Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ "ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ" ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ;;;;;;

Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο όταν συνειδητοποιώ ότι ο υιός του ηγέτη που διατύπωσε το δόγμα "ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΟΡΑ" ανέχεται την σημερινή κατάσταση.

Φαίνεται πως η εθνικά υπερήφανη κυβέρνησή μας έχει δώσει υπεργολαβία στην Τουρκία την έρευνα για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αν δεν συμβαίνει αυτό μήπως η ενδοτικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει ξεπεράσει τα όρια της εθνικά αποδεκτής ανοχής;;;;

Τι λέτε κ. Σαμαρά και σεις ηγέτες των λοιπών κομμάτων της Ελληνικής Βουλής;;;Ένας νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινάει την Δευτέρα την ίδια στιγμή που το «Πίρι Ρέις» έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και φυσικά σε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο 45ος (!) γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πρόκειται να διεξαχθεί την Δευτέρα 19 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Το κωμικοτραγικό στοιχείο βέβαια είναι πως η συνάντηση στην Πόλη θα διεξαχθεί ενόσω το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» θα βρίσκεται σε ύδατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το τουρκικό σκάφος εισήλθε στην ελληνική περιοχή 45 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου.

Φυσικά η «στρατηγική ψυχραιμία» της Αθήνας της επιτρέπει ταυτοχρόνως να ανακοινώνει την έναρξη του νέου γύρου επαφών για την διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας (το ερώτημα παραμένει εάν έχει τεθεί το θέμα της ΑΟΖ) ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντείται στο μακρινό Καζακστάν με τον θεωρητικό του Νέο-οθωμανισμού, υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ελληνική πλευρά διατείνεται πως έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενώ τηρεί μία προσεχτική στάση στο ζήτημα της μη κλιμάκωσης της κρίσης αφού για την ώρα στην περιοχή βρίσκεται σκάφος του Λιμενικού και όχι του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι σαφές πως αφού το «Πίρι Ρέις» δεν ανήκει στο τουρκικό ναυτικό αλλά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, η Αθήνα δεν στρατιωτικοποιεί την κρίση στέλνοντας πολεμικό σκάφος.

Η Αθήνα για άλλη μία φορά κάνει λόγο για την ανάγκη η Άγκυρα να αποδεχτεί τις αρχές του Δικαίου της Θαλάσσης. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα για φαίνετε πως όντως αναβαθμίζει την νομική βάση των διαφορών με την Τουρκία αφού για άλλη μία φορά αναφέρεται στο Δίκαιο της Θαλάσσης, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ.

Πηγή:

http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=413:-l-r-&catid=28:foeign-affairs-greece&Itemid=55"Διέβη τον Ρουβίκωνα" το "Πίρι Ρέϊς"
- Ερευνά στην υφαλοκρηπίδα -

Μηδενική αντίδραση από την Αθήνα!


17-07-2010 12:23:32

Image«Διέβη τον Ρουβίκωνα» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς» - όπως άλλωστε αναμενόταν αφού είχε δεσμεύσει την περιοχή - όταν από χθες αργά το βράδυ, πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτή την στιγμή βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου στο σημείο ερευνών "Α" του χάρτη που δημοσιεύουμε) και ξεκίνησε έρευνες για πετρέλαιο. Το πρωί έκανε ένα πέρασμα νότια του Καστελλόριζου, σε απόσταση περίπου 45 μιλίων και πλέον διενεργεί έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός περιοχής καθαρά ελληνικών συμφερόντων.

Σε πρακτικό επίπεδο η απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει να «ενοχλήσει» το «Πίρι Ρέϊς», έδωσε από μόνη της απάντηση στο ερώτημα «Υπερασπιζόμαστε ή παραχωρούμε».

Η de facto παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει ουσιαστικά τελεστεί, παρά τους «λεονταρισμούς» κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι προφανώς νομίζουν ότι «ψιχαλίζει», αλλά φευ...

Η ευθεία παραβίαση από το "Πίρι Ρέϊς" του Πρωτοκόλλου της Βέρνης του 1976 και της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ το 1987, έχουν μεταβάλει σε κουρελόχαρτα τις συμφωνίες αυτές και επιβεβαιώνουν για άλλη μιά φορά ότι η Τουρκία σέβεται τις συμφωνίες μέχρις ότου νιώσει ισχυρότερη. Μετά τις χρησιμοποιεί για χαρτί τουαλέτας...

Τριαντατέσσερα χρόνια μετά το «Χόρα» και 23 χρόνια μετά το «Σισμίκ» η αντιμετώπιση του νυν επεισοδίου καταδεικνύει ανάγλυφα την «ολική υποχώρηση» της ελληνικής πολιτικής βούλησης να υπερασπίσει τα δικαίωματα του ελληνικού κράτους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή την στιγμή δίπλα από την «κλέφτη» που έχει μπει στην «αυλή του σπιτιού» είναι ένα μικρό σκάφος του ... Λιμενικού, ως να επρόκειτο για λαθρομετανάστες ή παραβάτες των κανονισμών περί θαλάσσιας ρύπανσης. Δεν είναι θέμα κλιμάκωσης, είναι θέμα επίδειξης από την κυβέρνηση πολιτικής-εθνικής βούλησης.

Image

Mάλιστα ... έχει αφαιρεθεί(!) η όλη διαχείριση του θέματος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας έχουν αναλάβει να εμποδίσουν με διπλωματικά διαβήματα το τουρκικό σκάφος.

Σε ότι αφορά τα Επιτελεία, το μεν ΓΕΝ έχει σε ετοιμότητα την κανονιοφόρο ΤΟΛΜΗ στη Ρόδο, αλλά έχουν πάρει εντολή «να μην κινηθούν», ενώ για στην Πολεμική Αεροπορία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί το σαββατοκύριακο «να μην είναι τόσο ήσυχο» και ο Αρχηγός Βασίλης Κλόκοζας έχει δώσει εντολές για αυξημένη ετοιμότητα. Θεωρείται πολύ πιθανό να έχουν παράλληλη κίνηση και στο Αιγαίο, όπως έγινε πριν τρεις ημέρες με την υπέρπτηση μετά από πολύ καιρό επάνω από το Αγαθονήσι...

Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Πηγή:

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13208&Itemid=139

Δεν υπάρχουν σχόλια: