Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Σφήνα ΔΝΤ για περικοπή μισθών

Συναγερμός σε κυβέρνηση και συνδικάτα εν όψει της ψήφισης του Ασφαλιστικού


Μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα θέτει ξανά ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν. Ζητεί να μειωθεί το κόστος με εσωτερική υποτίμηση, αφού λόγω ευρώ δεν μπορεί να γίνει υποτίμηση του νομίσματος.
Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα
με νέα γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη.

«ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ» ΜΕΣΩ «FINANCIAL TIMES» ΧΑΡΙΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Βάζει πλάτη για χαμηλούς μισθούς και ο Στρος-ΚανΤην ώρα που μαίνεται η μάχη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά, κάνοντας λόγο για πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας έμμεσα μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Το  «τροπάρι» του αποπληθωρισμού, ο Στρος-Καν το είχε ξεκινήσει ήδη από τον  Απρίλιο


Το «τροπάρι» του αποπληθωρισμού, ο Στρος-Καν το είχε ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στους «Financial Times», ο Στρος-Καν υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα. «Πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», λέει χαρακτηριστικά ο Στρος-Καν, ο οποίος θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Αφού δεν γίνεται ...υποτίμηση

Πρόβλημα που κατά τον Στρος-Καν αντιμετωπίζεται με τη μείωση του κόστους, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με υποτίμηση του νομίσματος εφόσον μια χώρα δεν ανήκε στο ευρώ. Αυτό δεν μπορεί βεβαίως να γίνει για την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο άλλος δρόμος είναι η εσωτερική υποτίμηση, διαδικασία στην οποία ήδη βρίσκεται η χώρα μας με τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα. Μείωση που ως γνωστόν ο ΣΕΒ, αλλά και η κυβέρνηση (με την απειλή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) επιδιώκουν να γίνει και στον ιδιωτικό τομέα...

Αλλωστε ο Στρος-Καν δεν είναι η πρώτη φορά που τάσσεται υπέρ της ανάγκης να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Μιλώντας στα μέσα Μαΐου στο τηλεοπτικό κανάλι «Euronews», ο Στρος-Καν είχε ξανά αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, διότι «ό,τι παράγει είναι πιο ακριβό από τα αγαθά και τις υπηρεσίες των άλλων χωρών»...

Συνεπώς είχε πει (βλέπε «Ε» 18/5) πως «πρέπει να μειωθούν οι μισθοί», μέτρο «πολύ οδυνηρό αλλά απολύτως αναγκαίο, διότι είναι ο μόνος τρόπος να πωλήσει η χώρα αυτά που παράγει όταν το κόστος παραγωγής των άλλων χωρών είναι χαμηλότερο».

Μείωση μισθών και τιμών

Το «τροπάρι» του αποπληθωρισμού, ως «το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο» για την Ελλάδα, ο Στρος-Καν το είχε ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο (βλέπε «Ε» 13/4), εξηγώντας τότε σε γερμανικό περιοδικό ότι αποπληθωρισμός «σημαίνει μείωση μισθών και τιμών»... «Το κράτος, δήλωνε, μπορεί να μειώσει τους μισθούς μόνο στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα», υπονοώντας ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι τον Μάιο, όταν είχε ερωτηθεί για το θέμα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον Καρολάιν Ατκισον, είχε δηλώσει: «Το πρόγραμμα (μνημόνιο) δεν επιβάλλει περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: