Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Ξεκίνησαν οι προσφυγές για ΛΑΦΚΑ, ασφαλιστικό και περικοπές συντάξεων

Αρχίζει ο χορός των προσφυγών εναντίον των κυβερνητικών μέτρων για το Ασφαλιστικό και των περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις, με την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, του επιδόματος αδείας, αλλά και με την επιβολή του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ, που επιφέρει σημαντικές μειώσεις, οι οποίες αυξάνονται αναλογικά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.


Οι σχετικές δικαστικές προσφυγές θα εκδικαστούν πρώτα από το «Μισθοδικείο» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αμετάκλητη κρίση ανώτατου δικαστηρίου.
Οι σχετικές δικαστικές προσφυγές θα εκδικαστούν πρώτα από το «Μισθοδικείο» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αμετάκλητη κρίση ανώτατου δικαστηρίου.Οπως στις μισθολογικές περικοπές την πρώτη προσφυγή υπέβαλε εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, έτσι και στις συνταξιοδοτικές περικοπές τον χορό άνοιξε και σέρνει συνταξιούχος δικαστής (επίτιμος αρεοπαγίτης), που θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας όλων των σχετικών πρόσφατων νόμων (ν. 3845, 3847/10), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις που κατοχυρώνουν τα περιουσιακά δικαιώματα και αξιώνοντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την εφαρμογή τους.

Στην προσφυγή γίνεται λόγος για την αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων φόρων ύψους 65 δισ. ευρώ.
Στην προσφυγή γίνεται λόγος για την αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων φόρων ύψους 65 δισ. ευρώ.

Δύσκολη υπόθεση
Με δεδομένο ότι οι πρώτες προσφυγές κατά των κυβερνητικών μέτρων υποβλήθηκαν από δικαστικούς λειτουργούς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) δείχνει ότι η δικαστική αναμέτρηση της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μόνο εύκολη δεν πρόκειται να είναι, και πλέον καθίσταται ολοένα και πιο ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης πολλών από τα μέτρα.

Ο τρόπος που θα επιλυθούν τα συνταγματικά προβλήματα που θέτουν οι δικαστές για το μισθολογικό, το συνταξιοδοτικό και τις μεγάλες περικοπές είναι βέβαιον ότι θα αποτελέσει κατευθυντήρια γραμμή και για τις αντίστοιχες προσφυγές άλλων εργαζομένων. Μάλιστα, οι σχετικές δικαστικές προσφυγές που εκδικάζονται από το «Μισθοδικείο» (Ειδικό Δικαστήριο άρθρου 88 του Συντάγματος) έχουν ένα ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ότι δηλαδή δικάζονται κατευθείαν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και έτσι η αμετάκλητη κρίση αναμένεται σύντομα, πιθανότατα πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ όλες οι άλλες προσφυγές χρειάζεται να υποστούν τη βάσανο δύο δικαστικών βαθμών (Πρωτοδικείου, Εφετείου), για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η αμετάκλητη κρίση ανώτατου δικαστηρίου.

Από ΛΑΦΚΑ - ΕΑΣ
Αλλαξαν όνομα για να χρυσώσουν το «χαράτσι»

Στο «Μισθοδικείο» προσέφυγε ο επίτιμος αρεοπαγίτης Μ. Φράγκος, που συνταξιοδοτήθηκε προ 15ετίας, και υποστηρίζει ότι οι νόμοι με τους οποίους έγιναν οι συνταξιοδοτικές περικοπές είναι αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), που προστατεύει τα κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα, όπως είναι ο μισθός και η σύνταξη, που αποτελεί αδιαμφισβήτητο μέρος της ιδιοκτησίας του ατόμου.

Η δε κατάργηση ή μείωση του δικαιώματος αυτού που η πολιτεία χορήγησε για μακρύ διάστημα είναι αντισυνταγματική και συνεπώς άκυρη και ανίσχυρη ?τονίζει?, επικαλούμενος και απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που δικαίωσε πρόσφατα πολίτες της Λετονίας. Στην προσφυγή προσβάλλεται ως αντισυνταγματική και η επιβολή νέου τύπου ΛΑΦΚΑ, που είχε κριθεί παλαιότερα παράνομη και αντισυνταγματική κράτηση, με συνέπεια να υποχρεωθεί η πολιτεία να επιστρέψει τα σχετικά ποσά αναδρομικά με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Τώρα επιχειρείται η επάνοδος αυτής της μορφής φορολογίας που μετονομάζεται από ΛΑΦΚΑ σε ΕΑΣ και έτσι επιχειρείται να παρακαμφθεί η αντισυνταγματικότητα.

Αφήνονται μάλιστα αιχμές κατά των φορολογικών εγκεφάλων που ακολουθούν τη μέθοδο της μετονομασίας, όπως βάφτιζαν οι καλόγεροι του Μεσαίωνα το κρέας φασόλια προκειμένου να χρυσώσουν το «χαράτσι», το οποίο όμως αποσκοπεί να καλύψει την υποχρέωση που έχει η πολιτεία από το Σύνταγμα να συμμετέχει στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την προσφυγή, η επαναφορά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ (ΕΑΣ) παραβιάζει τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης.

Ο συνταξιούχος δικαστής ζητεί να επιδικαστεί ποσό 3.053 ευρώ, το οποίο στερείται λόγω μη καταβολής επιδόματος αδείας, αξιώνοντας να συνεχιστεί η καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης, καθώς και να του καταβληθεί χρηματική ικανοποίηση 2.000 ευρώ (συν τους νόμιμους τόκους) για την ηθική βλάβη που υπέστη από την εφαρμογή των αντισυνταγματικών νόμων.

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Διεφθαρμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Από την προσφυγή δεν λείπουν οι αιχμές κατά της μέχρι σήμερα πολιτικής των κυβερνήσεων, αλλά και των ανίκανων και διεφθαρμένων ελεγκτικών μηχανισμών που έφεραν σε αυτήν την κατάσταση τη χώρα, με συνέπεια να αναζητείται θεραπεία με τον σφαγιασμό των εύκολων θυμάτων, που είναι οι συνταξιούχοι και μισθωτοί.

Μεταξύ άλλων καταλογίζονται στις ευθύνες του κράτους η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων φόρων ύψους 65 δισ. ευρώ (γίνεται αναφορά και στην περίπτωση του Τ. Βοσκόπουλου), καθώς και ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται στα Ταμεία (12,5 δισ. από το Δημόσιο και 8 δισ. ευρώ από ιδιώτες), δηλαδή σε ποσά που ξεπερνούν 75 φορές τις προσδοκώμενες ετήσιες εισπράξεις από την ΕΑΣ (ΛΑΦΚΑ). Ακόμα επισημαίνονται οι σπατάλες στους συγκοινωνιακούς φορείς και το παθητικό τους (ΟΣΕ, ΕΑΣ), οι σκανδαλώδεις σπατάλες για φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με συντάξεις - μαϊμού για δήθεν αναπήρους, αγρότες κ.λπ., οι σπατάλες για ρουσφετολογικές προσλήψεις για μη νόμιμους εξοπλισμούς, η Siemens, το C4I κ.λπ.

Η επιχειρηματολογία αυτή κατατείνει στη λογική ότι για το έλλειμμα υπάρχει ευθύνη των εκπροσώπων του κράτους που παραβίασαν τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, με συνέπεια να μην είναι συνταγματικοί οι περιορισμοί των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών που δεν ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση.

Τέλος αφήνονται αιχμές και για τις φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους («βουλιάζουμε», «Τιτανικός», «χρεοκοπία», «δεν υπάρχει σάλιο» κ.λπ.), με συνέπεια τη δυσφήμηση της οικονομικής κατάστασης και τη ζημία για την πιστοληπτική κατάσταση του Δημοσίου.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Πηγή:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=22320951

Δεν υπάρχουν σχόλια: