Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΧΡΥΣΩΘΕΙ ΤΟ ΔΥΣΠΕΠΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ


«Να κάνουμε ένα δώρο στο λαό»


papandreoua

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΕΣΤΩ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελάχιστοι υπουργοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργικού γραφείου

Κάποια υπουργεία εξακολουθούν να ενεργούν σαν να μην έχει ενσκήψει η οικονομική κρίση στη χώρα

Η συνεχώς αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αργά, αλλά σταθερά, εντείνει την ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η αρνητική εξέλιξη στο εκλογικό σώμα ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το προσεχές φθινόπωρο. Και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως πληροφορείται η «PRESS Time» σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους για να ανακόψουν αυτή την πορεία, η οποία είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει το κυβερνών κόμμα.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται το πρώτο κοινωνικό πακέτο μέτρων, για την στήριξη των ομάδων εκείνων οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την ένταξη της χώρας στο καθεστώς της τριπλής επιτήρησης (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ). Προς το παρόν, αυτό το οποίο έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι οι δυνατότητές του θα είναι πεπερασμένες, καθώς και οι αντίστοιχες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστές και πεπερασμένες. Γι’ αυτό και το «πακέτο» θα είναι κάτι παραπάνω από στοχοποιημένο.

Στη ΔΕΘ…

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι την ανακοίνωσή του θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το πιθανότερο είναι ότι χρονικά η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου κι ενδεχομένως την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, εξαιτίας ενός γεγονότος που έχει τη σημασία του. Ποιο είναι αυτό; Όπως διαρρέετε αρμοδίως, το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε προς τα αρμόδια υπουργεία, εδώ και περίπου ένα μήνα, ένα μήνυμα με το οποίο τους ζητείται να στείλουν στο πρωθυπουργικό γραφείο λίστα προτάσεων για ενδεχόμενες ελαφρύνσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Μάλιστα, το Μαξίμου τούς επέστησε την προσοχή ότι οι προτάσεις τους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα κακή οικονομική κατάσταση και να μην μπουν σε μια διαδικασία πλειοδοσίας παροχών.

Απροθυμία!

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης, μέχρι σήμερα; Σχεδόν ανύπαρκτο, λένε όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Κι αυτός αποδεικνύεται ότι είναι ένας από τους μεγάλους «πονοκεφάλους» του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών του δείχνουν αδιάφοροι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, έτσι όπως θα είναι «κουτσουρεμένη». Λέγεται μάλιστα ότι το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκειά του, αφού, όπως λέγεται, μέχρι σήμερα, μόλις τρεις υπουργοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Με αυτούς τους ρυθμούς, όμως, το πιθανότερο είναι ότι η πρωθυπουργική ομιλία για τη ΔΕΘ θα είναι έτοιμη του... χρόνου το Σεπτέμβριο. Γιατί, ωστόσο, τα υπουργεία δείχνουν απροθυμία να κάνουν προτάσεις, έστω και για κάποιες περιορισμένης έκτασης παροχές; Διότι αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται κι από μέτρα περαιτέρω περιορισμού των δαπανών τους. Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, όμως, πολύ αρνητικά από το συγκεκριμένο μέτωπο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι περικοπές που έχουν κάνει φτάνουν έως και στο 40% με 50% κι ότι άλλα περιθώρια δεν τους έχουν απομείνει. Από το Μαξίμου αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι πράγματι σε αυτό το μέτωπο –εν αντιθέσει με εκείνο των εσόδων– έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά όπως αποδεικνύεται από τους ελέγχους, είναι επιλεκτικά. Δηλαδή κάποια υπουργεία έχουν όντως προβεί σε γενναίες περικοπές, αλλά κάποια άλλα εξακολουθούν να ενεργούν σαν να μην έχει ενσκήψει η οικονομική κρίση στη χώρα. Αυτή την ανισορροπία θέλουν να τερματίσουν στο οικονομικό επιτελείο και θεωρούν ότι η ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ συνιστά μια πρώτης τάξης ευκαιρία. Δίνουν έτσι το «τυράκι» των περιορισμένων παροχών, αλλά στήνουν και τη «φάκα» της αντιμετώπισης της σπατάλης, μέσω του περιορισμού των δαπανών. Με τη διαφορά ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν φαίνεται να «τσιμπούν», γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού και να εντείνονται οι φήμες περί ενός επικείμενου ανασχηματισμού. Κι αυτό δεν είναι ούτε «φάκα», αλλά ούτε και «τυράκι»…

ΕΞΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Αντί προτάσεων έστειλαν τις υπηρεσιακές εισηγήσεις!

Πολλά κι ευτράπελα κατέγραψαν από το πρωθυπουργικό γραφείο όταν άρχισαν να παίρνουν από τα διάφορα υπουργεία τα υπομνήματα με τις προτάσεις τους για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, ανά τομέα κυβερνητικής δραστηριότητας. Αυτό, όμως, το οποίο τους εξόργισε ήταν η προχειρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετώπισαν την πρωθυπουργική έκκληση κάποιοι –ακόμη και πρωτοκλασάτοι– υπουργοί. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να συντάξουν ένα μικρό υπόμνημα, με μια στοιχειώδη αρχή, μέση και τέλος, αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να βάλουν σε έναν φάκελο τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και των αρμόδιων διευθύνσεων και να τα στείλουν στον πρωθυπουργό για να τα διαβάσει. Προφανώς, γιατί οι ίδιοι δεν είχαν τον χρόνο ή την όρεξη για να το κάνουν! Το γεγονός εκλήφθηκε ως θράσος και στο Μέγαρο Μαξίμου φρόντισαν να καταστήσουν κοινωνό τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου γι’ αυτή τη συμπεριφορά, η οποία χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον ως απαράδεκτη. Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει η «PRESS Time», οι φάκελοι αυτοί θα επιστραφούν σύντομα στους αποστολείς τους, για να... διορθωθούν. Κι αν η αντίδραση θα είναι ίδια ή παρόμοια, τότε πολλές υπουργικές καρέκλες θα αρχίσουν να τρίζουν επικίνδυνα, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Κι αυτό είναι υπόσχεση κι όχι απειλή, όπως λένε από το Μαξίμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: