Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει


Ο Μπούτρος Γκάλι, μιλώντας στο Reuters, εκτίμησε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν τελειώσει ακόμη
"Η" Online 5/6 10:18

Δυσπιστία για την ικανότητα της χώρας μας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ δείχνουν ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Γιουσέφ Μπούτρος Γκάλι, και ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου (IFO), Χανς Βέρνερ Σιν.

Ο Μπούτρος Γκάλι, μιλώντας στο Reuters, εκτίμησε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν τελειώσει ακόμη, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητά της να τηρήσει πιστά το μνημόνιο που υπέγραψε με την ΕΕ και το ΔΝΤ ως αντάλλαγμα για την παροχή πακέτου στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ.

«Για εμφύλιο»
Από την πλευρά του, ο κ. Σιν χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη χώρα «συνταγή για εμφύλιο πόλεμο», λέγοντας ότι «η πραγματική λύση για την Ελλάδα θα ήταν να φύγει από το ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμά της». «Αυτό που θέλουν οι νομοθέτες, να αναγκάσουν τη χώρα να περιορίσει τις δαπάνες και να μειώσει τις τιμές και τους μισθούς προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, είναι κάτι αδύνατο», είπε κατά την ομιλία του σε συνέδριο στην Ελβετία.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι συμφωνεί με το νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος υποστήριξε προχθές ότι υπάρχει πιθανότητα 50% η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη. «Είπε ότι με αυτή την προϋπόθεση η Ελλάδα μπορεί να το ξεπεράσει. Αυτή είναι μια λογική ανάλυση», εξήγησε ο κ. Σιν. Εν τω μεταξύ, ο κ. Γκάλι χτύπησε «καμπανάκι» για τα οικονομικά του ίδιου του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια μετά το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Κατερίνα Κοσμά

Πηγή:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=33837147


Δεν υπάρχουν σχόλια: