Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Δεν δέχονται εγγυητικές και επιταγές Ελλήνων


Του Σταθη Κουσουνη

Η χαμηλή διεθνής αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου επηρεάζει καταλυτικά και τις επιχειρήσεις που έχουν διεθνή δραστηριότητα. Οι ξένοι συνεργάτες ελληνικών επιχειρήσεων δεν δέχονται τις εγγυητικές επιστολές εγχώριων τραπεζών, ενώ τους περιορίζουν ή κόβουν εντελώς την πίστωση ζητώντας να πληρωθούν μετρητά. Ετσι, όποιες επιχειρήσεις έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση αναζητούν εγγυητικές επιστολές από ξένες τράπεζες, ακόμη κι αν αυτές έχουν χειρότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

«Καταιγίδα» λουκέτων στον κλάδο των ταξιδιωτικών γραφείων εκτιμά ότι θα σημειωθεί ο αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) κ. Σπύρος Γκίνης αν η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) επιβάλλει οι πληρωμές από τα γραφεία προς τις αεροπορικές εταιρείες να γίνονται από δύο έως και τέσσερις φορές τον μήνα.

Ο κ. Γκίνης αναφέρει ότι ήδη υπάρχουν μηνύματα προς αυτήν τη κατεύθυνση από την ΙΑΤΑ στα ελληνικά γραφεία. Μέχρι σήμερα, ο μέσος όρος των πληρωμών γινόταν σε διάστημα 25 ημερών. Το ενδεχόμενο να επιβληθεί το νέο καθεστώς πληρωμών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις αρνητικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στην αβεβαιότητα για το μέλλον της. Ο αντιπρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ υπογραμμίζει ότι η ρευστότητα των ταξιδιωτικών γραφείων είναι ήδη περιορισμένη εξαιτίας της πολιτικής της ΙΑΤΑ να μην κάνει δεκτές είτε επιταγές τρίτων είτε μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ αν επιβεβαιωθεί το σενάριο των άμεσων πληρωμών θα επιφέρει ασφυξία στην αγορά. Παράλληλα χαρακτηρίζει κρίσιμη τη συνάντηση που θα έχουν οι ιδιοκτήτες των ταξιδιωτικών γραφείων την προσεχή εβδομάδα με στόχο να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις διαφαινόμενες επιδιώξεις της ΙΑΤΑ. Επίσης, επισημαίνει ότι το κέρδος από τα αεροπορικά εισιτήρια για τα γραφεία είναι τα τελευταία χρόνια μόλις στο 1% από 9% παλαιότερα.

Ο κ. Γκίνης εκτιμά ότι, ήδη, στο α΄ εξάμηνο τους έτους υφίσταται αδυναμία έως και οκτώ ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων να ικανοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς την ΙΑΤΑ, όταν τα προηγούμενα χρόνια ετησίως ο αριθμός κυμαινόταν μεταξύ δύο και τριών γραφείων.

ΠΗΓΗ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100059_19/06/2010_405121

Δεν υπάρχουν σχόλια: