Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Το Σύμφωνο για το Ευρώ «περιορίζει την εθνική κυριαρχία» λέει ο πρόεδρος της Τσεχίας


Νέο χτύπημα του ευρωσκεπτικιστή προέδρου της ΤΣΕΧΙΑΣ

Νέα επίθεση κατά του ευρώ έκανε ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους υποστηρίζοντας ότι το Σύμφωνο για το ευρώ, το οποίο υιοθετήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χρησιμεύει μόνον για να περιοριστεί η κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Η σύνοδος της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες απέφερε μόνον έναν νέο ριζικό περιορισμό στην κυριαρχία των μελών της Ένωσης», επισήμανε ο πρόεδρος Κλάους σε άρθρο του στην τσεχική εφημερίδα Pravo.

«Θα πρέπει να πούμε, τελικά, τι μορφή ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης θέλουμε, ώστε η θέση να είναι σαφής απέναντι σε κάθε μελλοντικό διαπραγματευτή. Θα έπρεπε, κατ' εμένα, να δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε μία Δημοσιονομική Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Τσεχίας στο ίδιο άρθρο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας, που αυτοχαρακτηρίζεται «ευρωρεαλιστής», ο σημερινός ηγέτης του δεξιού κόμματος ODS (που ο σημερινός πρόεδρος της χώρας ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του '90), προσερχόμενος στη σύνοδο στις Βρυξέλλες, εξέφρασε δημόσια τη λύπη του, επειδή, «τα 17 μέλη της ευρωζώνης διαπραγματεύτηκαν το Σύμφωνο με το ευρώ, χωρίς όμως καθόλου να διαπραγματευτούν, ή έστω να συμβουλευτούν, τα μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

» Είναι πιθανόν ορισμένα κράτη να αποδέχονται παρόμοια στάση, όμως εμείς δεν θέλουμε να την αποδεχθούμε, και γι' αυτόν ειδικά τον λόγο», πρόσθεσε.

Ο κ.Νέτσας έχει ξεκαθαρίσει ότι η Πράγα δεν θα θέσει, από την πλευρά της, χρονικό όριο ένταξης στην ευρωζώνη πριν να εκπνεύσει, το 2014, η θητεία της κυβέρνησης του.

Το Σύμφωνο για το Ευρώ (Euro Plus Pact) προωθεί μεταξύ άλλων οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τον περιορισμό του κρατικού χρέους, τον περιορισμό των μισθών και τη σύγκλιση των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών. Υιοθετήθηκε μετά από μακρά διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στο Σύμφωνα μετέχουν τα 17 μέλη της Ευρωζώνης αλλά και η Τσεχία, η Βρετανία, η Σουηδία και η Ουγγαρία, όλες χώρες εκτός Ευρωζώνης.


ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231101570

Δεν υπάρχουν σχόλια: