψει τα παραμύθια (ή τις απειλές)  ο μέσος πολίτης (που δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα), μπορεί ακόμα και να σε πιστεύει ένα μέρος της αγοράς, που θέλει να σε πιστέψει, διότι έτσι τη  συμφέρει. Αλλά δεν μπορείς να κοροϊδέψεις όλη την  αγορά ασύστολα νομίζοντας ότι η αγορά θα σου κάνει τη χάρη.

Και προσωπικά μιλώντας, με εξαίρεση το σκεπτικό του ESM από τα μέσα του 2013, δεν βλέπω πολλά που να έχουν κάποιο νόημα στην Ευρώπη.

Πηγή:
 http://www.capital.gr
http://gdailynews.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: