Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Οι αποκρατικοποιήσεις και… οι Τούρκοι μνηστήρες

turkey-flag«Πάγο» στις τραπεζικές αποκρατικοποιήσεις μέχρι νεοτέρας έβαλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς είναι σαφές ότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, αλλά και τις απελπιστικά χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ θα είναι αδύνατο να προωθηθεί οποιοδήποτε σχέδιο πώλησης συμμετοχής του Δημοσίου σε τράπεζες.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, « Δεν έχουμε κάτι να πούμε στο ζήτημα αυτό. Να θυμίσω ότι περνάμε μια περίοδο, όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας και των δυσκολιών του Ελληνικού Δημοσίου, έχει συγκεκριμένες δυσκολίες. Έχει θωρακιστεί με τις τελευταίες κινήσεις που έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Ελληνικό Δημόσιο».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, επανέλαβε την προτροπή στους τραπεζίτες για εξέταση στρατηγικών συμφωνιών για συγχωνεύσεις ανάγκης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρότερα σχήματα, ιδίως με την απορρόφηση μικρών και μεσαίων, αδύναμων τραπεζών από άλλες ισχυρότερες, οι οποίες λόγω της συστημικής τους σημασίας θα μπορούν να λάβουν ενισχύσεις κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι πρέπει οι τράπεζες να δουν την επόμενη ημέρα στρατηγικά και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και κινήσεις που αφορούν τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ένα ανοικτό «παράθυρο» για συμμετοχή κρατικών τραπεζών στις επόμενες κινήσεις συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε τέτοια δυσχερή θέση, ώστε πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για τραπεζίτες που προσέρχονται ως… ικέτες σε Τούρκους συναδέλφους τους, προτείνοντας την εξαγορά των πιστωτικών ιδρυμάτων που διευθύνουν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα για προτάσεις εξαγοράς ελληνικών τραπεζών που έγιναν σε τουρκική τράπεζα, κυκλοφόρησαν μέσω του Reuters νέα σενάρια για πρόταση εξαγοράς δύο ελληνικών τραπεζών από τουρκικές.

Πρόκειται, σύμφωνα με το πρακτορείο, για μία μικρή τράπεζα με δίκτυο 20-30 καταστημάτων, αλλά και για μεσαίο πιστωτικό ίδρυμα, με δίκτυο 300 καταστημάτων. Οι αναφορές αυτές «φωτογραφίζουν» την Proton Bank και την Emporiki, αλλά προς το παρόν διαψεύδονται αρμοδίως.

Γεγονός είναι, όπως αναφέρουν με μια δόση μελαγχολίας τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, ότι έχουν αλλάξει πολλά εις βάρος των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια. «Το 2006, η Εθνική Τράπεζα ουσιαστικά διέσωσε την τουρκική οικονομία από μια συναλλαγματική κρίση, με την εξαγορά της Finansbank», έλεγαν τραπεζικά στελέχη. «Σήμερα, οι Τούρκοι τραπεζίτες εμφανίζονται σε θέση ισχύος, καθώς έχουν το πλεονέκτημα να λειτουργούν σε μια μεγάλη και σχετικά σταθερή οικονομία, ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες προσπαθούν να σταθούν στα… ερείπια της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να εμφανισθεί κινητικότητα σε διασυνοριακά deal μεταξύ ελληνικών και τουρκικών τραπεζών, καθώς Τούρκοι τραπεζίτες εξετάζουν προσεκτικά τις ευκαιρίες που δίνει η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας για μια φθηνή είσοδο στην ελληνική αγορά. Όμως, το σοβαρότερο πρόβλημα σε τέτοιες συμφωνίες εξακολουθεί να είναι ο θεωρούμενος ως σοβαρός κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στη διετία 2010-2011, καθώς διεθνώς θεωρούν ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει με συνέπεια το σταθεροποιητικό πρόγραμμα που έχουν επιβάλει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτείται το ελληνικό χρέος από το διεθνή μηχανισμό στήριξης.

. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση να γίνει στην κατεύθυνση αυτή.

Πηγή:

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/761-2010-06-02-22-51-09


Δεν υπάρχουν σχόλια: