-->

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Κούρεμα» στις φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, ενοίκια και ασφάλιστρα


Περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση στις φοροαπαλλαγές ώς το 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μεσοπρόσθεσμο πρόγραµµα που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Η χορήγηση των φοροαπαλλαγών θα γίνεται με νέα αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αν ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει, εκτιμάται ότι σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα το όριο θα είναι τα 60.000 ευρώ ετησίως.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι απαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων στην αγορά α' κατοικίας, νοσήλια, αμοιβές ιατρών, ενοίκια, ασφάλιστρα, φροντιστήρια και ιδιαίτερα µαθήµατα.

Ενδεχομένως, να υπάρξουν αλλαγές και στο αφορολόγητο όριο για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

Και όλα αυτά σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, καθώς μεγαλύτερο προβλέπεται ότι θα είναι το «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων.

Το σύνολο των εκατοντάδων φοροαπαλλαγών κοστίζει στο Δημόσιο περί τα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Οι περισσότερες απ' αυτές έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ συμβάλλουν και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε πολλούς κλάδους, όπως για παράδειγμα στις ιατρικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλές από τις φοροαπαλλαγές έχουν ήδη ψαλιδιστεί από το 2010, όπως οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδηµα. Από φέτος οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν µέχρι το 2010 το ποσοστό ήταν 100%.


18/4/2011
Πηγή: www.in.gr

http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=97615

Δεν υπάρχουν σχόλια: