-->

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ;;;;

ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Για να του εξηγήσει το όνειρό του για τη λύση του Κυπριακού


Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση. Αυτή είναι η διαπίστωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος σε μια σχεδόν απελπισμένη αντεπίθεση προσπαθεί τώρα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Άγκυρα είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό.

Επί δυόμισι χρόνια κάλυπτε και τον κ. Ταλάτ και τον κ. Έρογλου και την Άγκυρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για την Τουρκία που αποτυπώνεται στο ότι η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ κινείται χωρίς κόστος, παρότι υπάρχουν ψηφίσματα και αποφάσεις της ΕΕ για τις τουρκικές υποχρεώσεις, όπως είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τερματισμός του εμπάργκο, το οποίο η Άγκυρα εφαρμόζει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αντεπίθεση του κύπριου Προέδρου γίνεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Τουρκικό αδιέξοδο

Η θέση του Προέδρου έχει ως εξής: 1) Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση. 2) Θέλει να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να του εξηγήσει το όραμά του για τη λύση του Κυπριακού. 3) Οι τουρκικές θέσεις, όπως έχουν κατατεθεί στις συνομιλίες, οδηγούν σε αδιέξοδα. 4) Δεν έχει λάβει επίσημο μήνυμα για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης.

Το πακέτο Χριστόφια

Κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε το δικό του πακέτο για την επιτάχυνση των συνομιλιών, που στηρίζεται: α) Στο άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και στην επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. β) Στη σύνδεση του Περιουσιακού με το Εδαφικό και το θέμα των εποίκων. γ) Στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όταν τα εσωτερικά ζητήματα θα βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας. Στη διεθνή διάσκεψη θα συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τα εγγυητικά δικαιώματα.

Εκτός από το πακέτο των προτάσεών του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να στραφεί προς την Τουρκία ώστε αυτή να προβεί σε βήματα που θα οδηγούν σε λύση κατά τρόπον έμπρακτο και όχι ρητορικό. Επιπροσθέτως, τον ενημέρωσε για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του Περιουσιακού, αλλά και για κείνες της Τουρκοκυπριακής, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές διότι θα οδηγήσουν στη διχοτόμηση. Ο ίδιος ο ΓΓ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύγκλιση επί του θέματος. Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι η τουρκική πλευρά επικοινωνιακά και μόνο λέγει ότι θέλει λύση. Στην ουσία αυτό το οποίο επιδιώκει είναι η διχοτόμηση.

Τουρκικές εκλογές και Κυπριακό

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδιώκει την αποφυγή μιας έκθεσης από τον ΓΓ τον προσεχή Νοέμβριο στην οποία θα καταλογίζει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω μη λύσης του Κυπριακού ως το τέλος του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να προβούν σε κινήσεις όπως ο καταλογισμός ευθυνών, που θα είχε ως αποτέλεσμα την επιπλοκή της διαδικασίας. Από την άλλη, θα ήθελαν να θέσουν κάποια ορόσημα, υπό την έννοια ότι δεν θα ήταν ορθή η διαιώνιση του προβλήματος. Εμπόδιο για την τουρκική πλευρά συνιστούν οι εκλογές στην Τουρκία το 2011. Ήδη έχει διαμηνυθεί προς τα Ην. Έθνη, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς ότι η Άγκυρα δεν θα εμπλακεί σε προεκλογικό αγώνα εν όψει βουλευτικών εκλογών με το Κυπριακό να είναι ανοικτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι: Είτε θα υπάρξει αποτέλεσμα περί τον Φεβρουάριο είτε θα πρέπει, λόγω των τουρκικών εκλογών, να υπάρξει επιβράδυνση. Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν να εξελιχθεί το Κυπριακό σε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης. 
 
 http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59304&colid=&catid=48&dt=2010-09-26%200:0:0
 
 
Ο Παπανδρέου στηρίζει με την ψυχή του τον Χριστόφια 
και την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν!
 
 Επιμένει ο Γκιουλ στο ορόσημο του Δεκεμβρίου και στην άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων
 
 
Σωσίβιο για τον Δημήτρη Χριστόφια και την κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, υπό την έννοια ότι βοηθά στην επιστροφή του Σχεδίου Ανάν, έδωσε από τη Νέα Υόρκη ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή στη Λευκωσία τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, στρέφονται εναντίον του Προέδρου Χριστόφια διότι, μιλώντας στη Νέα Υόρκη σε δημοσιογράφους, τα κατηγόρησε ότι δεν τον στηρίζουν στο Κυπριακό. Μια δήλωση την οποία επανέλαβε και την Τετάρτη, όταν συναντήθηκε με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Είναι σημαντική, είπε ο κύπριος Πρόεδρος, η καθημερινή στήριξη που δίδει ο κ. Παπανδρέου την ώρα «που δέχομαι πολλά κτυπήματα στο εσωτερικό». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στηρίζει το πακέτο μέτρων του Προέδρου Χριστόφια για νέα δυναμική στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο. Από την πλευρά του, ο κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι είναι συγκινητική η στήριξη και η στάση του κ. Παπανδρέου και επισήμανε πως ό,τι κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός δεν το κάνει από υποχρέωση, αλλά επειδή το πιστεύει. Το κάνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, με την ψυχή του.

Αντιπαράθεση

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι κανένας ηγέτης δεν χρησιμοποιεί τις επαφές του στη Νέα Υόρκη για να βάλλει εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και πρόσθεσε ότι αλλού θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του.

Στον κ. Ανατασιάδη απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι λανθασμένη είναι η στάση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος την ώρα που ο Πρόεδρος δίνει μάχη στο εξωτερικό για την Κύπρο, βάλλεται από το εσωτερικό. Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Εδαφικό είναι απαράδεκτες.

Σταθερός ο Γκιουλ

Από του βήματος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ο τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η χώρα του έκαναν το παν για τη λύση λέγοντας «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία στηρίζει την υφιστάμενη διαδικασία λύσης. Όμως, είπε, έχει ορόσημο το τέλος του έτους και ζήτησε εκ νέου την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Της ομιλίας Γκιουλ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος του επισήμανε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να προβεί σε πρακτικές κινήσεις λύσης του Κυπριακού. Ο τούρκος Πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του και οι Τουρκοκύπριοι είπαν το «ναι» στη λύση, όμως οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν. 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59305&colid=&catid=48&dt=2010-09-26%200:0:0
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: