Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010

Το ΣτΕ εξετάζει το Μνημόνιο

ΔΣΑ: Προσφυγή κατά του μνημονίου (Κάποιοι υπέγραψαν, χωρίς αιδώ και φρόνηση, να εκχωρηθεί η εθνική κυριαρχία στην "Τρόικα" αλλά...λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο!!! )

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι μεταξύ των φορέων που κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης του μνημονίου.

Αίτηση ακύρωσης του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέθεσαν σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Συγκεκριμένα, ο ΔΣΑ η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ, η ΕΣΗΕΑ το ΤΕΕ η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης και ορισμένα μέλη των ανωτέρω φορέων ζητούν να κηρυχτούν ως αντικείμενες στο Σύνταγμα, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στην ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας όλες οι περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ανωτέρω φορείς τονίζουν πως οι λόγοι της προσφυγής τους αφορούν θέματα τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά.

Όπως αναφέρουν, ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία, δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845/2010, που αν και κατ’ ουσίαν αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κατά παράβαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο τρίτος λόγος είναι η παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας», στην έννοια της οποίας εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη, όπως προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζουν οι ανωτέρω φορείς.

Μεταξύ άλλων, στην αίτηση υπογραμμίζεται ότι το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει κάθε φορά να αιτιολογείται επαρκώς όταν λαμβάνονται μέτρα, που θίγουν δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις. ...

«Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στην συνδικαλιστική ελευθερία, την στιγμή, μάλιστα, που με την νέα συνθήκη της Λισσαβώνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα», υπογραμμίζουν οι φορείς και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους:

«Αναγνωρίζοντας, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν εκχωρήσει άνευ όρων όλες τους τις αρμοδιότητες στον Υπουργό Οικονομικών και στην Τροϊκα, απευθυνόμαστε στην μόνη εξουσία, που φαίνεται να αντιστέκεται, τη δικαστική, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβασή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας που θίγονται.»
Naftemporiki

Πηγή:
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2010/07/blog-post_1932.html

Διαβάστε και το παρακάτω σχετικό άρθρο από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της 24ης.7.2010

Το ΣτΕ εξετάζει το Μνημόνιο
Κατατίθεται την Τρίτη η πρώτη προσφυγή από ΔΣΑ, ΑΔΕΔΥ και συνταξιούχους

Της Ιωαννας Mανδρου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναλαμβάνει να υποβάλει σε κρίσιμο τεστ τα μέτρα της κυβέρνησης για περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και το ίδιο το Mνημόνιο, καθώς θεσμοθετημένοι φορείς και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με αιχμή επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας πολλών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρώτη προσφυγή για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που έχει επεξεργαστεί ομάδα έμπειρων νομικών, με την εποπτεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, κατατίθεται το αργότερο ώς την προσεχή Τρίτη, οδηγώντας τις σχετικές ρυθμίσεις ενώπιον των δικαστηρίων, τα οποία θα κληθούν να πουν την τελευταία λέξη που θα επηρεάσει και την εφαρμογή τους.

Η πρώτη προσφυγή που είναι ήδη έτοιμη θα υπογράφεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας που αποτελεί και θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας, την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, ενώ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταθέσουν πανομοιότυπες προσφυγές. Η προσφυγή θα έχει χαρακτήρα αίτησης ακυρώσεως και θα περιλαμβάνει επιχειρήματα για αντισυνταγματικότητα αλλά και παραβίαση διεθνών κανόνων, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόσο του Μνημονίου όσων και υπουργικών ή άλλων αποφάσεων με τις οποίες έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις σε εργαζομένους στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή θα περιλαμβάνει προς κρίση από το ΣτΕ όχι μόνον τα θέματα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε το Μνημόνιο, δίχως να επεκτείνεται σε βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου.

Την προσφυγή θα υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός που έχει αναλάβει και το βάρος της νομικής επεξεργασίας της με τη συγκρότηση ειδικής επιστημονικής ομάδας, ενώ θα συνυπογράφουν οι πρόεδροι των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που μετέχουν στο εγχείρημα.

Αξονες της α΄ προσφυγής

Στο πολυσέλιδο κείμενο της προσφυγής θα ζητείται να ακυρωθούν και να κριθούν αντισυνταγματικοί νόμοι και ρυθμίσεις για:

- Την ψήφιση του Mνημονίου με βασικό επιχείρημα ότι ψηφίστηκε με την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ως απλός νόμος, ενώ αποτελεί διεθνή σύμβαση και κανονικά όφειλε να έχει κυρωθεί τουλάχιστον με την ψήφο 180 βουλευτών.

- Την ακύρωση της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη με τη λεγομένη «τρόικα», στη λογική ότι η συγκεκριμένη σύμβαση δεν πέρασε από τη Βουλή, ως επιβάλλει το Σύνταγμα, καθώς η σχετική διάταξη του Μνημονίου που προέβλεπε την κύρωσή της από το Κοινοβούλιο, νόμος 3845, καταργήθηκε, όπως θα αναφέρεται στην προσφυγή, την επομένη με άλλο νόμο, τον 3847.

- Την κήρυξη ως αντισυνταγματικών όλων των αποφάσεων που βασίστηκαν στο Μνημόνιο για περικοπές μισθών και συντάξεων, στη λογική ότι παραβιάζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθ. 17 του Συντάγματος), αλλά και το Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (άρθ. 1), που προστατεύει το δικαίωμα στην περιουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινή προσφυγή θα προβάλλεται, ως αντεπιχείρημα στους υποστηρικτές του Mνημονίου και των περικοπών, η αρχή της αναλογικότητας (λήψη μέτρων αναλόγως της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών) και το ότι η προστασία εν προκειμένω του δημοσίου συμφέροντος θα μπορούσε να είναι σεβαστή μόνον αν τα μέτρα ήταν προσωρινά κι όχι μόνιμα.

Ανάλογη προσφυγή για τον ασφαλιστικό νόμο ετοιμάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα επεξεργάζονται ανάλογες προσφυγές.

Πάντως, σύμφωνα με ρύθμιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα των προσφυγών, οι σχετικές υποθέσεις θα κρίνονται σε χρόνο ρεκόρ προκειμένου να εκκαθαρίζονται άμεσα στη Δικαιοσύνη και να αποφεύγονται πολύχρονες δικαστικές εκκρεμότητες. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων ή η συνταγματικότητα του Μνημονίου θα εκκαθαρίζονται δικαστικά «μια κι έξω», το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες, ώστε κυβέρνηση και πολίτες να γνωρίζουν τι θα ισχύσει.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Καστανίδης, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος Αυγούστου και θα ψηφιστεί πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους…

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_24/07/2010_409152

Δεν υπάρχουν σχόλια: