-->

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΠΕΡΑΙΩΣΗ Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ







ΠΕΡΑΙΩΣΗ
Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ  


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» (l.10.2010) το μέτρο της περαίωσης των  εκκρεμών  φορολογικών δηλώσεων  «έρχεται   σε  αντίθεση  με  τις συμβουλές τις τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή  Κεντρική   Τράπεζα  και  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η οποία ελέγχει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας». Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος «ουσιαστικά ισοδυναμεί με φορολογική αμνηστία για εκατομμύρια πολίτες», υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση «έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Να λοιπόν που η ελληνική κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι υποχείριο καμιάς «εξωτερικής δύναμης», αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αμνηστεύσει τους φοροφυγάδες που αντί να υφίστανται τις επιπτώσεις των πράξεων τους γλεντούν εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Διότι αυτό είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της περαίωσης. Στο βωμό της πάσει θυσία άμεσης αύξησης εσόδων, επιχειρείται η είσπραξη ρευστού, με ορισμό ποσών κατ' αποκοπή και σε αντάλλαγμα, ο φορολογούμενος κερδίζει το ανέλεγκτο και το ακαταλόγιστο. Εξομοιώνονται δηλαδή δίκαιοι με άδικους και αντί το δημοκρατικό κράτος να διαφυλάττει την ευνομία, επιβραβεύει την ανομία. Αυτό βέβαια συνιστά σφοδρό πλήγμα στην υπόσταση του κράτους ως εγγυητή της νομιμότητας και της ισοπολιτείας.

Το σημερινό κράτος, ευρισκόμενο υπό την απειλή κατάρρευσης, δεν τολμά να μεταρρυθμίσει και να εξυγιάνει, αλλά ομολογεί την πλήρη αδυναμία του να ελέγξει τους ελεγκτές, ομολογεί ότι αδυνατεί να υποχρεώσει τους υπαλλήλους του να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες, ομολογεί ότι δεν μπορεί να πατάξει τη διαφθορά των κρατικών λειτουργών. Με την ηθική αθλιότητα της περαίωσης όχι μόνο δεν πλήττεται η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα αλλά διαιωνίζεται ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε έξυπνους φοροφυγάδες και σε κουτούς-θύματα. Και κανένας, βέβαια, δεν πείθεται από τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι η περαίωση εφαρμόζεται για τελευταία φορά. Να σημειώσουμε εδώ ότι και η κάθε είδους συνδικαλιστική ηγεσία αποδείχθηκε ανεπαρκέστατη αυτές τις κρίσιμες ώρες. Εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, κανείς δεν τόλμησε να αντιδράσει στην ντροπή της περαίωσης.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί (όπως και όλοι οι έλληνες πολίτες) που δεν φοροδιέφευγαν, δεν έχουν κανένα λόγο να δεχθούν την περαίωση υπό το κράτος της απειλής φορολογικού ελέγχου. Σε περίπτωση ελέγχου ο εφοριακός δεν μπορεί να εφεύρει πράγματα όταν αυτά δεν υπάρχουν . Άλλο πράγμα οι σοβαρές φορολογικές παραβάσεις πχ. μη έκδοση ΑΠΥ,   αποδοχή   και  καταχώρηση   εικονικών-πλαστών  φορολογικών  στοιχείων,   έκδοση εικονικής ΑΠΥ και εντελώς άλλο μικροπαραβάσεις οι οποίες δεν επιδρούν στο κύρος των  βιβλίων .  Για το τελευταίο διαβάστε με προσοχή το άρθρο 30 του ΠΔ 186/92 (του λεγόμενου ΚΒΣ) . Από την άλλη   πλευρά   η   εφαρμογή   των συντελεστών του άρθρου 49 ν 2238/94  κάλυπτε τους μηχανικούς (έως τώρα)  από  τις  ορέξεις  του   φορολογικού ελέγχου. ■                                       

Ζηνάς Παντελής
Αγρονόμος & Τοπ.Μηχανικός
Πρόεδρος Αντιπροσωπείας
ΤΕΕ-ΑΜ

Από το "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: