-->

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Έχουμε στρατηγικές ευαισθησίες στην Κύπρο»


Της Μικαέλλας Λοίζου

Νέα παραδοχή από την τουρκική κυβέρνηση για τα κίνητρά της

Συντηρεί το ψέμα της «προστασίας» των Τ/κ ο Μπαγίς, ενώ ο Οζγκιουργκιούν κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τα κόμματα ότι με τις δηλώσεις τους επεμβαίνουν στα «εσωτερικά» του ψευδοκράτους. 

«Έχουμε πολύ σοβαρές στρατηγικές ευαισθησίες εκεί», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας Εγκεμέν Μπαγίς, αναφερόμενος στην Κύπρο. Δεν πρόλαβαν να ξεχαστούν οι αντίστοιχες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπαγίς επανήλθε, καταδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της παρουσίας της κατοχικής δύναμης στο νησί μας. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επαναλάβει και το γνωστό παραμύθι της προστασίας, λέγοντας ότι «εάν δεν υπήρχαν οι εγγυήσεις και οι προσπάθειες της Τουρκίας, οι Κύπριοι αδελφοί μας θα ήταν υπό το ζυγό των Ε/κ». 

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα, ο Μπαγίς υποστήριξε ότι κάποιοι κύκλοι της αντιπολίτευσης στο ψευδοκράτος επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν τη δυναμική τους μέσω Τουρκίας, μεγεθύνοντας τα γεγονότα, με την ευχή της ε/κ πλευράς. Δήλωσε, ακόμη, ότι θα πρέπει να αρθεί η «απομόνωση» της «βόρειας Κύπρου» για να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας τη γνωστή θέση, πως θα το πράξει όταν προσγειωθούν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου αεροσκάφη από χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Στα «εσωτερικά» τους

Επίθεση προς την πλευρά μας έγινε και από τα κατεχόμενα. Ο λεγόμενος υπ.εξ. Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι Ε/κ πολιτικοί, με τα σχόλια στα οποία προβαίνουν για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, αναμειγνύονται στα «εσωτερικά» του ψευδοκράτους, επιχειρώντας να σπάσουν τους δεσμούς του παράνομου καθεστώτος με την Τουρκία. Κάλεσε τους πολιτικούς στις ελεύθερες περιοχές να σταματήσουν αυτές τις ματαιόδοξες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες το συντομότερο, γιατί η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται πλάι-πλάι. 

Ο Οζγκιουργκιούν κατηγόρησε, επίσης, την ε/κ πλευρά ότι, με όλες αυτές τις «παρεμβάσεις», σκοπεύει «να αποδείξει ότι δήθεν η Τουρκία είναι εισβολέας στο νησί, να διαταράξει τους δεσμούς των Τ/κ με την Άγκυρα και να τερματίσει την παρουσία των Τ/κ στην Κύπρο». Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να επιδείξει «ειλικρινή» στάση στη διαπραγματευτική τράπεζα, ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

«Πρέσβης» για ένα μήνα;

Ως προσωρινή παρουσιάζει την κάθοδο του Ακτσά στην κατεχόμενη Λευκωσία, η εφημερίδα «Χαμπερντάρ». Ο ψευδοπρέσβης που προκάλεσε κύματα αντιδράσεων στα κατεχόμενα, σύμφωνα με δημοσίευμα, δεν θα κάτσει περισσότερο από ένα μήνα στην Κύπρο, καθώς θα πρέπει να επιστρέψει στην Άγκυρα, για να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του Ερντογάν για τις εκλογές του Ιουνίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, λόγω της υποστήριξης του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο Ακτσά έχει την εκλογή στο τσεπάκι του και προορίζεται, μάλιστα, ήδη ως ο αντικαταστάτης του Τσεμίλ Τσιτσέκ, στο χαρτοφυλάκιο των κυπριακών υποθέσεων. 

Τις πληροφορίες αυτές δεν φαίνεται να συμμερίζεται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, το οποίο συλλέγει υπογραφές διαμαρτυρίας, σε μια μεγάλη σκηνή σε πλατεία στην κατεχόμενη Λευκωσία, λόγω του «διορισμού» του. Όπως δήλωσε ο Ντενκτάς, με την τοποθέτηση του Ακτσά ως «πρέσβη», πάγωσαν οι «διπλωματικές σχέσεις» Τουρκίας - ψευδοκράτους. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι Τ/κ θα πρέπει να είναι οι αφέντες του σπιτιού τους.

Υποστήριξη στον Έρογλου

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έστειλε επιστολή στον Ντερβίς Έρογλου, εκφράζοντας τη στήριξη του κόμματός του στους Τ/κ. Η επιστολή επιδόθηκε στον Έρογλου από δύο βουλευτές του ΡΛΚ, τους Χουσεΐν Παζαρτσί και Τανσέλ Μπαρίς. Παραλαμβάνοντας την επιστολή, ο κ. Έρογλου επισήμανε την ανάγκη για ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας και των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο για τους Τ/κ να διατηρήσουν την ύπαρξή τους στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία.

Η αντιπροσωπία του ΡΛΚ επισκέφθηκε και τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ιρσέν Κιουτσούκ, ο οποίος είπε ότι κανείς δεν μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Ο Κιουτσούκ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στα κατεχόμενα για να υποβάλει προτάσεις στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλύτερα η ε/κ πλευρά να λύσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Παζαρτσί δήλωσε από πλευράς του ότι η αντιπροσωπία έχει επαφές στα κατεχόμενα για να εκφράσει τη σημασία που αποδίδει το ΡΛΚ στους Τ/κ, προσθέτοντας ότι το ΡΛΚ δεν συμφωνεί με κάποιες πτυχές της διαδήλωσης των Τ/κ, αλλά ούτε και με κάποιες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τριανταφυλλίδης: Είδος προς εξαφάνιση οι Τ/κ

Η πολιτικής της Άγκυρας καθιστά τους Τ/κ «είδος προς εξαφάνιση», πολιτικά και διά της οδού της μετανάστευσης, κατήγγειλε σε χθεσινή του παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης στη Σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι «το πλέον λυπηρό της υπόθεσης είναι οι ασεβείς και απαξιωτικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν προς τους Τ/κ, ο οποίος, λίγο-πολύ, ζήτησε να καταδικαστούν όσοι αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, πολιτική της Άγκυρας». 

Πρόσθεσε ότι, «απροκάλυπτα και άμεσα, πλέον, ο Τούρκος Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι 'η Τουρκία έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Κύπρο' και 'διέταξε' ανεπιτυχώς τους Τουρκοκύπριους να σωπάσουν». Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι «ο αγώνας μας είναι και δικός τους, ο δικός τους στόχος είναι και δικός μας», προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, όπως κάποιοι διακηρύσσουν· το πρόβλημα είναι η αλαζονική και αυθαίρετη πολιτική της Τουρκίας».


Πηγή:
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/355699

Δεν υπάρχουν σχόλια: