Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Μπαράζ προσφυγών εναντίον των μέτρων

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ετοιμάζουν ΔΣΑ, συνδικαλιστικές ενώσεις, πολίτες

Της Ιωαννας Mανδρου

Την τελευταία λέξη για την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης, με βάση το Μνημόνιο, σε ασφαλιστικό, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις, θα πει η Δικαιοσύνη, καθώς ήδη ετοιμάζεται μπαράζ προσφυγών από απλούς πολίτες και συνδικαλιστικούς φορείς. Τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα σηκώσουν και το βάρος του ελέγχου για αντισυνταγματικότητες βασικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης, βρίσκονται υπ’ ατμόν για να αντιμετωπίσουν το κύμα των προσφυγών, που είναι θέμα χρόνου να κατατεθούν, θέτοντας σε κίνηση τον μηχανισμό της Δικαιοσύνης, η οποία θα κληθεί να κρίνει τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα σε όλο το φάσμα των νομοθετικών αλλαγών.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει με προβληματισμό και ανησυχία το ενδεχόμενο λαμβάνοντας το μήνυμα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου τέθηκαν ήδη οι πρώτες σοβαρές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συνδικαλιστικές ενώσεις, απλοί πολίτες και πρωτίστως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας, όπως ο ΔΣΑ, έχουν έτοιμες προσφυγές που αναμένεται να κατατεθούν προς κρίση στην ελληνική Δικαιοσύνη, για βασικές αλλαγές που βασίζονται στις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Με αιχμή μείζονα θέματα αντισυνταγματικότητας, αλλά και παραβίασης βασικών αρχών για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών που προστατεύονται όχι μόνον από την ελληνική έννομη τάξη, αλλά και από το πλέγμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με τις προσφυγές θα κληθεί η Δικαιοσύνη να εγκρίνει ή να απορρίψει ουσιαστικά τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έγκριτοι νομικοί διατυπώνουν ήδη την άποψη –την οποία με προσφυγή θα κληθεί η Δικαιοσύνη να κρίνει– ότι το Μνημόνιο, σε ορισμένα σημεία του τουλάχιστον, πάσχει. Ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ιω. Καραβοκύρης, αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η ελληνική Δικαιοσύνη στη δυσμενή οικονομική συγκυρία και παραδέχεται πως «οι κοινωνικές συγκρούσεις και οι τεράστιες αλλαγές που επιχειρούνται με τους νόμους που ψηφίζονται είναι δύσκολο να απορροφηθούν από το κοινωνικό σώμα, με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να αναλάβει τον ρόλο της κοινωνικής εξισορρόπησης». Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ήδη έχουν «χαρτογραφήσει» τις ρυθμίσεις εκείνες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα συνταγματικότητας και ήδη έχουν εισέλθει στη διαδικασία της προετοιμασίας ενόψει της μαζικής κατάθεσης των προσφυγών.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Κων. Μενουδάκος, επισημαίνει κι αυτός τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Δικαιοσύνη για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων στη δεδομένη οικονομική συγκυρία και τονίζει πως θα δοκιμαστούν βασικές αρχές του κοινωνικού κράτους και θέματα που σχετίζονται με τον σκληρό πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Πάντως, και ο κ. Μενουδάκος επισημαίνει πως η στάθμιση που θα κληθεί να κάνει η Δικαιοσύνη «θα σχετίζεται με το δημόσιο συμφέρον, την αναλογικότητα στην επιβολή των μέτρων, αλλά και το κρίσιμο θέμα αν τα μέτρα είναι προσωρινά ή μόνιμα».

Από 180 βουλευτές

Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Γ. Κασιμάτης, μιλώντας στην «Κ», εκφράζει την άποψη ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή για το Μνημόνιο είναι αντισυνταγματικός, καθώς επρόκειτο για διεθνή σύμβαση της χώρας η οποία όφειλε –κατά το Σύνταγμα– να υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές και όχι από 151, όπως έγινε. Μάλιστα, ο κ. Κασιμάτης επισημαίνει πως το θέμα είναι μείζον και θα κριθεί δικαστικά. Προς άρση κάθε όμως παρεξήγησης, διευκρινίζει πως «στόχος μας δεν είναι να τορπιλιστεί η πολιτική των μέτρων, αλλά η κυβέρνηση να νομοθετήσει με νομιμότητα και εντός των συνταγματικών πλαισίων».

Αντισυνταγματικές τέσσερις ρυθμίσεις

Τα πρώτα καμπανάκια για αντισυνταγματικότητα βασικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης ήδη ήχησαν μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε σε τέσσερα σημεία τις επικείμενες ρυθμίσεις εκτός συνταγματικών πλαισίων. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με την υπαγωγή στο ΙΚΑ και των δημοσίων υπαλλήλων προσκρούει σε βασική διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προστατεύει το δικαίωμα των ασφαλισμένων στην περιουσία, καθώς κρίθηκε ότι εύρωστα ταμεία καλούνται να συμβάλουν στην κάλυψη των ελλειμματικών. Το ίδιο έκρινε και για τη ρύθμιση που επιβάλλει ολοσχερή αναστολή της σύνταξης για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, στη λογική ότι η καθολική αποστέρηση της σύνταξης στερεί από τον πολίτη περιουσιακό δικαίωμα το οποίο προστατεύεται. Αντίθετα, η μερική αναστολή της σύνταξης κρίθηκε νόμιμη.

Σημαντική είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για τη ρύθμιση που απαλλάσσει το κράτος, από το 2015, να εγγυάται τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Η ρύθμιση κρίθηκε αντισυνταγματική, καθώς επιβάλλεται από το Σύνταγμα η υποχρέωση του κράτους να εγγυάται την κοινωνική ασφάλιση των πολιτών. Τέλος, αντισυνταγματική κρίθηκε και η ρύθμιση για την επιβολή του ΛΑΦΚΑ αν το μέτρο λάβει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ για την παροδική εφαρμογή του μέτρου, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι μπορεί να εφαρμοστεί για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων.


Κατεβάστε το σχετικό σκαρίφημα από εδώ:

http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/graph/27-06-10/s5.pdf

ΠΗΓΗ:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_27/06/2010_406153


Δεν φοβάται την αμφισβήτηση η κυβέρνηση

Του Βασιλη Nεδου

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον του Μνημονίου Συνεργασίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την εξέλιξη μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη, καθώς το μνημόνιο είναι ένα νομικό κείμενο και όπως όλα μπορεί και αυτό να προσβληθεί. Πιστεύουν ωστόσο ότι οι προσφεύγοντες δεν θα κατορθώσουν να επιτύχουν την ακύρωση όσων υποχρεώσεων απορρέουν από την υπογραφή του.

Το ατελέσφορο -όπως τουλάχιστον το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση- του πράγματος περιγράφει στην «Κ» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Ακόμη και αν η προσφυγή ευδοκιμήσει», αναφέρει, «θα πρέπει εν συνεχεία να προσβληθούν ένας προς έναν οι νόμοι που έχουν κατατεθεί ή πρόκειται να περάσουν. Και τούτο δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο στην πράξη, δηλαδή κατά την εφαρμογή των νόμων». Η ίδια κυβερνητική πηγή σχολιάζει ότι όποιος μπει σε αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πολύμηνο μαραθώνιο με πενιχρά και αβέβαια αποτελέσματα. «Σε κάθε περίπτωση», τονίζει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μη δώσουμε σε νομικιστικού χαρακτήρα εμπόδια μεγαλύτερη αξία από όση τους αναλογεί».

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν έναν κίνδυνο από την προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο: Μια διαδικασία δικαστικής αμφισβήτησης του μνημονίου θα «ξένιζε» τους εκπροσώπους της τρόικας (Ε. Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ), καθώς αυτοί θεωρούν παράλογο να τίθεται σε δοκιμασία ο μηχανισμός που στόχο έχει να διασώσει τη χώρα.

Οπως σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, έχουν έναν... «αγγλοσαξονικό» τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων και πιστεύουν ότι δεν μπορεί να αμφισβητήσεις «εκείνον που σου δίνει τα λεφτά για να σε σώσει».

Οσον αφορά το πρακτικό σκέλος του ζητήματος, στην κυβέρνηση αισθάνονται ασφαλείς, διότι όπως λένε το «έχουν εξετάσει όλοι οι συνταγματολόγοι της κυβέρνησης». Το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της κατάθεσης του μνημονίου ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης με τη βοήθεια των κ. Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου εξέτασαν επανειλημμένως το Σύνταγμα προκειμένου να εντοπίσουν σημεία που θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν νομικά.

Τις περισσότερες συσκέψεις για το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι πραγματοποίησαν κυρίως οι κ. Παμπούκης και Βενιζέλος εξετάζοντας κατά κύριο λόγο τα πλέον «επίφοβα» άρθρα του Συντάγματος και συγκεκριμένα από το 28 μέχρι και το 36. Στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 28 τονίζεται ότι «αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Η δήλωση αυτή είναι κομβικής σημασίας και για την ερμηνεία της παραγράφου του ίδιου άρθρου που υπογραμμίζει ότι «για την ψήφιση του νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών». Ανάλογης επεξεργασίας έχουν τύχει και τα υπόλοιπα οκτώ άρθρα του Συντάγματος που κρύβουν «δυσκολίες», τις οποίες πάντως στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα ξεπεραστούν δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια.

Αν και στην κυβέρνηση δεν το αναφέρει ουδείς ευθέως, αποτελεί κοινό μυστικό ότι μοντέλο για τη νομοθέτηση του μνημονίου (το οποίο ψηφίσθηκε ως κύρωση διεθνούς συμβάσεως) αποτέλεσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ και ο τρόπος με τον οποίο την έφερε ενώπιον της Βουλής ο τότε πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Βέβαια τότε η νομιμοποίηση ήταν πολύ ισχυρότερη, καθώς υπερψηφίστηκε από 286 βουλευτές και καταψηφίσθηκε από μόλις οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ (το μνημόνιο με την τρόικα «πέρασε» με 172 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ).

ΠΗΓΗ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100008_27/06/2010_406152

Δεν υπάρχουν σχόλια: