Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Όλα στο φως για τις τράπεζες τον Ιούλιο!

eforiaΗ «ακτινογραφία» φερεγγυότητας όλων των τραπεζών στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον επόμενο μήνα, με μια απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, που ελήφθη χθες στις Βρυξέλλες και έχει ήδη σημάνει καμπανάκια συναγερμού στις ελληνικές τράπεζες.

«Θα διενεργήσουμε ελέγχους προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress tests) τράπεζα προς τράπεζα και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη διαφάνεια, για να αποδείξεις τη φερεγγυότητα των τραπεζών και να αφήσουμε πίσω μας τις αβάσιμες φήμες», τόνισε από την πλευρά του Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, υποδεχόμενος με επίδειξη… θάρρους την απόφαση του Συμβουλίου, παρά τη διάχυτη φημολογία, ότι η δύσκολη κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος οδηγεί τη χώρα πολύ σύντομα στην υποβολή αιτήματος στήριξης από τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό, με ποσό-μαμούθ, της τάξεως των 250 δις. ευρώ.

Στις δικές της δηλώσεις και η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε θάρρος, παρότι είναι διάχυτη η φημολογία, ότι αρκετές περιφερειακές κρατικές τράπεζες της Γερμανίας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση: «Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να έχουμε μέγιστη διαφάνεια. Αν έχεις κάτι να κρύψεις, αυτό θα αποκαλυφθεί κάποια στιγμή ούτως ή άλλως».

Θετικά υποδέχθηκε την απόφαση και ο Ζαν Κλωντ Τρισέ, τονίζοντας μάλιστα ότι οι εποπτικές αρχές των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν πολύ γρήγορα τους ελέγχους και να δοθούν τα αποτελέσματα για κάθε τράπεζα στη δημοσιότητα μέσα στον Ιούλιο.

Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ακολουθήσουν με καθυστέρηση ενός έτους το δρόμο της αμερικανικής διοίκησης Ομπάμα, που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα προχώρησε σε stress test και έδωσε τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν μια δύσκολη απόφαση, σε πείσμα αρκετών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, που επέμεναν μέχρι τέλους, ότι η… υπερβολική δόση διαφάνειας μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στις ασθενέστερες τράπεζες.

Η διαδικασία των stress test, όμως, θα είναι αρκετά δύσκολη στην πράξη και σε κάθε στάδιο υπάρχει ο κίνδυνος των ανεπιθύμητων ενεργειών: για παράδειγμα, ένα ερώτημα είναι αν θα πρέπει να υπολογισθεί η αντοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών σε αναδιαρθρώσεις χρέους ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ελλάδα. Αν, όμως, περιληφθεί και αυτό το σενάριο στα τεστ, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρήσουν οι αγορές ότι είναι μέσα στα πιθανά ενδεχόμενο και να ξεσπάσουν νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Επιπλέον, οι αγορές θα είναι πολύ επιφυλακτικές και θα αναζητούν «τρύπες» στη μεθοδολογία ή ανησυχητικά στοιχεία στα συμπεράσματα των ελέγχων, έτοιμες να «οπλίσουν» και να «πυροβολήσουν» ανά πάσα στιγμή τις ασθενέστερες τράπεζες στις αγορές ομολόγων και μετοχών, αλλά και στη διατραπεζική αγορά. Οι έλεγχοι πρέπει να πείθουν, ότι βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και καλύπτουν όλα τα πιθανά σενάρια, αλλιώς αυτή η άσκηση των 27 εποπτικών αρχών της Ευρώπης κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Στο τέλος της διαδικασίας, πάντως, αν όλα εξελιχθούν καλά, θα έρθει αναπόφευκτα η ώρα της αλήθειας για αρκετές αδύναμες τράπεζες. Και οι εθνικές κυβερνήσεις, αλλά ενδεχομένως και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, θα χρειασθεί να δείξουν άμεσα την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια τις προβληματικές τράπεζες, ή να επιβάλλουν συγχωνεύσεις, για να δημιουργηθούν ισχυρότερα ιδρύματα. Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά και αυτή τη διαδικασία, για να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να κρατήσουν στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα.

Για τις ελληνικές τράπεζες, η διαδικασία των stress test προβάλλει εξαιρετικά απειλητική, καθώς αυτή τη φορά οι έλεγχοι θα διενεργηθούν με βάση πολύ πιο «μαύρα» σενάρια, από αυτά που είχε χρησιμοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στους περυσινούς αντίστοιχους ελέγχους. Όποιες τράπεζες βρεθούν στην «κόκκινη γραμμή» θα πρέπει να λάβουν άμεσα κεφαλαιακές ενισχύσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Ουσιαστικά, αυτές οι τράπεζες θα περάσουν προσωρινά στον έλεγχο του Ταμείου, χωρίς να είναι βέβαιο πότε θα επανέλθουν στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, η διαδικασία θα πρέπει να εξελιχθεί με τρόπο που θα αποφευχθεί μια νέα δοκιμασία της υπομονής και της ψυχραιμίας των Ελλήνων καταθετών: κάθε επαναφορά των συνθηκών πανικού, που επικράτησε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες της αβεβαιότητας, μπορεί από μόνη της να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιούν τραπεζικά στελέχη.

Πηγή:

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/780-2010-06-17-22-34-31


Αυστηρή εποπτεία τραπεζικών «γάμων» από ΤτΕ!


Με νέους, αυστηρότερους κανόνες θα ελέγχονται σύντομα οι πάσης φύσεως τραπεζικοί «γάμοι» από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας.

Η ρύθμιση θα καθιερωθεί σε μια κρίσιμη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα, όπου αφενός προβλέπεται ότι η κρίση θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ανάγκης και αφετέρου αναμένεται ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά θα «ανοίξουν την όρεξη» σε πάσης προέλευσης επίδοξους αγοραστές τραπεζών, ενδεχομένως ακόμη και σε διαχειριστές χρήματος από ύποπτες πηγές.

Με το δεύτερο μέρος προσχεδίου νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση, με το οποίο ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2007/44 και ενσωματώνεται η οδηγία 2010/16, προβλέπεται ακόμη πιο αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης των μεταβολών συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών τραπεζών, από αυτή που καθιερώθηκε με το νόμο 3601/2007.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του προσχεδίου, θα έχει πλέον την υποχρέωση να αξιολογεί όλες τις κοινοποιήσεις απόκτησης συμμετοχής σε τράπεζες πάνω από το 5% ή πάνω από τα όρια του 10%, 20%, του 1/3 ή του 50% του μετοχικού κεφαλαίου και να αποφαίνεται για την καταλληλότητα του αγοραστή με βάση το σύνολο των ακόλουθων κριτηρίων:

1. Τη φήμη του υποψήφιου αγοραστή,

2. Τη φήμη και την εμπειρία οποιουδήποτε προσώπου θα διευθύνει τις δραστηριότητες της τράπεζας μετά την απόκτηση της προτεινόμενης συμμετοχής,

3. Τη χρηματοοικονομική ευρωστία του αγοραστή,

4. Την ικανότητα του πιστωτικού ιδρύματος που εξαγοράζεται να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας,

5. Το βαθμό κατά τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες, ότι επιχειρείται να διαπραχθεί, έχει διαπραχθεί ή επιχειρήθηκε να διαπραχθεί νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά και αν η προτεινόμενη απόκτηση συμμετοχής είναι δυνατόν να αυξήσει αυτό τον κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο σφίγγει ο κλοιός του ελέγχου και για τις «πονηρές» περιπτώσεις επιθετικών εξαγορών, όπου πολλά φυσικά ή νομικά πρόσωπα κινούνται ανεξάρτητα για την απόκτηση σημαντικής συμμετοχής σε μια τράπεζα. Σε αυτή τν περίπτωση, αν οι υποψήφιοι αγοραστές κινούνται συντονισμένα, έστω και αν δεν συνδέονται μεταξύ τους, υποχρεώνονται να γνωστοποιούν στην ΤτΕ τα ποσοστά μετοχών που συγκεντρώνουν σαν να επρόκειτο για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Αν δεν προχωρήσουν στις υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις, ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος καταλληλότητας των νέων μετόχων, αντιμετωπίζουν κυρώσεις, αλλά και τον κίνδυνο να μπλοκαριστεί από την ΤτΕ η ανάληψη του ελέγχου της τράπεζας που επιχειρούν να εξαγοράσουν.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου είναι πολύ αυστηρά και μπορούν να φθάνουν μέχρι ποσοστού 10% της αξίας των μετοχών που απέκτησαν οι επίδοξοι αγοραστές μιας τράπεζας, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται αποκλεισμός από το Διοικητικό Συμβούλιο του πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και από οποιαδήποτε διευθυντική θέση στο πιστωτικό ίδρυμα για ορισμένο ή αόριστο χρόνο.


Πηγή:

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/779----lr--

Δεν υπάρχουν σχόλια: