-->

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Σε θέση μάχης για την ενέργεια από τα σκουπίδια





Σε θέση μάχης για την ενέργεια από τα σκουπίδια 


4 -3- 2011 

Αυτή την περίοδο, που στην τηλεόραση κυριαρχούν τα πλάνα από τις συγκρούσεις δυνάμεων των ΜΑΤ με τους κατοίκους της Κερατέας, σε ένα άλλο επίπεδο παίρνουν θέσεις μάχης ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ετοιμάζονται από την κεντρική εξουσία και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση επενδύσεις με τη συμμετοχή ιδιωτών, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στην αιχμή των εξελίξεων βρίσκεται η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από το 2003, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα και να βάλλεται πανταχόθεν.  

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αττική προβλέπει στη Δυτική Αττική (Φυλή και Άνω Λιόσια), την Κερατέα και το Γραμματικό παράλληλα με τους χώρους τελικής ταφής των απορριμμάτων, την κατασκευή τεσσάρων νέων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, συνολικής δυναμικότητας 1,4 εκατ. τόνων ετησίως. 

Εξάλλου με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει προβλεφθεί η δυνατότητα άμεσης χωροθέτησης μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, που είναι συμβατές με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χρήση και τεχνολογιών καύσης. Προβλέπεται επίσης επιδότηση της ενέργειας από την καύση απορριμμάτων. 

Ο πράσινος ΣΕΒ 
 
Στην αγορά αυτή θα πρωταγωνιστήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ), ο λεγόμενος «πράσινος ΣΕΒ», με 21 ιδρυτικά μέλη (μεταξύ αυτών η Ηλέκτωρ ΑΕ, η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Χαλυβουργική, η ΑΓΕΤ Ηρακλής κ.ά.) τα οποία έχουν συμμετάσχει σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε ετοιμάζονται να αναπτύξουν τώρα μια τέτοια δραστηριότητα. 

Παράλληλα στη διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων μπαίνουν γνωστοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται ήδη στην ηλεκτροπαραγωγή και στην περιβαλλοντική αγορά, όπως των Λ. Μπόμπολα, Γ. Περιστέρη, Σπ. Λάτση και Π. Λασκαρίδη, Λ. Ιωάννου και Ευθ. Παρασκευαΐδη. Ασφυκτική πίεση Συνολικά 700 εκατ. ευρώ έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ και αναμένει μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συμβάσεων παραχώρησης, να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ στη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να γίνουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ. 

Αυτό υπό την πίεση του χαμένου χρόνου και των υψηλών κοινοτικών προστίμων, που απειλεί να μας επιβάλλει η Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στα Υπ. Περιβάλλοντος και Εσωτερικών νέα προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα των παράνομων χωματερών και της διαχείρισης απορριμμάτων, για να μην αρχίσουν να «τρέχουν» πρόστιμα 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε παράνομη χωματερή.

ΑΘ. Κατρής, δ/νων σύμβουλος της Ηλέκτωρ ΑΕ. : «Το κράτος δεν πληρώνει για τα απορρίμματα»
ΠΕΡΑ ΑΠΟ τις μεγάλες προσδοκίες ως προς τις προοπτικές της διαχείρισης απορριμμάτων, υπάρχει μία δύσκολη καθημερινότητα για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτό τονίζει ο Αθανάσιος Κατρής επικεφαλής της Ηλέκτωρ ΑΕ του ομίλου Μπόμπολα.  

Σημειώνει ότι η διάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και αυτοδιοικητικών φορέων έχει επιπτώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πρόβλημα υπάρχει και με την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων εκ μέρους του Δημοσίου.  

Σύμφωνα με τον κ. Κατρή για τις εργασίες που παρέχει η Ηλέκτωρ ΑΕ στις εγκαταστάσεις της Αττικής και στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης των Λιοσίων από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τώρα έχει πληρωθεί μόνον για ένα μήνα. 

Γ. Αλεξάκης, πρόεδρος της ENGALAE: «Με έτοιμες άδειες και συμβάσεις»
 
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις επίσημες ανακοινώσεις της ENGALAE ο επιχειρηματίας Γιώργος Αλεξάκης το 2007 επανίδρυσε την εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1929 στην Κρήτη. Είχε λειτουργήσει τότε, πριν συσταθεί η ΔΕΗ, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Μεγαλόνησο. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιομάζας, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και έχει υπαχθεί μάλιστα στις ευνοϊκές ρυθμίσεις επιδότησης του νόμου για τις ΑΠΕ. Η μονάδα καύσης αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW βρίσκεται στη Βʼ ΒΙΠΕ Βόλου. 

Παράλληλα υπάρχει σύμβαση από το 2008 της ENGALAE με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για την παραχώρηση στην εταιρεία έκτασης 15 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος «προσωρινής» αποθήκευσης των αποβλήτων, που θα φτάνουν εκεί από το εσωτερικό ή το εξωτερικό μέσω του λιμανιού της Ελευσίνας.

Ανακύκλωση αποβλήτων ή αξιοποίηση για ηλεκτροπαραγωγή;

ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ μπαίνουν δύο τεχνολογικές και επιχειρηματικές προτάσεις, που προοιωνίζονται σκληρές αναμετρήσεις μέχρι την τελική λύση. Η μία πρόταση έρχεται από το κοινό μέτωπο που διαμορφώνουν οικολογικές οργανώσεις, η ομοσπονδία εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και το κόμμα των «Οικολόγων Πρασίνων».

Αυτή η πρόταση συνοπτικά στηρίζεται στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, προβλέπει έως 40 μικρές μονάδες διαλογής απορριμμάτων στην Αττική και αμφισβητεί τη χρησιμότητα ενός δεύτερου εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης, πέραν αυτού που λειτουργεί στα Άνω Λιόσια. Θα έχει κόστος επένδυσης από 120 έως 180 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 450 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει ο εγκεκριμένος σχεδιασμός για την Αττική. 

Η δεύτερη πρόταση έρχεται από την ελληνική εταιρεία ENGALAE, συμφερόντων Γιώργου Αλεξάκη. 

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στα σχέδιά της εντάσσεται η αξιοποίηση των εγχώριων απορριμμάτων και η εισαγωγή στην Ελλάδα μεγάλης ποσότητας αποβλήτων από την Ιταλία, τα οποία θα οδηγούνται σε μονάδα καύσης στη Βʼ ΒΙΠΕ Βόλου, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος 100 MW. 

Πρόκειται για 1.000.000 τόνους αποβλήτων ετησίως. Στόχος της εταιρείας είναι η ποσότητα αυτή να ανέλθει τα επόμενα χρόνια στους 7.000.000 τόνους δηλ. μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την παραγωγή απορριμμάτων της χώρας!

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Πηγή: ΙΣΟΤΙΜΙΑ 
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=94237

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: