-->

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το τουρκικό παρακράτος στην Κύπρο


ΣΟΚ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ:
Καίγαμε τζαμιά για να στρέψουμε τους Τουρκοκύπριους κατά των Ελληνοκυπρίων!



Σοκ προκάλεσαν στην Τουρκία και στην Κύπρο οι αποκαλύψεις του τούρκου στρατηγού Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου ότι το 1963 - 1964 διενεργούσε, μαζί με άλλους τούρκους αξιωματικούς, προβοκατόρικες ενέργειες για να στρέψει τους Τουρκοκύπριους εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

Η μαρτυρία κατατέθηκε από τον στρατηγό σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι την περασμένη Τετάρτη. «Οργάνωνα με άλλους το κάψιμο τζαμιών» περηφανεύθηκε ο τούρκος στρατηγός «για να στρέψω τους Τουρκοκύπριους σε βάρος των Ελληνοκυπρίων».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Τουρκία, ο στρατηγός Γιρμιμπέσογλου επιδίωξε ανεπιτυχώς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν ακριβώς αυτό το οποίο ήθελε να πει…

Στην Κύπρο πάντως δόθηκε μεγάλη προβολή του θέματος, καθότι η τουρκική πλευρά στηρίζει την προπαγάνδα της στο ότι το '63-'64 οι Ελληνοκύπριοι ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για τις εχθροπραξίες της περιόδου εκείνης. Τώρα ο τούρκος στρατηγός Γιρμιμπέσογλου φωτίζει άγνωστες πτυχές της κυπριακής ιστορίας και των προβοκατόρικων τουρκικών δράσεων για την ανατίναξη της λύσης της Ζυρίχης και τη δημιουργία συνθηκών διχοτόμησης.

 
Το τουρκικό παρακράτος, ομολογίες Γιρμιμπέσογλου και το Κυπριακό

Σε ομολογίες περί προβοκατόρικης δράσης του τουρκικού βαθέως κράτους στη Μεγαλόνησο προέβη απόστρατος στρατηγός. Οι εν λόγω δηλώσεις φέρνουν στο φως της δημοσιότητας ακόμη μία πτυχή της πραγματικότη­τας για τον ρόλο του τουρκι­κού κράτους στην κυπριακή τραγωδία.

Σε νέες αποκαλύψει προέ­βη απόστρατος τούρκος στρα­τηγός αναφορικά με τη δράση που ανέλαβε το βαθύ κράτος στη Μεγαλόνησο. Οι ομολογίες του έρχονται ουσιαστικά να ε­πιβεβαιώσουν τον προβοκατόρικο ρόλο που παίζει η τουρκι­κή κρατική μηχανή τόσο στη διεθνή σκηνή όσο και στην ε­σωτερική πολιτική σκηνή κατά την επιδίωξη του τουρκικού «ε­θνικού συμφέροντος».

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου σε δημοσιογράφο του ομίλου Χαμπέρ Τουρκ, πριν από λίγες μέρες, αποκάλυψε ότι στο πλαί­σιο ειδικών επιχειρήσεων ο τουρκικός στρατός προέβη σε προβοκατόρικες ενάργειες στην Κύπρο. Αναλυτικότερα, αναφερόμενος σε τακτικές διαμόρφωσης κλίματος αντίστασης, δήλωσε ότι «υπάρχει ένας κανόνας στον ανορθόδοξο πό­λεμο. Προκειμένου να επιτευ­χθεί ένα κλίμα αντίστασης στις τάξεις του λαού, προβαίνετε σε δολιοφθορές εναντίον ορισμέ­νων αξιών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το έκανε ο εχθρός. Για παράδειγμα, πυρπο­λείτε ένα τέμενος. Εμείς έχου­με πυρπολήσει τέμενος στην Κύπρο». Μετά τη δημοσίευση της παραπάνω δήλωσης, όπως είχε συμβεί και έναν χρόνο πριν με την περίπτωση του η­θοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι δο­λοφόνησε αιχμαλώτους στην Κύπρο, ο στρατηγός διέψευσε κατηγορηματικά το γεγονός, προφασιζόμενος ότι έδωσε ένα παράδειγμα.

Ο στρατηγός Γιρμιμπέσο­γλου δεν είναι τυχαία φυσιο­γνωμία και οι ομολογίες του α­ποκαλύπτουν τις μεθόδους που εφαρμόζει το τουρκικό παρακράτος. Υπήρξε στέλεχος και αργότερα επιτελάρχης της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου το 1971. Τη θέση αυτή φαίνεται να τη διατήρησε κατά τη διάρ­κεια της εισβολής στην Κύπρο, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτε­ρη βαρύτητα στις δηλώσεις του. Το όνομα του δε επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τους ισχυρισμούς του Αχμέτ Οζάλ, υιού του πρώην προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, ότι η Διεύ­θυνση εμπλέκεται στη «δολο­φονία» του πατέρα του. Ας ση­μειωθεί ότι οι ομολογίες που εκστόμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στόχευαν στη διάψευση προηγούμενα ομολογίας του αναφορικά με τον ρόλο της  Διεύθυνσης στα γεγονότα της  6ης προς 7ns Σεπτεμβρίου 1955, που στόχευαν στον αφανισμό του Ελληνισμού της  Κωνσταντινούπολης. Ο στρατηγός υποστηρίζει ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η Διεύθυνση, αλλά το Συμβούλιο Αξιολόγισης Στρατιωτικής Κινητοποίησης το οποίο σημειώνει μάλιστα ότι ιδρύθηκε το 1953!

Οι ομολογίες του Γιρμιμπέσογλου έχουν ειδική σημασία επίσης για την εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς έρχονται να επιβεβαιώσουν το πραγματικό πρόσωπο του παρακράτος. Η χρονική στιγμή είναι αρκετά κρίσιμη, καθώς είναι νωπές ακόμη οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη αναφορικά με το σχέδιο «Βαριά», το οποίο στόχευε επίσης σε ισλαμικά σύμβολα και τεμένη. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που υιοθετούν μια κριτική στάση απέναντι στον ρόλο του παρακράτους στις σχέσεις που διαμορφώθηκαν με άλλες μουσουλμανικές εθνότητες στην Τουρκία, όπως  οι Αλεβήδες ή οι Κούρδοι.

Η αποκάλυψη του τούρκου στρατηγού αποδεικνύει, πέρα από τις προβοκατόρικες και ανορθόδοξες μεθόδους που ακολουθεί η Άγκυρα έναντι του ελληνικού στοιχείου -ακόμη και σε καιρούς που «ευδοκι­μεί» η «ελληνοτουρκική φι­λία»- και τον παραπλανητικό ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει έναντι των μουσουλμάνων της Κύπρου ως δήθεν «προστάτιδα» δύναμη. Συνεπώς, θα πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς τίποτε δεν αποκλείει να επαναληφθούν παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε ελληνικό έδαφος.

Γνωστή είναι άλλωστε η παρουσία και η δράση των ακροδεξιών τουρκικών στοιχείων στην ελληνική Θράκη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να καταστεί σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι δύναμη Κατοχής στη Μεγαλόνησο και φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την υπονόμευση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δεινά που υπέστησαν οι πολίτες της, είτε είναι Έλληνες είτε μουσουλμάνοι. Έτσι ίσως να αρχίσει να αναστρέφεται και το δυσμενές και καταπιεστικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί εις βάρος μας στις  διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την «αιγίδα» του ΟΗΕ.

Κ. Bοσπορίτης, ο νεώτερος
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" 26.9.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: