Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Μπούμερανγκ τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ΠαπανδρέουΚαθίζηση εσόδων λόγω αύξησης φόρων
Κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ το πρόβλημα θα ενταθεί τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις

Παρά τον καταιγισμό των εισπρακτικών μέτρων που περιελήφθησαν στο Μνημόνιο, τα έσοδα εξελίσσονται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Φαίνεται μάλιστα πως σε μεγάλο βαθμό είναι η ίδια η αύξηση των φόρων που έχει συμβάλει στην καθίζηση των εσόδων. Ο,τι προσδοκούσε να εισπράξει επιπλέον το Δημόσιο από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, το χάνει στο πολλαπλάσιο εξαιτίας της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί η επιβάρυνση αυτή.

Μόνο από τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι οι απώλειες εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν από την αρχή του έτους κατά 11%, των ποτών και της βενζίνης κατά 30% και των αυτοκινήτων κατά 27%.

Μέχρι το τέλος του έτους, η πτώση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Το πρόβλημα θα ενταθεί τον επόμενο χρόνο, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει τη μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό του 23%, καθώς και αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει το μέτρο. Αλλά, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους φόρους κατανάλωσης. Αρνητικές αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων προκαλεί η μεγάλη αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων, από την οποία το όφελος του Δημοσίου θα είναι περιορισμένο, γιατί αφενός μεν οι περισσότερες εμφανίζουν ζημίες, αφετέρου δε, και οι κερδοφόροι θα αποφύγουν τη διανομή μερισμάτων. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο. Η αρχική επιλογή να βασιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή περισσότερο στην αύξηση των εσόδων παρά στην περικοπή των δαπανών ήταν επιλογή της κυβέρνησης, που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να κινητοποιήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Η τρόικα, από την άλλη, που δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του μηχανισμού, απαίτησε μεγάλη αύξηση των φόρων ούτως ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για τα έσοδα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό.


[+] ΓPAΦHMA

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100021_22/08/2010_412307

Δεν υπάρχουν σχόλια: