Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ : ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΜαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Κάιρο

NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 18:08


Νέα ένταση λαμβάνουν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Κάιρο, καθώς ο στρατός επιδίδεται σε επίδειξη δύναμης, αυτή τη φορά και από αέρος.


Νέα ένταση λαμβάνουν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Κάιρο, καθώς ο στρατός επιδίδεται σε επίδειξη δύναμης, αυτή τη φορά και από αέρος.

Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που είναι σε ισχύ από τις 16.00 και εξακολουθούν να βρίσκονται στου δρόμους, τη στιγμή που τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο.

Την ίδια ώρα πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ πέταξαν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, ενώ επί τόπου έφθασαν περισσότερα οχήματα του στρατού.

Εν μέσω των ταραχών, ο Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και με το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν.

Οι οδομαχίες συνεχίζονται εν μέσω ανομίας, ενώ οι εικόνες λεηλάτησης της πρωτεύουσας της Αιγύπτου πολλαπλασιάζονται και περιλαμβάνουν πλήθος κατεστραμμένων καταστημάτων, δεκάδες καμμένα αυτοκίνητα και σοβαρές ζημιές σε δημόσια κτίρια αλλά και το Αιγυπτιακό Μουσείο.

Εικόνες αναρχίας κυριαρχούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων ειδικά τη νύχτα, γεγονός που αναγκάζει τους απλούς πολίτες να κάνουν έκκληση στο στρατό να επαναφέρει την τάξη, καθώς η αστυνομία έχει πλέον αποσυρθεί.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες, επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες. Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από ομάδες πολιτοφυλακής, τις οποίες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αιγύπου για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1928128Ελ Μπαραντέι: Τώρα δεν γίνεται να κάνουμε πίσω

NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 21:38


Στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες Αιγύπτιοι που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ, έφθασε αργά το βράδυ της Κυριακής ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι.

Κατά την άφιξή του ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Ελ Μπαραντέι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που φώναζε: «Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς Μουμπάρακ» και «θυσιάζουμε την ψυχή και το αίμα μας για την πατρίδα».

«Τώρα πια δεν μπορεί να κάνουμε πίσω... Θέλετε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Εχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα:το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο. Αντιμετωπίζω με σεβασμό το λαό της Αιγύπτου και τους ζητώ υπονομή, η αλαλγή έρχεται σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.

Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ο κ. Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα κιόλας».

Πάντως στην πλατεία Tαχρίρ δεν βρέθηκαν μόνο υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους για αλλαγή στο πρόσωπό του, αλλά και επικριτές του που δήλωναν ότι είναι απογοητευμένοι από την τακτική του γιατί περίμεναν να έχει οργανώσει πολύ καλύτερα την αντιπολίτευση. Αλλοι έλεγαν ότι είναι ευκαιριακός επισκέπτης στη χώρα του, άλλοι ότι δεν έχει δείξει ακόμα ότι είναι ικανός για την ηγεσία της Αιγύπτου και κάποιοι υποστήριξαν ότι ο αντικαταστάτης του Μουμπάρακ θα πρέπει να προέλθει από το στρατό της χώρας. 

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1928223
cairo egypt news
Jan 28, 2011 . 
News: 
Angry protestors gather near residential palace in Cairo, 
chant 'Down, Down, Hosni Mubarak' 
and stomp on poster of president.Αυτή την στιγμή των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο υπάρχει σημαντική ανησυχία για τους συμπατριώτες μας της εκεί Ελληνικής Παροικίας.

Εκατοντάδες ποινικοί έχουν «δραπετεύσει» από τις αιγυπτιακές φυλακές και  με τις ενέργειές τους αμαυρώνουν την βελούδινη επανάσταση των δημοκρατικών πολιτών της Αιγύπτου, για δημοκρατία και αποτίναξη του εκεί δικτατορικού καθεστώτος.

Για τις δραπετεύσεις αυτές κατηγορείται εμμέσως το καθεστώς Μουμπάραγκ αν και από ότι φαίνεται το ίδιο δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Οι όποιες ενέργειες του καθεστώτος για έλεγχο της κατάστασης φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Από χθές το καθεστώς διέκοψε την ιντερνετική επικοινωνία της Αιγύπτου με τον υπόλοιπο κόσμο και σήμερα δόθηκε εντολή για το κλείσιμο του γραφείου του Αλ Τζαζίρα.

Πριν από λίγο 3 μμ μεταδόθηκε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ έκκληση του εκπροσώπου της Ελληνικής Κοινότητας  Αλεξάνδρειας για αποστολή αεροπλάνων από την Ελλάδα και απομάκρυνση όσων Ελλήνων επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Από πηγές του προξενείου μας ανακοινώνεται ότι υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης πλην όμως πρέπει προηγουμένως να εξασφαλισθεί η ΑΣΦΑΛΗΣ μετάβαση των Ελλήνων στο αεροδρόμιο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή δεδομένου ότι επικρατεί εκτεταμένη αναρχία και ανασφάλεια.

Ήδη Τουρκία,  ΗΠΑ και Ιταλία στέλνουν  αεροπλάνα για απομάκρυνση των πολιτών τους από Κάϊρο και Αλεξάνδρεια.

Παρακολουθούμε και εμείς με εύλογη ανησυχία τις εξελίξεις.
Πηγή:

boraeinai.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: