Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Ενταξη 4.500 περιοχών στις αντικειμενικές


Την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων με την ένταξη νέων περιοχών εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού σε συνολικά 25 νομούς της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Όλοι οι σχετικοί πίνακες στο link http://www.minfin.gr/antikeimenikes/

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, γίνεται η επέκταση του συστήματος που λειτουργεί στη χώρα μας από το 1985, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μέχρι σήμερα μόνο δύο νομοί (Γρεβενών και Καστοριάς) καλύπτονται στο σύνολό τους από το σύστημα. Σήμερα, με την ένταξη στο σύστημα νέων περιοχών καλύπτονται στο σύνολό τους ακόμα 23 νομοί της χώρας, ενώ εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Όπως διευκρινίζεται, η ένταξη αφορά περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσης τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών του αρθρ. 41 του ν.1249/82 συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή. 

Σημειώνεται επίσης, πως τυχόν διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας, λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1/3/2007 και μετά. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την ένταξη μιας περιοχής στο σύστημα, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και προϋπολογισ΅ός του κόστους από τους συναλλασσόμενους στην αγορά ακινήτων, ενώ γίνεται λόγος για αντικειμενική και τεκμηριωμένη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ. 

 Πηγή: NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 14:46
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915333

Δεν υπάρχουν σχόλια: